Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Friday, May 19, 2017

TTC Treatment

Salam Jumaat.
Salam 22 Syaaban.
Salam 19 Mei.
Fuh. Terabai jugak blog ni.
(T___T).

Hari ni ada kelapangan sket.
Menelusuri blog2 rakan-rakan TTC yang mostly dah "senyap".
Blog-jumping. Eh. Blog-hoping.
Dari satu blog ke satu blog.
Senang je nak carik blog2 TTC ni.
Jumpa satu blog TTC, mesti ada list blog TTC yang lain.
So, mana yang dah lama tak baca tu, trus baca.

Tetiba terfikir.
Pengalaman rakan TTC lain lagi pelbagai.
Kesabaran, ketabahan mereka ini tidak berbelah bahagi.
Berbanding saya, dugaan mereka lagi besar.
Kalau diikutkan treatment, memang nampak saya ke sana sini.
Hakikatnya, saya sendiri yang salah. Tidak habiskan treatment di satu satu tempat.
Yang ni pun mujur Doc Tasha buat cepat2. Kalau takkk... 

Sebenarnya perjalanan TTC saya tidak terlalu sukar.
Bermula dari tahun 2010. Di LPPKN. Dgn keputusan HSG yang normal. Itu membuatkan saya berlengah2.
Tahun 2013 ke Dr Hamid pula. Pun normal cuma ada cyst n fibroid. Jadi, buat laparoskopi utk remove cyst. Bila doktor nak sambung dgn IUI, saya berlengah lagi.
Hingga lah sampai tahun 2015. 
Umur pun dah meningkat. 36 tahun. Takkan nak berlengah.
Tukar lagi tempat treatment.
Dan Alhamdulillah. Allah bantu kami kali ini.

Saya bukan PCOSer.
Period saya tidak pernah lewat. Tepat 28 hari. Atau paling lewat 30 hari. Tidak pernah berpanjangan. Cuma terkadang period tu sket sket.
Saya juga tiada masalah lain. Takde masalah berat badan.
Tapi, itu lah mungkin ada masalah lain yang menghalang utk conceive.

Jadi, bila IUI pertama saya berjaya pada usia 36 tahun dan di tahun ke7 perkahwinan, memang saya bersyukur. Kerana ramai di luar sana berusaha pelbagai cara, tapi masih belum berjaya.
Ye, saya TTCian, tapi, ada orang lain lagi yang lebih diduga.
Kalau kita pikir, kita susah, ada orang lain lagi susah.

Pada rakan-rakan yang masih menanti zuriat. 
Jangan sesekali berputus asa. Dan jangan bertangguh.
Masa tidak menunggu kita.
Berusaha lah selagi boleh.
Mohon pada Allah kita, agar kita dikurniakan zuriat supaya zuriat tersebut boleh mendoakan kita apabila kita tiada kelak. 
Dapatkan rawatan. Itu saja jalan untuk kita yang istimewa ini.
Dan kalau ada rezeki lebih, pergi lah tunaikan umrah.
Berusaha lah kawan2 utk ada zuriat sendiri.
Pergi lah dapatkan rawatan.
Jangan bertangguh.
InsyaAllah ada jalannya.
Ada harapannya.
Saya doakan.


Thursday, April 13, 2017

April 2017

Rupanya baru satu entry dalam blog ni utk tahun 2017.

Byk nak tulis sini. Tapi masa tak mengizin kan.
Alhamdulillah. Dah suku tahun kita dalam tahun 2017.
Rizq Iskandar pun dah masuk 10bulan.
Tak lama lagi dah tak baby.
Dah jadi toddler :)

Sket masa lagi dah nak bulan Ramadhan.
Hehe.
Puasa blum abis ganti lagi.
Hehe.

Nak share ngan rakan2 TTC saya berkaitan bf journey.
Satu pengalaman yg indah.
Nak tahu, lepas saya lalui jalan berliku dalam TTC, Allah permudahkan journey breastfeeding.
Alhamdulillah sangat.
Sehingga kini, Rizq Iskandar masih fully bf. Alhamdulillah.

Nanti lah kita cerita lagi.
Rindu nak menulis kat sini.
Pada rakan2 yg masih berusaha, masih dalam rawatan, saya ucapkan moga berjaya.
InsyaAllah. Yakin pada Allah.
Betulkan niat kenapa nak ada anak.

Then, serahkan sepenuhnya kepada Allah.
Allah akan bagi bila tiba masanya.
Jangan risau.
Yang penting. Usaha. Dan Doa.


Monday, February 6, 2017

Tahun Baru. Bulan Baru.

Fuh.
Lama juga rupanya tak menulis di sini.
Last bulan November.
Sekarang dah Februari.
Februari 2017.
Tiada ucapan new year pun utk tahun ni.
Tiada ucapan anniversary dan birthday juga pada bulan Disember yang lepas.

*tarik nafas panjang*

Sayang dengan blog ni.
Sbb mostly cerita cerita agak private ada di sini.
Takpe lah kita cuba juga layan blog ni.
#siscuba

30 Januari tu hari, selesai buat majlis akikah Rizq Iskandar.
Alhamdulillah.
Terlaksana sudah hajat kami.
Cuma, kami akikahkan seekor kambing dahulu.
Seekor lagi kami akan buat melalui ezyqurban.
InsyaAllah.
Sbb nak dapat keberkatan akikah yang diberi pada asnaf2.

Tengok view entry lepas lepas.
Boleh tahan.
Ramai dah baca ya.
Maaf la sbb tuan tanah tak update pula.

Banyak nak cerita. 
Esp bf journey untuk Rizq Iskandar.
Untuk TTC'ian - tahu tak kenapa kita lewat dikurniakan rezeki yang satu ini.
Sbb Allah nak permudahkan perjalanan kita selepas itu.
Percaya lah.
Kita akan harungi dengan mudah segala nya selepas itu.
Saya memang nak sangat sharing cerita ni.
Tapi tu lah. Asyik tak sempat.
Rizq Iskandar dah 8 bulan 1 Februari tu hari :)

Okay lah.
Belum terlewat untuk saya ucapkan Selamat Tahun Baru 2017.
Saya doakan rakan2 semua segera dikurniakan zuriat.
Sentiasa.
Jangan putus asa. Terus berusaha. Dan berdoa.
Allah akan makbulkan tepat pada waktunya.