Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Sunday, June 19, 2011

Pemakanan : Powder Dates Pollen

As previous entry, aku ada citer sket pasal cemana pendebungaan kurma ni.
Lps tu ada yg tanya cemana nak dptkan pollen ni.
Ekceli ni aku dpt bersama dgn buah zuriat yg makcik asben beli kat Mekah.
Ni pun takde di kirim, makcik belikan aje.
Tgk kotak cam besar, tp botol dia kecik je.
Mmg tgk macam eh, cukup ke ni nak makan.
Tp nyer kauuu.... mmg amik ujung sudu je nak campo ngan madu/susu. 
Bau dia sangat la.... Err... oke. Cuba sendiri.

Ada aku terbaca yg serbuk debunga kurma ni boleh didapati di gerai2/booth yg jual produk2 Timur Tengah ni. Mcm yg jual kurma, buah zaitun seme tu kot. Kat KLCC kalo tak silap aku ada booth jual menda2 ni, tp skang tatau la ada ke tak. Aku mmg da jarang ke KLCC, byk kedai da berubah. Boleh try tanya kot kalo jumpa kedai camtu. Tp reganya agak mahal kata derang.

 Kotak cam besar, tp botol dia kecik comey je.

 Mug tu bkn saiz mug yg biasa tu. Mug kecik, 
tp kecik lagi botol debunga ni.

 Ada cara makan dia kat kotak. Bahasa Indonesia.


Cara-caranya (spti yang dilekatkan pada kotak) :
1.Ambil 1 sendok madu atau susu sesuai dengan selera (haa...jgn ko pegi amik senduk plak. Penaya nak abiskan kalo guna senduk. Senduk tu sudu yer dlm bahasa kita)

2. Ditambah setengah senduk serbuk kurma, diseduh dengan air hangat dan diaduk sampai rata. Lalu diminum (oke, ditranslate kan menjadi - amik setengah sudu debunga kurma, dimasukkan ke dalam air suam, kacau dan minum).

Tp seriyes,  kalo minum dgn air suam saja mmg tak bleh blah rasa dia. Sangat. Sangat (itu aku ler, my asben oke je). Dan kalo buh madu pun, still tak bleh sbb kalo madu air tak boleh panas sgt sbb nati ilang khasiat madu. Sbb air tak berapa panas la lagi rasa mencabar nak abiskan. Menangissss..
Ari pertama aku buat, aku campur ngan susu kambing + kurma yg di blend. Sbb campur ngan susu - dia tak la rasa sgt. Oke. Bleh minum (walo aku minum seteguk je kut. Aku tak bleh blah plak susu kambing. Haihhh. Susah tol aku ni)
Then kali kedua aku terai buh air suam + madu + kurma blend sket. Haaa..ini yg tak bleh blah. Sgt. Melekat kat tekak oi. Dah la time tu pagi. Nak gi keja. Rasa nak ter meluek balik. My asben dok kata 'ubat.. mmg la tak sedap'. Huwaaa.... demi mu anak, tgk la 'keseksaan' yg ibu alami... ibu tak sker makan ubat nak... tp demi mu anak...

Minumnya 2 kali sehari pagi dan malam.
Bagi wanita, minumnya sesudah haid.
Ha. Begitu lah ditulisnya.


Jadi, pada yg bertanya pada previous entry, harap dapat membantu rakan-rakan sekelian.
Kalo ada sedara mara or rakan pegi umrah boleh kirim serbuk ni.
Cubalah. 
Insya Alloh Barokah Madinah :)

9 comments:

Ayien Azreen said...

saya bab makan ubat tarak hal sbb penah makan ubat yg lebih seksa rasanye dr ni... tapi baru tau ni kena bancuh ngan air ye... saya makan terus je ngan madu sbb xtau camne sebelum nih... yg makcik saya bagi takde kotak lak... dlm botol kecik jew... huhu...

hikari said...

insyaAllah.. lepas ni ada rezeki tu nanti...

ILY said...

Kak Reen, InsyaAllah semua susah payah akak (termasuk terseksa nk telan menda alah nih :p) akan mendatangkan hasil :)

PUANSTOBERI said...

AYIEN :

Wah..mmg Ayien gigih la dpt makan camtu je ngan madu. Kakreen ni ha, nak minum pun rasa. Brrrr...

HIKARI :

Insyaallah...

ILY :

Insyaallah..mudah mudahan :)

Lady Elerin said...

bancuh mmg tak bleh blah la.. so i tabur atas roti taruk madu.. ngap mcm tu jek.. bleh ke mcm tu??

Lady Elerin said...

i search internat than found ur blog.. i mkn tabur atas roti campur ngan madu.. bleh ke mcm tu??

C.I.N.T.A said...

saya pun ade serbuk ni.. tp x pernah makan/minum... mesti pelik kan rase dia

Aizul Iza said...

Urm....nak try cari juga la. mana tau ada di jual kat kl ni ^_*

farawayshoppe said...

salam..
kami ada menjual barangan dari madinah dgn harga yg sgt2 berpatutan... buah zuriat dan serbuk debunga kurma pun ade..pakej 10biji zuriat dgn 1 serbuk debunga kurma,hanya rm60 sahaja...insyaAllah hrga murah berbanding pasaran krn kami niat ingin membantu dan krn kami poskan terus dari madinah... search fb page kami, Faraway Shoppe, atau blog, farawayshoppe.blogspot.com...
terima kasih. =)