Wednesday, February 7, 2018

Tiada Anak - Satu Ujian Atau Satu Kifarah?

8:00 PM
Hari ni berkesempatan "fb-hoping".
Melompat dari satu fb ke satu fb lain.
Dalam erti kata netizen urban zaman sekarang ni - "stalk" lah sbb kita tak kenal orang tu dan orang tu pun tak kenal kita.
Tapi, bukan nak stalk apa pun. Tak kuasa.
Saja nak tgk bila orang dah viral2 ni.
Scroll, scroll, scroll down.
Tetiba terjumpa satu post yg lebih kurang berbunyi
"cara untuk cepat dapat zuriat"
Antaranya.
Jangan suka fitnah orang, jangan perli orang, jangan busuk hati dan semua jangan yang buruk buruk lah.

Terfikir seketika.........

Kita yang lambat dapat anak ni, gamaknya ada yang sangka kita kena kifarah.
Kita lambat dapat anak sebab kita ni busuk hati. Sebab kita ni suka fitnah orang.
Pendek kata sebab kau jahat - sbb tu kau takde anak.
Gitu ke?

Kalau itu lah yang difikirkan oleh masyarakat di luar sana, takpe, kami TTC'ian sedia menerimanya. Takpe.
Biar lah orang yang subur itu fikir begitu. Mereka lah paling terbaik. Tak pernah busuk hati, yang tak pernah perli orang. Memang maksum serba serbi.
Orang lambat dapat zuriat ni lah hati busuk, dengki orang dan sebagainya.

Takpe. Kita yang tahu diri kita.
Biar lah orang kata kita macam-macam.
Kita memang bukan yang terbaik, tapi kita sebagai manusia memang akan berusaha untuk jadi yang terbaik. Menjadi muslim terbaik.
Dan mana mungkin semua orang yang ada anak itu sifatnya maksum.
Kalau itu lah kiraan matematik yg di buat oleh si polan ini.

Tapi,
Bila kita mentafsirkan begitu, pastinya ada yg berkata "eh, kau ni cepat betul melatah, bukan orang cakap macam tu pun"
Dah pulak.
Serba salah.
Ya, being TTC'ian memang begitu lah. Serba salah.
Sedari dulu hinggalah sampai bila pun.
Sentiasa dalam serba salah.

Dear, bercakap memang senang.
Tak kena kat kita. Cuba kena kat diri sendiri, cemna pula.
Pastinya status bertukar
"kenapa lambat dapat zuriat?"
-Kerana Allah sayangkan kita.
-Kerana Allah pilih kita untuk ujian ni.
-Kerana Allah nak kita terus bersabar.

Saat itu, keadaan dah terbalik. Kita pula yang menghukum orang lain busuk hati dsb nya tetapi kita pula insan pilihan untuk ujian ni.

Sering juga terbaca, orang mesti cakap - selalu bersedekah untuk cepat dapat anak. Kadang otak ni macam ter-tune "orang ni kata aku tak pernah bersedekah ke cemna?"
Takde lah kan. Kadang kita dah buat semua dah. Kita dah cuba sedaya upaya dah. Memang takde rezeki.
Takde nya kita nak busuk hati kat sesapa aih. Untuk apa? Apa tujuan?
Nak dengki? Lagi lah jauh sekali. Nak dengki pasal apa?
Nak fitnah orang? Lagi lah merepek ntah hapa.
Don't la. Please, don't.

Bila kita dipermudahkan rezeki untuk beranak, please. Jangan lah fikir orang lambat dapat zuriat ni perangai macam takde pegangan agama. Perangai buruk.
Dan jangan lah perasan diri itu maksum segala sbb tu lah Allah bagi cepat zuriat.
Panjang lagi perjalanan.
Jangan lah eksyen menongkat langit sangat.
Takut nanti, bila jatuh, jatuh terduduk. Sakit sangat tau.


Once being TTC'ian, always be a TTC'ian.
Yang masih berTTC - sentiasa lah berdoa dan memohon dari Allah.
Kita memang bukan terbaik, tapi InsyaAllah kita akan jadi yang terbaik.

Tuesday, January 2, 2018

Bye 2017, Hai 2018!

2:00 PM 2 Comments
Assalamualaikum kawan kawan yang disayangi,
Salam Tahun Baru 2018.
Moga ada khabar gembira untuk semua teman (TTC khususnya) pada tahun 2018 ni.
Saya buka sedikit cerita di awal tahun baru ini dengan keratan akhbar Kosmo keluaran 31 Disember 2017.
Tujuan saya bersetuju untuk ditemuramah bukan utk "mencapub"
Tapi, adalah untuk memberi manfaat pada rakan2 TTC yang lain.
Dan juga untuk memberi kesedaran kepada public yang perjalanan kita bukan mudah yang disangka.

Ya.
Saya tahu, perjalanan TTC saya sebenarnya tidak lah sehebat rakan yang lain.
Yang lebih tabah apabila diuji.
Tapi, matlamat kita tetap sama.

Okay.
Nanti kita cerita panjang lagi ya.
Terus berusaha.
Keep fighting.
Keep praying.





Cerita lanjut :
http://www.kosmo.com.my/k2/rencana-utama/alternatif-pasangan-sukar-hamil-1.581964

Monday, August 14, 2017

TTC Fighter!

12:36 PM
Lama rupanya tak menulis di sini.
Last entry bulan 5.
Tiada entry bulan puasa. Tiada entry raya. Tiada juga entry Rizq setahun.
Mula ingat cam eh, kena hack ke apa blog aku ni.
Rasa macam ada buat entry bebaru ni.
Tapi.. siapa entah nak hacked blog ko nih kan.
Macam kan glamer2 nau.

Sekarang dah bulan Ogos.
Tak lama lagi raya haji dah.
Kenangan ni raya haji ni.
2 tahun lepas, sehari sebelum raya haji lah segalanya bermula.
Kejap je kan.
Rizq Iskandar dah menginjak setahun 2 bulan.
Masih belum berjalan.
Tapi, aktif ya amat. Sesaat tidak akan berdiam diri.
Takpe. Aktif tu tanda sihat. InsyaAllah.
Tapi, tidak pula dia terlebih aktif.
Dia tetap ada behave nya.
Kesayangan dan kemanjaan kedua dua keluarga ni.
Esp keluarga saya. Maklum lah, lama dah takde anak kecik dlm famili kami.

Sebenarnya selepas saya conceive dan selepas bersalin, banyak berita gembira yang saya terima.
"kak..sy pregnant kak"
"kak.. sy nak share berita gembira ni.. (gambar upt positif)"
"kita nak share berita gembira ni.. kita dah 6minggu tau"
Dan bermacam lagi.
Dan ramai juga yang dah bersalin.
Alhamdulillah.. pada yg telah bertahun menanti untuk menjadi ibu, kesyukuran kita panjatkan. Sama juga yang TTC utk anak ke2.

Saya lebih terbuka di FB berkaitan ini.
Mana post berkaitan TTC saya public-kan.
Biar ia menjadi inspirasi.
Biar ia juga bukan jadi bahan cemuhan orang lain.
Biar orang tahu, TTC ni adalah ujian utk orang yang terpilih saja.
Tiada sapa tahu kenapa kita terpilih.
Hanya Allah SWT saja yang tahu.

Semalam, ada share post Dr Hamid Arshat (oso my previous gynea - year 2013), dia tunjuk satu lagi pasangan berjaya conceive. Selepas 7 tahun.
Ya.
Saya biasa dengar, TTCian akan conceive pada tahun ke 5, atau pada tahun ke 7.
Kerap la kata orang tu.
Me, masef tahun ke 7.
Tapi, itu kebetulan je pun. Takde lah teori yang mengatakan sedemikian pun. Kan?

Kun Fa Ya Kun.
Bila Allah kehendaki, bebila saja dia bagi.
Saya ingin sebarkan aura positif di kalangan rakan2 TTCian.
Sbb saya tahu, terkadang kita seolah kalah dalam ujian ni.
Melihat rakan2 yang sebok mendaftar akan sekolah, sedangkan kita masih lagi berdua.
Ye. Perasaan itu sukar digambarkan. Hanya kita yang memahami.
Cumanya. Kita perlu positif.
Jangan sesekali down. Kita takde anak bukan bermaksud kita lemah, kita kalah.
Kita takde anak sbb Allah nak tgk sejauh mana kebergantungan kita pada Dia.

Yer. Saya berjaya dapat Rizq Iskandar hasil dari kemajuan dunia sains dalam bidang OnG ini. Tapi, saya sering ingatkan diri saya dan rakan2 lain, ini cuma jalannya. Yang sebenar2 adalah dari Allah SWT. Saya amat yakin dan percaya, doa saya di Tanah Suci, doa saya ketika di Raudhah dimakbulkan Allah. 
Kerana itu, disamping treatment, saya akan syorkan rakan2 TTC utk menunaikan umrah. Cubalah. Sy percaya, ramai rakan TTC yg suka travel ke luar negara. Jadi, cubalah kita tunaikan umrah. Mohon lah doa di sana. Dan jangan lupa doakan utk orang lain sama. Masa saya buat tawaf, 7 pusingan tu saya dah tetapkan satu pusingan untuk satu doa. Begitu juga ketika buat saie. Di samping cuba utk solat dan berdoa di tempat2 mustajab (Raudhah, Hijr Ismail, pancur emas).
Tapi, kalau pun masih belum ada rezeki, usah gusar (once saya pun begitu.. dah pi umrah segala pun Allah masih belum makbulkan. Tapi, rupanya Dia nak kita usaha. Selepas balik umrah, ada rentetan yang memang nampak sangat Allah pertemukan jalan untuk makbulkan doa saya).

Kepada yang dah berjaya pregnant, saya doakan semua dipermudahkan.
Jaga diri bebaik. Hugs for you my dear friend (ramai rakan yg kenal dari alam maya)
Kepada yang dah selamat bersalin, Alhamdulillah... teruskan perjuangan untuk memberikan yang terbaik utk our precious baby (fully breastfeeding baby ya.. hihi).
Kepada yang masih belum berjaya.
Worries not.
Dalam grup2 yang saya join, ada yang berjaya selepas 20 tahun, selepas 10 tahun.
Yang penting. Usaha. Usaha. Usaha.
Jangan sesekali putus harap.
Saya sentiasa doakan.
Kita kuat.
Kita adalah TTC fighter!



Rupanya saya masih belum update kisah2 pregnant saya.
Okay lah. Nanti saya share lah.
Semua ada dalam draf.
Sementara tu meh saya share gmbr our precious baby yang dah setahun pada 1 Jun 2017 yang lepas.


p/s : Feel free to contact me, boleh cari saya di FB - ida ramli (DP gambar Rizq). Atau emel idaramli2011@gmail.com.
Saya sedia berkongsi pengalaman saya dalam journey saya mendapatkan Rizq Iskandar :)

Friday, May 19, 2017

TTC Treatment

11:55 AM
Salam Jumaat.
Salam 22 Syaaban.
Salam 19 Mei.
Fuh. Terabai jugak blog ni.
(T___T).

Hari ni ada kelapangan sket.
Menelusuri blog2 rakan-rakan TTC yang mostly dah "senyap".
Blog-jumping. Eh. Blog-hoping.
Dari satu blog ke satu blog.
Senang je nak carik blog2 TTC ni.
Jumpa satu blog TTC, mesti ada list blog TTC yang lain.
So, mana yang dah lama tak baca tu, trus baca.

Tetiba terfikir.
Pengalaman rakan TTC lain lagi pelbagai.
Kesabaran, ketabahan mereka ini tidak berbelah bahagi.
Berbanding saya, dugaan mereka lagi besar.
Kalau diikutkan treatment, memang nampak saya ke sana sini.
Hakikatnya, saya sendiri yang salah. Tidak habiskan treatment di satu satu tempat.
Yang ni pun mujur Doc Tasha buat cepat2. Kalau takkk... 

Sebenarnya perjalanan TTC saya tidak terlalu sukar.
Bermula dari tahun 2010. Di LPPKN. Dgn keputusan HSG yang normal. Itu membuatkan saya berlengah2.
Tahun 2013 ke Dr Hamid pula. Pun normal cuma ada cyst n fibroid. Jadi, buat laparoskopi utk remove cyst. Bila doktor nak sambung dgn IUI, saya berlengah lagi.
Hingga lah sampai tahun 2015. 
Umur pun dah meningkat. 36 tahun. Takkan nak berlengah.
Tukar lagi tempat treatment.
Dan Alhamdulillah. Allah bantu kami kali ini.

Saya bukan PCOSer.
Period saya tidak pernah lewat. Tepat 28 hari. Atau paling lewat 30 hari. Tidak pernah berpanjangan. Cuma terkadang period tu sket sket.
Saya juga tiada masalah lain. Takde masalah berat badan.
Tapi, itu lah mungkin ada masalah lain yang menghalang utk conceive.

Jadi, bila IUI pertama saya berjaya pada usia 36 tahun dan di tahun ke7 perkahwinan, memang saya bersyukur. Kerana ramai di luar sana berusaha pelbagai cara, tapi masih belum berjaya.
Ye, saya TTCian, tapi, ada orang lain lagi yang lebih diduga.
Kalau kita pikir, kita susah, ada orang lain lagi susah.

Pada rakan-rakan yang masih menanti zuriat. 
Jangan sesekali berputus asa. Dan jangan bertangguh.
Masa tidak menunggu kita.
Berusaha lah selagi boleh.
Mohon pada Allah kita, agar kita dikurniakan zuriat supaya zuriat tersebut boleh mendoakan kita apabila kita tiada kelak. 
Dapatkan rawatan. Itu saja jalan untuk kita yang istimewa ini.
Dan kalau ada rezeki lebih, pergi lah tunaikan umrah.
Berusaha lah kawan2 utk ada zuriat sendiri.
Pergi lah dapatkan rawatan.
Jangan bertangguh.
InsyaAllah ada jalannya.
Ada harapannya.
Saya doakan.


Thursday, April 13, 2017

April 2017

10:07 AM
Rupanya baru satu entry dalam blog ni utk tahun 2017.

Byk nak tulis sini. Tapi masa tak mengizin kan.
Alhamdulillah. Dah suku tahun kita dalam tahun 2017.
Rizq Iskandar pun dah masuk 10bulan.
Tak lama lagi dah tak baby.
Dah jadi toddler :)

Sket masa lagi dah nak bulan Ramadhan.
Hehe.
Puasa blum abis ganti lagi.
Hehe.

Nak share ngan rakan2 TTC saya berkaitan bf journey.
Satu pengalaman yg indah.
Nak tahu, lepas saya lalui jalan berliku dalam TTC, Allah permudahkan journey breastfeeding.
Alhamdulillah sangat.
Sehingga kini, Rizq Iskandar masih fully bf. Alhamdulillah.

Nanti lah kita cerita lagi.
Rindu nak menulis kat sini.
Pada rakan2 yg masih berusaha, masih dalam rawatan, saya ucapkan moga berjaya.
InsyaAllah. Yakin pada Allah.
Betulkan niat kenapa nak ada anak.

Then, serahkan sepenuhnya kepada Allah.
Allah akan bagi bila tiba masanya.
Jangan risau.
Yang penting. Usaha. Dan Doa.


MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Rezeki Untuk Rizq

Lilypie Breastfeeding tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers