Thursday, April 19, 2018

Seminar Percuma Mengenai Rawatan IUI vs IVF

3:31 PM 0 Comments
Emel dari Dr Natasha utk sesiapa yang berminat :D


***********************


As salam Tuan/ Puan, 

Untuk perhatian tuan/ puan, pihak PUSRAWI Hospital Jln Tun Razak akan mengadakan SEMINAR percuma mengenai rawatan IUI vs IVF pada 28/4/18. 

TOPIK FORUM: Adakah rawatan IUI atau IVF bersesuaian untuk saya?

TEMPAT:  Dewan Serbaguna, Aras 9, Jln Tun Razak, Hospital PUSRAWI

TARIKH: 29 April 2018

WAKTU: 2 – 3PM


Untuk Peserta yang menghadiri seminar ini dan adalah merupakan PESAKIT BARU di PUSRAWI, konsultasi pertama akan diberikan percuma dengan Dr Natasha Nor. Di samping itu, voucher bernilai RM250 akan diberikan untuk pasangan yang akan melakukan rawatan IUI di PUSRAWI.

Tempat duduk adalah terhad, sekiranya anda berminat untuk menghadiri seminar tersebut, sila lakukan kuiz tersebut di bawah dan email jawapannya kepada drnatashanor@gmail.com




Sila juga berikan butiran tersebut di bawah:

Nama dan Nama Pasangan

No handphone

Email untuk dihubungi


Diharapkan dapat berjumpa di sana kelak. 


Untuk maklumat terperinci:




Salam, 

Dr Natasha Nor 

Friday, April 13, 2018

April, Syaaban Dan Tahniah Yani

10:45 AM
Dah tgh bulan baru berkesempatan say Hi April.


Nampaknya penulisan di blog ni makin merudum ya.
Dan 18hb April, masuklah kita pada bulan Syaaban.
Yang menandakan kita hanya sebulan untuk ke bulan Ramadhan.
Puasa dah habis ganti yong?
Hehehehe.

Oh ya, di kesempatan ini mak Rizq nak ucapkan tahniah pada adik TTC mak Rizq iaitu Yani Batik Pink (mesti ada kalangan TTC'ian yang mengenali Yani, kan) atas kelahiran anak pertama beliau pada hari Jumaat penuh barokah - 6 April 2018 bersamaan 18 Rejab 1439. Baby boy.
Hadiah dari Allah yang dititipkan setelah 7 tahun usia perkahwinan.



Sabar itu indah, kan?
Diuji dengan pelbagai dugaan dan kegagalan (dia pernah gagal IUI).
Kemudian Allah kurniakan rezeki secara tak terduga.
Ya, dia conceive secara naturally.
Itu lah dinamakan Allah sehebat - hebat perancang.


Buat sahabat yang masih menanti.
Teruskan berdoa.
Tambahan pada bulan2 yang dinantikan ini.
Bulan yang penuh barokah. Bulan yang doanya sangat mustajab.
Minta la sesungguh-sungguhnya.
Allah bukan tidak memakbulkan doa kita.
Tapi, Allah memberi pada waktu yang terbaik utk kita.
Percaya lah :)


Friday, March 16, 2018

1.3.2018 - Rizq Iskandar 21 Bulan

2:00 PM
3 bulan lagi menginjak ke 24 bulan.
Bersamaan 2 tahun.
Dan ini juga menandakan..


Ya. Rizq Iskandar still full direct feeding. 
Masih takde minum susu lain if dia bersama mak.
Tapi, masa kt pengasuh, dari last month, mak dah top up sebotol fresh milk (3oz).
Kira nya camni.
Mak bekalkan 2botol ebm (3oz x 2botol), dan sebotol fresh milk.
Gitu.
Mak stilll mengepam di office.
Alhamdulillah dengan rezeki Allah.
Dan masih tak fikir pun cemna nak wean off nanti.
Biar lah.
Yang pasti mak tak mahu guna kaedah "letak menda".
Biar lah dia wean off atas kerelaan sendiri.

Oh ya.
1 Mac tu, Rizq celebrate 21months old dia di Hospital.
Dia admitted masa tu. Kena hfmd.
Tp duduk 3 hari 2 malam je lah.
(udah macam bercuti - ahaks).
Cerita penuh kat blog stoberi mak.


Takpe.
Kalau mak mak masih tak berpeluang breastfeeding utk anak pertama.
Masih tak terlewat utk bf anak kedua, ketiga dan seterusnya.
Tapi, cuba lah. Cari ilmu penyusuan banyak2. Sbb tanpa ilmu memang kita akan kecundang.
Cari lah LC/PC sekiranya ada masalah. Boleh masuk support group untuk terus bersemangat.
Kerana... breastfeeding ni adalah nikmat dan rezeki Allah yang tak boleh kita pertikai kan lagi manfaat nya.


Lupa nak tepek certificate of achievement masa Rizq setahun tu hari :D


Wednesday, February 7, 2018

Tiada Anak - Satu Ujian Atau Satu Kifarah?

8:00 PM
Hari ni berkesempatan "fb-hoping".
Melompat dari satu fb ke satu fb lain.
Dalam erti kata netizen urban zaman sekarang ni - "stalk" lah sbb kita tak kenal orang tu dan orang tu pun tak kenal kita.
Tapi, bukan nak stalk apa pun. Tak kuasa.
Saja nak tgk bila orang dah viral2 ni.
Scroll, scroll, scroll down.
Tetiba terjumpa satu post yg lebih kurang berbunyi
"cara untuk cepat dapat zuriat"
Antaranya.
Jangan suka fitnah orang, jangan perli orang, jangan busuk hati dan semua jangan yang buruk buruk lah.

Terfikir seketika.........

Kita yang lambat dapat anak ni, gamaknya ada yang sangka kita kena kifarah.
Kita lambat dapat anak sebab kita ni busuk hati. Sebab kita ni suka fitnah orang.
Pendek kata sebab kau jahat - sbb tu kau takde anak.
Gitu ke?

Kalau itu lah yang difikirkan oleh masyarakat di luar sana, takpe, kami TTC'ian sedia menerimanya. Takpe.
Biar lah orang yang subur itu fikir begitu. Mereka lah paling terbaik. Tak pernah busuk hati, yang tak pernah perli orang. Memang maksum serba serbi.
Orang lambat dapat zuriat ni lah hati busuk, dengki orang dan sebagainya.

Takpe. Kita yang tahu diri kita.
Biar lah orang kata kita macam-macam.
Kita memang bukan yang terbaik, tapi kita sebagai manusia memang akan berusaha untuk jadi yang terbaik. Menjadi muslim terbaik.
Dan mana mungkin semua orang yang ada anak itu sifatnya maksum.
Kalau itu lah kiraan matematik yg di buat oleh si polan ini.

Tapi,
Bila kita mentafsirkan begitu, pastinya ada yg berkata "eh, kau ni cepat betul melatah, bukan orang cakap macam tu pun"
Dah pulak.
Serba salah.
Ya, being TTC'ian memang begitu lah. Serba salah.
Sedari dulu hinggalah sampai bila pun.
Sentiasa dalam serba salah.

Dear, bercakap memang senang.
Tak kena kat kita. Cuba kena kat diri sendiri, cemna pula.
Pastinya status bertukar
"kenapa lambat dapat zuriat?"
-Kerana Allah sayangkan kita.
-Kerana Allah pilih kita untuk ujian ni.
-Kerana Allah nak kita terus bersabar.

Saat itu, keadaan dah terbalik. Kita pula yang menghukum orang lain busuk hati dsb nya tetapi kita pula insan pilihan untuk ujian ni.

Sering juga terbaca, orang mesti cakap - selalu bersedekah untuk cepat dapat anak. Kadang otak ni macam ter-tune "orang ni kata aku tak pernah bersedekah ke cemna?"
Takde lah kan. Kadang kita dah buat semua dah. Kita dah cuba sedaya upaya dah. Memang takde rezeki.
Takde nya kita nak busuk hati kat sesapa aih. Untuk apa? Apa tujuan?
Nak dengki? Lagi lah jauh sekali. Nak dengki pasal apa?
Nak fitnah orang? Lagi lah merepek ntah hapa.
Don't la. Please, don't.

Bila kita dipermudahkan rezeki untuk beranak, please. Jangan lah fikir orang lambat dapat zuriat ni perangai macam takde pegangan agama. Perangai buruk.
Dan jangan lah perasan diri itu maksum segala sbb tu lah Allah bagi cepat zuriat.
Panjang lagi perjalanan.
Jangan lah eksyen menongkat langit sangat.
Takut nanti, bila jatuh, jatuh terduduk. Sakit sangat tau.


Once being TTC'ian, always be a TTC'ian.
Yang masih berTTC - sentiasa lah berdoa dan memohon dari Allah.
Kita memang bukan terbaik, tapi InsyaAllah kita akan jadi yang terbaik.

Tuesday, January 2, 2018

Bye 2017, Hai 2018!

2:00 PM 3 Comments
Assalamualaikum kawan kawan yang disayangi,
Salam Tahun Baru 2018.
Moga ada khabar gembira untuk semua teman (TTC khususnya) pada tahun 2018 ni.
Saya buka sedikit cerita di awal tahun baru ini dengan keratan akhbar Kosmo keluaran 31 Disember 2017.
Tujuan saya bersetuju untuk ditemuramah bukan utk "mencapub"
Tapi, adalah untuk memberi manfaat pada rakan2 TTC yang lain.
Dan juga untuk memberi kesedaran kepada public yang perjalanan kita bukan mudah yang disangka.

Ya.
Saya tahu, perjalanan TTC saya sebenarnya tidak lah sehebat rakan yang lain.
Yang lebih tabah apabila diuji.
Tapi, matlamat kita tetap sama.

Okay.
Nanti kita cerita panjang lagi ya.
Terus berusaha.
Keep fighting.
Keep praying.





Cerita lanjut :
http://www.kosmo.com.my/k2/rencana-utama/alternatif-pasangan-sukar-hamil-1.581964

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Rezeki Untuk Rizq

Lilypie Breastfeeding tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers