Wednesday, January 16, 2019

Selamat Tahun Baru 2019

3:31 PM 0 Comments
Selamat tahun baru uols.
Halah..halah..berapa je entry last year.
Nak buat milestone dak Rizq pun tak terbuat.
Maka,
Mari lah kita flashback gambar2 Rizq Iskandar di tahun 2018 lepas.

JANUARI - lepak rumah je

Februari - pegi Farm In The City
Hujung Feb - warded Prince Court sbb HFMD

Mac - patut ada gambar pegi tgk wayang DIDI.
Entah gi mana plak gambar tu
April - Balik kg. Opah buat kenduri


Mei - pegi Thomas Town n Legoland

Mei - balik kg. Ibu mengundi
Jun - saya 2 tahun ♥️

Julai - pergi Melaka
Ogos - baju baru

Ogos - hari raya haji

Ogos - raya haji, ambik rambutan kt kg

September - Langkawi. Ibu n ayah sukan.
Oktober - pameran kucing
November - Terengganu
Disember - Johor lagi.

Begitu lah serba sedikit sepanjang tahun 2018.
Berjalan dari timur ke selatan ke utara dan kembali ke selatan.
Kalau tak jalan2 kami balik kampung.
Cuma tu lah.
Berat tak naik banyak dak kecik ni.
Tapi, Alhamdulillah.. selain HFMD, dia takde demam, takde sakit2 lain.
Ibu pun kumpul banyak cuti tahun lepas.

Thursday, August 9, 2018

Rizq Iskandar Jumpa Adam Rizqi

8:33 AM
[entry ni dah lama dalam draf. Lupa nak publish :P ]

Alam TTC mengenalkan kami.
Alam TTC mengeratkan ukhuwah kami.
Masa bulan Syawal tu hari sempat kami berkunjung ke Melaka.
Menziarahi rakan TTC yang selamat melahirkan anak.
Sapa yg biasa dgn circle TTC dalam alam blog ni for sure kenal Yani ni kan.
Dah selamat bersalin pun dia.
Dan dah selamat masuk kerja pun lepas cuti 3 bulan.
Seronok Rizq jumpa baby.
Hehe.
Baby.. baby.. dia kata.






Tahniah Yani.
Alhamdulillah. Moga dipermudahkan urusan menyusukan Adam sepenuhnya dengan susu ibu, ya.
Dan moga ikatan persahabatan kita ini akan terus berkekalan hingga ke akhir hayat.

Untuk sahabat TTC yang lain, jangan putus asa.
InsyaAllah, ada peluang kita untuk menjadi ibu.
Positif.

Love,
Kekda 

Friday, July 13, 2018

Rizq Dah 2 Tahun Dan Selamat Hari Raya

3:05 PM
Allah...
Lupa lah nak jot down kat sini.
Takpe. Kita #throwback ya.
Boleh lah kan?
Ini lah dia anak teruna saya yang genap 2 tahun umurnya pada 1 Jun 2018 yang lepas.
Kejap je masa berlalu.

Dari buat treatment, bersalin dan tau tau dah besar dah.
Dah jadi toddler dah.

Sangat manja.
Usah ditanya bila nak menjadi abang ya.
Haha.
Masih belum wean off.
Sekarang ni fully direct breastfeeding since saya tak bekalkan ebm ke rumah pengasuh dah.
Dah tak pam di office.

Dia minum fresh milk / full cream milk di rumah pengasuh.
Balik rumah terus pulun direct ja.
Takdak tanda pun nak wean off.


Manja sangat ni esp ngan ayah dia.
Sana sini "aiyahhh... aiyahhhh"

Banyak yang dah boleh cakap. Semua dia tahu. Gelap, sejuk, pedas semua tahu.

Makan okay, tapi berat kurang naik pulak.
Tak pernah turun, tapi berat tu slow.

Menjadi masalah bila pergi klinik biasa and doctor akan persoalkan walao paed tetap dia takde risau. Dia memang tak check up di KKIA. Dia terus check dgn paed di hosp. private. Tapi tu lah. Bila kita pergi klinik doktor biasa (GP) ni, depa lah akan merisau lebih.


Dan pada hari terakhir Syawal 1439H ni saya ambil kesempatan untuk ucapkan Selamat Hari Raya untuk yang masih sudi membaca blog mak Rizq ni. Mohon maaf zahir batin andai ada penulisan yang mengguris hati memana pihak.


Adui. Asyik la terabai blog nan satu ini.
Soalnya, relevan lagi kah blog?
Semua dah beralih arah ke twitter lah, IG lah, FB lah, kan?
But, for me.. biar lah. Blog lah kita boleh tulis memacam. Dan blog lah paling senang nak carik info yang sebenar.
Tapi tu lah.. da tak ramai dah menulis :(

Monday, May 28, 2018

TTC Confession

2:40 PM
Assalam semua.
Lebih sebulan tak menulis di sini.
Hari ni terasa nak jot something.

Oh. By d way, selamat berpuasa uols.
Cemna?
Okay?
Amik kesempatan ni utk berdoa ya kawan2. Antara mustajabnya doa adalah ketika waktu hendak berbuka puasa. Jom. Amalkan. Jangan lupa.

Okay. Uols layan tak page IIUM kat FB?
Kt situ byk juga confession TTC'ian.
Suka gak baca n drop komen there. (^^,)
Hah! ini salah satu komen di sana.
Eh. Tak sangka, ada 196 likes rupanya. Hehe.



Suka utk bagi semangat pada rakan senasib ni.
Rasa mcm nak tulis confession jugak, tapi tu lah. Ramai pulak kawan tahu nati.
So, tulis kat sini je lah.

Semlm baca kisah rakan ttcian yang dah buat iui tapi tak berjaya.
Jumlah sperm pun mcm tak memberangsangkan.
Tapi, bukan lah nak highlight tu. Cumanya, nak suruh confessor terus usaha. Jangan putus asa. Takpe, gagal sekali, dua kali bukan bererti kita gagal selamanya.

Sapa taknak anak, kan?
Tambah2 nak raya ni. Sayu je hati tgk orang lain mengelek anak pergi beraya.
Lagi sayu bila kita di asak soalan "bila..bila..?"
Senyum je. Usah dibalas. Just senyum. Biarkan soalan tu tiada jawapan. Sebab kita pun tiada jawapan. Betul tak? 

Letakkan sepenuhnya kebergantungan pada Allah.
Allah akan beri pada waktu yang tepat.

Me myself.
Mengandung pada tahun ke7 usia perkahwinan.
Mengandung dengan bantuan teknologi perubatan moden.
Namun, yang memberi adalah Allah SWT.
Doktor dan pelbagai ilmu perubatan ni just sebagai medium.
Melahirkan Rizq Iskandar pada usia saya menginjak angka 37tahun.
Satu angka yg agak matang.
Dan pada rakan sebaya, anak mereka semua sudah bersekolah. Sedangkan, anak sulung saya masih nak bertatih.
Tapi, perlahan lahan, saya sedar, ini lah waktu terbaik utk saya dan suami.

Percaya lah dengan janji Allah.
Letakkan kebergantungan sepenuhnya pada Dia.
Teruskan berusaha. Dan berdoa.
Allah Maha Mendengar.
Anak itu datang dengan tanggungjawab.

Saya amat menghargai bila ada yang sudi berkongsi kisah dalam perjalanan TTC ni.
Ada yang terus jadi kawan baik. Ada yg sekadar berhubung melalui emel.
Terima kasih banyak banyak sbb sudi share dengan saya.
Yang membuatkan saya tersedar, yg ujian ini datangnya pelbagai.
Ujian saya selama 7 tahun ni, sebenarnya kecil berbanding rakan yang lain.
Ada yg sedih bila IUI tak menjadi.
Ada yang sedih bila IVF kali pertama tak menjadi.
Serius, dugaan mereka ini lebih hebat.
Ingat sahabat, Allah uji kita dengan dugaan sebab dia tahu kita boleh hadapi.
Ingat sahabat, Allah pilih kita ujian ini sbb Dia nak kita sentiasa berdoa pada Dia.
Terkadang kita lupa.

Sedekah.
Biasanya orang akan bagi nasihat "sedekah..sedekah"
Bukan lah saya tidak bersetuju. Bukan. 
Tapi, seolah kami yang ttcian ni tak pernah bersedekah pula.
Takkan nak diceritakan semua apa yang kita buat.
Kalau belum Allah nak bagi, belum lah.
Siapa tak suka bersedekah? Kan? Setiap orang pasti suka berkongsi rezeki nya.
Selain zakat pendapatan yang wajib pada setiap tahun tu, pastinya kita ada bersedekah.
Takkan takde langsung.
Paling tidak pun, mesti kita ada belanja rakan2 seoffice kita.
Bila je ada confession orang dpt lambat dpt anak, pasti ada komen "sedekah".
Macam orang takde anak ni kedekut sangat plak. Eh. Ter emo pula.
Maaf :)

Pada saya, simple je.
Letakkan kebergantungan kepada Allah. Sepenuhnya.
Dan tanya diri kita, kenapa kita nak anak?
Pada yang berkemampuan, boleh la pergi umrah dengan pasangan.
Lupakan dulu tempat lain. Korea ke Hongkong ke Beijing ke Bali ke.
Kenapa tempat lain tu boleh pergi, tapi rumah Allah kita taknak jejak dahulu.
Rasa tak bersedia? Rasa belum dapat seru?
Nonsense.
Pergi dulu. Baru tahu rasa nya macamana.
Saya bukan nak prejudis. Tapi, cuba lah. 
Di sana kita akan rasa diri kita rapat dengan Allah.
Di sana lah kita akan boleh berubah.
Di sana lah tempat mustajabnya doa kita.
Kali pertama saya ke sana menunaikan haji. Bersama parents. Masa tu saya pun belum baligh. Tp, bila pergi kali kedua, dengan suami, dan masa tu memang sy pergi utk bawa hajat, memang lain rasanya. Terutama bila berdoa dalam Raudhah tu. Kenangan itu pasti akan saya ingat hingga akhir hayat saya. 

Tapi, jangan pula, bila masih tak mengandung, masih takde anak, kembali kita buruk sangka dengan Allah (saya juga pernah terkhilaf. Selepas 2,3 bulan pulang dari umrah, saya rasa sebal dan kecewa bila macam takde apa pun terjadi. Tapi, rupanya Allah dah susun cantik. Saya pulang dari umrah, bulan April 2015. Bulan Mei, rakan ajak join forum berkaitan fertility. Bulan 8 saya start semula treatment yang telah 3 tahun tertangguh - padahal masa tu hati berbolak balik antara nak pergi travel dengan buat treatment. Saya dah plan nak ke Jepun / Amsterdam. Tapi, saya cuba juga berjumpa doktor. Dan, rupanya, itu lah cara Allah makbulkan doa saya. Di situ lah permulaannya. Voucher yang saya dapat masa forum tu lah jalan untuk saya berjumpa Dr Natasha dan terus mulakan rawatan. Bulan Oktober 2015, treatment saya berjaya dan disahkan mengandung. Ya Allah... ampunkanlah segala kekhilafan dan dosa ku).

Sebab tu, 1st thing 1st kena letakkan sepenuhnya kebergantungan dengan Allah.
Tidak mudah.
Tapi, tidak juga susah.

Tapi, 
terpulang lah pada masing-masing.
Masing-masing ada pendapat tersendiri.
Cumanya, teruskan berusaha.
Usaha itu juga tanda salah satu doa kita dimakbulkan.

Pada rakan yang telah berusaha, tapi masih gagal, menangis lah jika itu membantu untuk menenangkan perasaan. Tapi, jangan bersedih terlalu lama. Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya.
Pada rakan yang telah berjaya, saya doakan moga dipermudahkan perjalanan membawa zuriat selama 9 bulan ini. Dan melahirkan anak dengan mudah. Seterusnya dapat menyusukan anak sendiri sehingga 2 tahun.
Ya. Saya telah berjaya melakukan.
Alhamdulillah.
Nanti saya ceritakan perihal breastfeeding journey saya pula.

Kalau orang tanya apa kah yang terindah dalam hidup saya.
Jawapan saya - diuji dengan tiada zuriat selama 7 tahun adalah yang terbaik dalam hidup saya :)


Saya sentiasa doakan rakan saya akan berpeluang merasai pengalaman mengandung dan menikmati peluang menjadi ibu :)
InsyaAllah, doa akan dimakbulkan suatu hari nanti.

Thursday, April 19, 2018

Seminar Percuma Mengenai Rawatan IUI vs IVF

3:31 PM 0 Comments
Emel dari Dr Natasha utk sesiapa yang berminat :D


***********************


As salam Tuan/ Puan, 

Untuk perhatian tuan/ puan, pihak PUSRAWI Hospital Jln Tun Razak akan mengadakan SEMINAR percuma mengenai rawatan IUI vs IVF pada 28/4/18. 

TOPIK FORUM: Adakah rawatan IUI atau IVF bersesuaian untuk saya?

TEMPAT:  Dewan Serbaguna, Aras 9, Jln Tun Razak, Hospital PUSRAWI

TARIKH: 29 April 2018

WAKTU: 2 – 3PM


Untuk Peserta yang menghadiri seminar ini dan adalah merupakan PESAKIT BARU di PUSRAWI, konsultasi pertama akan diberikan percuma dengan Dr Natasha Nor. Di samping itu, voucher bernilai RM250 akan diberikan untuk pasangan yang akan melakukan rawatan IUI di PUSRAWI.

Tempat duduk adalah terhad, sekiranya anda berminat untuk menghadiri seminar tersebut, sila lakukan kuiz tersebut di bawah dan email jawapannya kepada drnatashanor@gmail.com




Sila juga berikan butiran tersebut di bawah:

Nama dan Nama Pasangan

No handphone

Email untuk dihubungi


Diharapkan dapat berjumpa di sana kelak. 


Untuk maklumat terperinci:




Salam, 

Dr Natasha Nor 

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Third Birthday tickers

Rezeki Untuk Rizq

Lilypie Breastfeeding tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers