Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, December 26, 2012

Habis Tu, Mengapa?

Mmg boleh menyebabkan stress kalo duk memikir mengapa? mengapa? mengapa?
But, kembali bermuhasabah.
Ini ketentuan dari Allah. 
Sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya.


Last year, semasa kami ke LPPKN.

Walau rawatan tak habis - sehingga result HSG sahaja - tp kami diberitahu tiada masalah utk aku mengandung secara natural. Takde masalah di bahagian peranakan. Cuma, a little bit prob dgn sperm count. Tapi, tak menjadi masalah besar sbb jumlah tu sepatutnya masih tidak dikatakan 'kritikal'. Kira cam boleh je menjadi sebenarnya.

Dan skrg - aku sedang buat rawatan alternatif pula - guna aura pula.
Ustaz yg merawat (hasil di scan secara 'aura') pun kata kami berdua takde masalah.
Habis tu, mengapa?

Pening kan.
Period aku mmg takde masalah. 28hari. Tepat. Tak pernah terlewat. Selama 4 tahun ni rasanya beberapa kali je pun lewat. Itu pun 4-5 hari je. 
Ramai yg kata bersyukur lah - ada orang period tunggang langgang. Ada yg langsung tak dtg. Berbulan, bertahun.
Ya. Mmg bersyukur. Tapi itu yg menyebabkan tanda tanya nya. Secara fizikal kita rasa kita takde problem. Tapi, mana kita tahu yg dalam dalam kan. Tp bila dah buat HSG. Tau lah sket2. Dan lebih rasa tertanya tanya sbb takde masalah juga.
Bila buat rawatan alternatif pun katanya takde masalah juga.


Habis tu, mengapa?


Takpe lah.
Allah mengetahui apa yang terbaik utk kita.
Redha. Dalam pada itu kita berusaha.

google
p/s : sedang  mencuba rawatan alternatif - aura healing. Nanti bila treatment tu dah habis aku akan buat entry. Sama-sama kita sharing ya :)

Monday, December 17, 2012

Dia Mai Dah.Dia Mai Dah.

Kira kira cam baru 27hari.

Awat awai sgt?
Tak sesaba kan?
Tetiap bulan displin kan.

Biasa dia tu...

Haha. Marah plak.
Ni laki aku sure kata la.. baru je lagi.. dah peyed lagi. Muahaha.

Tp tak rasa apa sgt pun.
Bulan ni mmg takde usaha apa pun.
Bukan bulan ni je. Bulan2 sebelum ni pun.


Yaih. Tahun 2012 berlalu tnpa buat sebarang treatment.
Nice. Fail aku kat LPPKN tu pun dah dilupuskan pun kot.

Tu la dianya.
Orang mengandung, orang dah beranak pinak tau pulak rasa cam rendah diri la down la apa la kan. Tp usaha apa pun takdak.

Takpe lah. Retu masa Semanis Kurma doktor tu kata - sesuatu tu akan datang waktu kita tak terlalu mengharap. Oke, saya akan buat let it goes by je lah. Muahaha.
(eh, dr Harlina yg jemputan Semanis Kurma tu dari HUKM ya. Nak try gi sana plak lah. Huhu)

Tapi kan, lately cam teringin sgt nak ada anak twin.
Retu cakap ngan myDH - teringin kembar - jom buat IUI ke IVF ke - buleh dpt anak kembo - myDH kata 'jom..jom'. Miahaha.
Best ah twin. 
Alolo.. geget kaki kang.

Wiii..homey..homey...

Hikhik... chumilll... ngap! rasa nak geget je.. 
All pic are from Google

Thursday, December 13, 2012

It's 4 Today!

13.12.2012.
4 tahun menjalani kehidupan bersama sebagai suami isteri.
4 tahun masih menjalani kehidupan berdua.
Walau ada rakan yg seusia perkahwinan sudah pun mengendong 2 anak. Dan ada yg dah mengendong 3 anak!
Takpe. Allah tahu apa terbaik utk kita.
Terlalu banyak rezeki lain yg Allah dah berikan.
Sabar.
Kerana janji Allah itu pasti.

Tuesday, December 11, 2012

Kun Fa Ya Kun


Hi. 
Lama tak menulis kat sini.

Td tgk status dr hamid kat FB. Mengenai seorang yg dpt hamil walaupun melalui xray HSG disahkan tersumbat kedua2 tiubnya.

Kuasa Allah kan.
Siapa mampu melawannya.

Sbb tu ada entry sebelum ni aku ada tulis, toksah duk label2 tak subur lah, buat graph, carta bagai. Sebab Allah lebih mengetahui apa terbaik untuk hambaNya.

Skrg aku rasa aku semakin jauh je dari TTC nih. Entah ek. Susu kambing, habis, tapi belum repeat order. Sebenarnya lately cam ada rasa ngilu2 bhgn ari ari. Risau sebenarnya. Tp cam nak tggu kalo serius baru nak pegi klinik. Tp cam tak bagus plak. Entah. Selagi boleh bertahan, buleh kot. Takde apa lah tu. Angin kot kan.

Oke lah. Pada kengkawan yg masih tak putus2 berusaha, tahniah diucapkan. Moga ada rezeki utk korang seme. Amin.... :)

Thursday, November 29, 2012

Bukan Tidak Subur, Tapi Belum Masanya


Mungkin di luar sana, mengandaikan kami golongan tidak subur. Ada yg mendefinisikan sebagai tidak mempunyai anak dalam tempoh setahun selepas perkahwinan adalah tidak subur. Terkadang, sememangnya menyebabkan kita rasa stress.

Tidak subur?
Atau
Belum tiba masanya?

Sedangkan Allah Maha Mengetahui untuk kita.

Pada yg tidak dikategorikan dalam definisi 'tidak subur' tu, bersyukur lah dan jangan pula sewenang-wenangnya mengandaikan kami - para TTC - tidak subur. Jangan pula ada riak takbur bila diri itu subur. Utk diri sendiri juga, aku mengingatkan apa sahaja rezeki yg kita dapat bukan milik kita, tp milik Allah. Sekelip mata boleh diambil balik.

****
Bacaan yang amik baik utk memotivasikan diri - Allah Bukan Tidak Menjawab Kamu

Allah bukan tidak menjawab, tetapi Dia Maha Tahu bila hendak menjawab

Lama bertahan kadangkala membuatkan kita kecewa. Lebih menyakitkan hati, apabila kita cuba meluahkan penderitaan kita, orang lain hanya tahu menyatakan sabar sahaja. Sedangkan yang kita perlu adalah ‘tindakan’, bukan sekadar bicara-perkataan.

Tetapi apabila kita balik kepada hakikat ujian tadi, dan tujuannya, bukankah hati sudah sedikit tenang? Nyata di dalam ujian itu juga yang ada hanyalah kebaikan-kebaikan sahaja.

“Yalah, aku faham semua itu, tetapi aku manusia.”

Ya, saya faham. Saya juga manusia. Sebab itulah saya bermula dengan kebersihan iman, dan mengajak kita memahami hakikat ujian. Sebab saya sendiri pernah gugur dan jatuh. Bukan sekali dua, bahkan berkali-kali. Tersungkur, saat-saat merasakan diri ini ditinggalkan. Pernah hendak cuba menjerit ke langit dan memarahi Allah, pernah juga terfikir untuk merajuk dengan dunia dan menghentikan kehidupan. Saya pernah bersedih hingga ke tahap itu. Dan saya yakin, esok lusa akan ada lagi ujian-ujian yang lebih hebat dari yang pernah saya lalui, yang akan membuatkan saya terlutut semula.

Tetapi, ada kelainan apabila kita memahami apakah itu ujian? Mengapakah diturunkan ujian? Apakah tujuan ujian? Ada perbezaannya apabila kita memahaminya. Apatah lagi apabila kita punya keyakinan terhadap Tuan Punya Ujian.

Akhirnya, lama-kelamaan, saya melihat bahawa putus asa itu sebenarnya berlawanan dengan kewarasan akal. Akhirnya saya berjaya melihat bahawa, menjerit ke langit itu berlawanan dengan kewarasan akal. Begitu juga merajuk dengan dunia dan menghentikan kehidupan. Sebab sebenarnya, kita ada satu lagi pilihan. Itulah dia terus bertahan.

Allah bukan tidak menjawab segala doa, segala solat hajat, segala aduan, segala permintaan. Dia Maha Mendengar, dan tiada tempat pengaduan yang lebih baik daripada Dia. Tinggal, Dia itu juga bukan sekadar Maha Mendengar, bukan sekadar Maha Pemakbul Doa, tetapi Dia juga adalah Yang Maha Tahu Atas Segala-galanya. Dia Maha Tahu bilakah waktu yang sesuai untuk menjawab doa kita, untuk memakbulkan permintaan kita. Dia Maha Tahu kemampuan kita, sampai bilakah kita mampu bertahan. Dia Maha Tahu, apakah manfaatnya ujian yang Dia turunkan kepada kita.

Sebab itu, lihatlah firman-firmanNya berkenaan dengan ‘kelewatan’ pertolonganNya. Semua punya bonus.

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).” Surah Al-Baqarah ayat 214.

Bagaimana agaknya, orang-orang yang teruji, sampai rasa tidak punya lagi harapan, dan pada saat itu sampailah pertolongan yang selama ini diharapkan? Bukankah kekuatannya akan lebih tertingkat? Bukankah dia akan menjadi yang lebih bersyukur? Bukankah keimanannya akan melonjak?

“Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri. Kemudian Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada RasulNya dan kepada orang-orang yang beriman, dan Allah menurunkan tentera yang kamu tidak melihatnya, serta Ia menyeksa orang-orang kafir itu (dengan kekalahan yang membawa kehancuran); dan yang demikian itu ialah balasan bagi orang-orang yang kafir.” Surah At-Taubah ayat 25-26.

Saat-saat sebahagian manusia telah berputus asa dan berundur, dan sebahagian lain pula kekal bertahan dalam keadaan kekalahan, bukankah apabila Allah turunkan pertolongan pada saat itu akan berlakunya peningkatan terhadap yang kekal percaya? Bukankah telah tertapis daripada golongan pejuang itu mereka yang benar-benar ikhlas memperjuangkan agama Allah?

Sebab itu, Allah Maha Tahu bilakah hendak menjawab doa-doa hambaNya.

Dia tahu waktu dan ketikanya.

Yang tinggal adalah kita. Apakah mahu kekal bertahan dan percaya? Atau mengalah, menjadi yang rugi selama-lamanya?


Wednesday, November 28, 2012

Habbatus Sauda

Salah satu amalan makanan tambahan yang biasa disebut2 juga oleh TTCians.
Sebelum ni tak pernah 'terbeli' lagi.
Tapi masa gi MAHA 2 ari lepas, terjumpa lak Habbatus Sauda.
Biasa dalam bentuk kapsul (which, aku rasa ada problem aku nak telan. Huhu), tp ini dlm bentuk cam serbuk kasar. 
Yang macam begini
kredit : Here
Oke lah. Aku beli 2 botol. Katanya amik secubit pagi (sebelum makan apa2) dan secubit malam. Dan kalau nak "bersama" bolehlah dimakan setengah jam sebelum itu.
Suami buleh makan, isteri boleh makan.
Tapi, dari apa yg aku baca, khasiat dia more to husband lah. Contoh utk memperbanyakkan sperma.


Kesuburan
Gagalnya kehamilan karena sperma encer. Jumlah sperma yang sedikit menjadi kendala untuk memperoleh keturunan. Asam lemak tak jenuh pada jintan hitam meningkatkan aktivitas enzim 17-betahydroxy steroid dehydrogenase. Enzim itu berperan dalam sintesis testosteron. Hormon itu penting dalam proses spermatogenesis. Bentuk yang tak sempurna juga mempengaruhi gerak sperma.

Tapi yg isteri pun buleh je makan. Kalau nak campur dgn madu pun boleh, nak taruk dalam masakan pun boleh. Kalo dgn madu tu, masukkan dia dalam madu yg dah dicampur dgn air suam. Kalau dgn susu kambing pun buleh, tp kena susu kambing yg suam. 


Instead of serbuk, kiterang beli gak yg minyak. Ni pun buleh tambah juga setitik dua dalam minuman.


Boleh google saja utk khasiat habbatus sauda atau dari sini pun ada

Mari lah kita sesama mencuba dan berusaha utk mendapatkan anugerah yg tidak ternilai itu. Biarlah orang kata kita tak subur pun, asalkan kita yakin dan percaya - Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik utk kita :)

p/s: New cycle again... cam biasa.. on d dot.. 28hari - bermula 21 November. Ingat nak buat BBT semula bln ni, tp aktiviti yg padatttt bulan ni tidak memungkinkan aku nak ber BBT bagai. Minum susu kambing, madu n habbatus sauda saja lah nampaknya bulan ni.

Friday, November 2, 2012

Misi Segenggam Kurma : 1st Day

Alhamdulillah.
Sudah mulakan misi segenggam kurma.

Rasanya??
Alhamdulillah... takde rasa yg 'tidak selesa'.
Sedap je.

Takde bau yg tidak menyenangkan pun.
Entah. Mmg sbb susu ni mmg tak berbau ke.
Atau pun minda aku dah set, yg menda ni takde bau ke, aku pun tak pasti. Tp aku buleh minum senang je.
Lain dgn Hi-Goat tu, walo orang kata tak bau la, takde apa lah, tetap aku rasa ada bau. Mungkin sbb aku da set mind aku, susu kambing - ada bau. Jadi, macam tak lalu.

Susu tu aku letak dlm freezer, beku kan dulu (sbb beku, buleh tahan sebulan)
Lps tu smlm sblm g keja turunkan kat bawah.
Pagi tadi bangun tidur, keluarkan 2 botol dari peti ais, rendam dalam air panas.
Biar dalam 10minit camtu, amik kurma (buat la kaedah segenggam kurma tu), masuk dlm 'cawan' blender, campur susu, blend. Then trus minum.

Senang dan mudah.
Sbb aku mmg ada multipurpose blender yg cemgini. Ada cawan dia siap.

kredit : Groupon

Tp bukan la brand ni. Lama dah aku beli. Masa Perfect Living ke Homedec ke tah. 3 tahun lps rasanya. Tp kalo sesapa takde blender camni, aku rasa buleh je beli. Skang tak silap, Pensonic pun ada jual. Tp aku tatau set dia byk camni ke tak.
Byk kegunaan blender ni.
Boleh buat air soya, ice blended, smoothie dan paling mudah kalo nak buat sambal tumis ke apa. Cukup mudah. Dia ada 3 jenis chopper. Jadi, boleh khaskan satu chopper utk bahan2 pedas. Cam aku buat utk blend kurma ni, aku guna chopper lain. Chopper utk buat daging cincang pun ada.

Cam utk buat susu kambing blend ni kan, terus je masuk dlm cawan tu. Mmg 2 botol tu tak cukup la utk satu cawan, tp blend je dulu, minum then tambah la. Utk yg pertama kali ni aku buat 2 botol blend sekali.
Tp utk esuk2, boleh buat asing. So, blend lah dalam 2 cawan yg berasingan.

Simple. Dari dulu taknak buat kan.
Tapi, kalo orang tanya apa rasa susu ni, aku boleh katakan, sedap je bila campur dgn kurma. Manis kurma tu akan menyedapkan rasa susu. No worries, sbb aku mmg kategori 'liat' nak minum susu. Minum Anlene pun kena tambah milo. Tp yg ni oke. Bes. Alhamdulillah.


Wednesday, October 31, 2012

WW : Misi Segenggam Kurma - Susu Dah Dapat

Sudah dapat.
Ada 12 botol semuanya.
Simpan dulu secara sejuk beku dalam esbox.
Jumaat kita cuba.

Eh. Kena didihkan dulu ke ah??

Tuesday, October 30, 2012

Misi Segenggam Kurma : Susu Kambing Dah Dapat

Alhamdulillah. Stock susu kambing segar dah diterima.
Amik satu dozen ja (6 for me, 6 for him. hihihi)
Pagi Jumaat lah nak mulakan. Mengambil keberkatan hari Jumaat kan. Insyaallah.
Lagipun, nak tggu 'bersih' bebetul baru nak start.

Tgk dulu cemna penerimaan tekak ni.
If boleh, baru kita order byk sket.
Kalo 6 ni, 6 hari je lah nampaknya.



Kalo oke rasa dia, baru saya update kat mana saya beli dan harganya. 
Sbb kazen saya cakap dia beli kat Pasar Tani Bangi.

Uhhai... jauh tu dari rumah kami.
Yang ni just call, dia hantar terus ke ofis - COD saja. Mudah prosedurnya.


Smlm ada riki2 kurma kat KLCC. Sbb konon nak beli kurma yg baru. Kurma ada je dlm peti ais. Stock bulan puasa tu ari. Saja lah igt nak carik kurma baru. Tp rega cam melampau pulak. Abiskan jelah yg dlm peti ais tu.

Excited!
Hihi

Misi ini saya namakan - Misi Segenggam Kurma.
google

*excited la..kang dah minum baru kau tau*

Monday, October 29, 2012

Senyum Kambing

Masih belum terlewat utk ucapkan Salam Aidiladha kan...
Tentu seme seronok jumpa kaum keluarga.

Bulan ni terasa nak mula kembali dengan usaha utk berTTC.
Lama dah rasa 'malas'.
Nak usaha dengan cara apa ya?
BBT? Susu Kambing + Kurma? Jus Perawan?
Kalo ikut date, OD dlm 7hb camtu.
MyDH ada kata "lama tak tido hotel eh?"
Hurm. Dah cuti skolah. Tak bes pun kalo nak pegi hotel.
Tak mengapalah.
Kita buat rumah kita ala-ala hotel je lah bang.
Haha.

Tgh nak dptkan susu kambing segar nih.
Semangat berkobar-kobar nih.
Harap aku jangan me'luek' pepagi sudah. Haha.

imej : Google
p/s : Saya jarang 'bertenggek' kat rumah ni. Ini hanya blog utk cerita TTC sahaja. Saya selalu berada kat 'rumah biasa' saya. Jadi, memana TTCian yg dah follow blog ni, Insyaallah, saya akan letakkan list kat side bar. Apa2 hal, just emel saja :)

Thursday, October 25, 2012

Bermula Lagi

google
Oh. Displinnya kamu.
Tidak terlewat walo sehari pun.
And.. the cycle is start again.
Like previous month, previous month, previous month......
Every month, without failed.

Ya... cycle aku sgt tetap.
Sangat.Sangat. Esp selepas kawen.
Without failed. 28 hari.

Bagi orang yg ada period problem mungkin kata aku harus bersyukur sbb takde masalah langsung utk mengira cycle.
Takde masalah nak tau bila O.D.
Buleh agak2 ja. Atau da dkt2 tu boleh tgk perubahan2 yg ada.

Tapi...keadaan ini mencengkam jiwa tau.
Dgn ini juga selalu buat aku tertanya mengapa.mengapa.mengapa.

Yerp. Mmg boleh diketahui kalo aku teruskan treatment.
Lebih setahun aku tgglkan treatment LPPKN. Mungkin sket lagi fail aku pun dah dilupuskan agaknya.
Takpe lah.

Skrg aku dah sibuk dgn Master Prog aku. Aku target utk complete kan dlm masa 2 - 2 setgh tahun.
Kerja-Study-Treatment - mmg aku tak boleh bahagikan masa utk tu seme. Bidang kerja aku pun dah semakin challenging which aku kena tumpu lebih pada kerja. And pada masa yg sama utk study.
So, aku decide utk TTC secara natural sahaja sepanjang waktu tu.
Mungkin, dalam kesibukan ni akan jadi satu miracle.
Who know???

*Selamat Hari Raya Aidiladha to all TTC'ian. 
*Lps habis period boleh try susu kambing n kurma. Harap dipermudahkan utk 'meneguk'nya.
*Sebulan lebih lagi to our 4th anniversary n bermakna sebulan lebih lagi jugak umo ku menginjak ke "double three"- Happy 33rd birthday!. Woho....

Monday, October 22, 2012

Tahniah, Susu Kambing & Kurma, Surah Maryam

kredit : here
Mereka suami isteri juga seperti aku.
Sama ber-TTC.
Malah, mereka lebih awal berusaha dari aku.
Lebih 5 tahun menanti.
Pernah diusik seketika dgn khabar gembira tahun lepas.
Tapi tidak kekal lama.
Mereka tidak terus kecewa. Kerana mereka yakin - Allah Lebih Mengetahui Segalanya.
Mereka terus berusaha kerana yakin. Allah telah tentukan yang terbaik.

Dan kini, usaha kembali berbaloi. Disahkan hamil 10minggu *agak terlewat mengetahui - mungkin kerana tidak mahu terlalu berharap.

"aku minum susu kambing dengan kurma - sejak bulan 6 hari tu - susu kambing fresh yang dibeli di pasar tani" katanya tatkala dia berkongsi kegembiraan bersama.
"sebelum ni aku selalu dengar tapi tak pernah cuba" katanya lagi di laman sembang Facebook.

Ya. Aku pun selalu dengar, tapi sekali pun tak pernah mencuba.
Alasan ku - tak suka minum susu tambahan ada berbau yang tidak menyenangkan.

Spti kebiasaan, sekali lagi aku terasa nak buat. Sbb tak pernah nak buat amalan yg satu ni.
Apa salahnya mencuba.

Utk mereka suami isteri, aku gembira dgn perkhabaran ini. Jaga diri bebaik. Aku doakan semoga selamat hingga ke akhirnya.. doakan rezeki kami pula menyusul :)
***********
kredit : http://muamalatmurni.blogspot.com/2012_01_01_archive.html

PETUA DAPAT ANAK

Bismillah, Insya Allah Ini adalah petua bagi perempuan yang inginkan anak (mengandung), terutamanya bagi perempuan yang susah mengandung ;

A. Langkah Pertama

1.      Untuk suami  - ambil segenggam kurma dan buang bijinya
2.      Untuk Isteri  -  ambil segenggam kurma dan buang bijinya
3.      Kisar (blender) kurma tadi supaya menjadi jus kurma
4.      Campurkan jus kurma dengan susu kambing  (samada susu kambing segar atau tepung susu kambing)
5.      Minum Jus kurma susu kambing tadi setiap hari

B. Langkah Kedua

Setiap Pagi (sebagai sarapan). Tak perlu makan lain-lain makanan ;

1.      Minum Susu kambing  (samada susu kambing segar atau tepung susu kambing)
2.      Makan 7 biji kurma
 
C. Langkah Ketiga

Amalkan Membaca Dan Hayati Surah Maryam : Ayat 1-12. Sebaik-baiknya sebelah pagi (selepas subuh sebelum zuhur) dan petang (selepas asar/Maghrib).


 Terjemahan Ayat :

1. Kaaf, Haa, Yaa, Ain, Saad
2. (Ini ialah) perihal limpahan rahmat Tuhanmu (Wahai Muhammad), kepada hambaNya Zakaria.
3. (ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya Dengan doa permohonan secara perlahan.
4. ia merayu Dengan berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya telah lemahlah tulang -tulangku, dan telah putih melepaklah uban kepalaku; dan Aku - Wahai Tuhanku - tidak pernah merasa hampa Dengan doa permohonanku kepadamu.
5. dan Sesungguhnya Aku merasa bimbang akan kecuaian kaum kerabatku menyempurnakan tugas-tugas ugama sepeninggalanku; dan isteriku pula adalah seorang Yang mandul; oleh itu, kurniakanlah daku dari sisiMu seorang anak lelaki.
6. Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan Jadikanlah Dia - Wahai Tuhanku seorang Yang diredhai serta disukai".
7. (Nabi Zakaria diseru setelah dikabulkan doanya):"Wahai Zakaria! Sesungguhnya Kami memberikan khabar Yang mengembirakanmu Dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya, Yang Kami tidak pernah jadikan sebelum itu, seorangpun Yang senama denganNya".
8. Nabi Zakaria bertanya: "Wahai Tuhanku! Bagaimanakah caranya Aku akan beroleh seorang anak, sedang isteriku adalah seorang Yang mandul dan Aku sendiri pula telah sampai had umur Yang setua-tuanya?"
9. Penyeru itu menjawab: demikian keadaannya - janganlah dihairankan; Tuhanmu berfirman; "Hal itu mudah bagiku kerana Sesungguhnya Aku telah menciptakanmu dahulu, sedang Engkau pada masa itu belum ada sebarang apapun."
10. Nabi Zakaria merayu lagi: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah satu tanda bagiku (yang menunjukkan isteriku mengandung)", Allah Taala berfirman: " Tandamu itu ialah Engkau tidak akan dapat berkata-kata Dengan orang ramai selama tiga malam, sedang Engkau Dalam keadaan sihat".
11. maka Dia pun keluar mendapatkan kaumnya dari Mihrab (tempat sembahyangnya), lalu ia memberi isyarat kepada mereka: "Hendaklah kamu bertasbih (mengerjakan Ibadat kepada Allah) pagi dan petang".
12. "Wahai Yahya, Terimalah Kitab itu (serta amalkanlah) Dengan bersungguh-sungguh! dan Kami berikan kepadanya hikmat kebijaksanaan semasa ia masih kanak-kanak.

Sunday, September 30, 2012

Anak Sedara Baru CikDa

Lama tak mencoret di sini ya.
Oh. CD1 utk bulan ni bermula 28 Sept.
Never being late! Never missed!
Baikkan makcik saya itu. Hihi.

Oh, sebelum terlupa, saya sebenarnya dah jadi mak sedara kpd anak2 'adik-adik' saya.
Hihi. Adik2 di TTC Corner.

Satunya yg ini. Baby kpd Fara - Aina namanya. Lama dah lahir ni.. sebelum raya kut. Tp keterlupaan pula nak update. Shomel kan.
Keduanya - baby Adam. Anak kepada Nana Aris. Ini baru last week. Shomel. Geram. Tp sbb busy nau Cikda dia nih (sbb derang panggil Kekda, anak derang kena panggil Cikda lah. Hihi), jadi, tak dpt la pi tgk. 
Apa pun, tahniah utk meke dan seme TTC lain yg telah beroleh rezeki yang tidak ternilai nih. 

Insyaallah, rezeki kita bakal menyusul tak lama lagi.
Tp aku ni ha... lagi makin rilek ni. Padahal bulan 12 genap 4 tahun dah kawen. Mmg la baru lagi. Tp umur ai ni dah tak baru, sama tarikh dgn genap 4 tahun tu, maka umur ai pun genap 33 tahun jugek.  Tkpe lah. Muda lagi kan... kuikuikui..

*Gambar : kredit FB mereka.

Wednesday, August 22, 2012

Raya Adalah Sukar Untuk TTCian

Ke aku sorang ja rasa camtu??
Sesak menahan napas sbb risau orang tanya "takde lagi ker??"

Pagi raya. 
Berkesempatan menunaikan solat sunat Aidilfitri. Mmg terasa tak mahu pegi. Tp pergi juga lah. Rugi jika dibiarkan terlepas peluang setahun sekali ni.
Tp rasa nak jalan menunduk ja. Masuk saf duduk dendiam. Ada sorang dua makcik terperasan juga. Didekat oleh seorang makcik. Anaknya juga sebaya dgn ku. Katanya anak nya itu beraya di rumah mertua. 
"takde lagi yer Da?"
Aku cuba memberikan senyuman terbaik dan berkata "belum rezeki lagi makcik"
Dan makcik tu pun takde la berkata itu ini. Sbb makcik ni agak akrab juga dgn mak. Lalu dia bercerita pula ada anak orang lain yang belum ada anak juga. Oke, selamat satu hal.
Mohon agar tiada orang lain bertanya lagi. Tp ada lagi yg bertanya. Oh, cpt la imam mengumumkan solat dah nak mula. 
Jawapan ku mudah, jawapan ibu ku pun mudah - tiada rezeki lagi. 

Tahun ni selamat kerana raya pertama ku dah gerak ke Pahang. Belum sempat tetamu datang, kami dah gerak. Smpai di Pahang dah lewat petang. Tk perlu beraya ke rumah saudara sebelah ibu mertua. Selamat.

Raya kedua beraya ke rumah saudara sebelah bapa mertua. Hanya 2 buah rumah. Pun mujur. Tiada soklan2 panas. Syukur.

Sukar. Mmg sukar. Orang beraya nak seronok seronok. Kita duk berdoa agar takde la soalan2 panas, soalan2 yg bisa meruntuhkan kesabaran.

Tahun hadapan entah bagaimana pula nak hadapi. Ditambah pula adik suami yg nak kawen bulan depan ni. Tkpe lah.. rezeki itu Allah dah aturkan. :)

Selamat hari raya utk rakan TTCian semua. Maaf zahir batin :)

Saturday, August 4, 2012

Doesn't Mean That It Will Never Happen

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa.
Lamanya tak menulis di sini.
Sebulan ya.
Iya lah tu. 
Takde cerita sgt berkaitan TTC.
Oh. 'makcik' itu sudah berkunjung.
Utk rekod, kena tulis juga dlm ni - Rabu, 1 Ogos.
Very de cantik kan date. Itu pun dah nak petang. Tp akur jelah.
Cam biasa. Tepat 28hari. Ke 27hari tah.
Displin tu makcik ai tu. 
Bulan puasa ni mmg aktiviti 'berdansa' merudum sket.
Tp kena pulak OD 2 kali bulan puasa ni.
Yg pertama dah terlepas (taktau bila), jd tgk la bln ni. Mana tau berkat Ramadhan.

Last week terima berita sorang lagi staff ofis yg kawen bulan 4 tu ari dah pregnant 5 minggu.
Perasaan? Ada la beberapa perkara yg buat aku rasa cam oh, mengapa cepat rezeki dia.
Tapi lps 2,3 hari, redha. Mmg redha itu perlu kan utk kita yg TTC ni.
Lagipun kita diberi ujian yang Allah tahu kita boleh menanggungnya.
Mungkin orang2 sedemikian ujian yg dia boleh tanggung lain. Ujian seperti kita ber TTC ni dia tak boleh tanggung.
Jadi, cheers up! 
Kita diuji kerana kita kuat. Allah lebih mengetahui.

Tapi..... aku tatau aku sekuat mana utk menerima kalo anak buah aku yg kawen bulan 5 ari tu plak pregnant. Setakat ni tak dgr cerita lagi. Aku tak la berdoa agar dia plak kena cam aku kan, tapi aku berdoa, kalo dpt berita tu, harap aku kuat, tabah dan redha dengan ujian ni.

Utk kita yg TTCian - kata kata ini amat sesuai untuk dijadikan motivasi. Insyaallah.



Friday, July 6, 2012

And..it's come again..

As usual.
CD1 on 9 June.
Got 2 lines on OPK on CD13.
And on 16DPO it comes. As usual. 

Entah. Taktau lah apa kenanya.
Usaha segala seme dah buat dah.

Apa lagi tak kena?
Malas nak kata apa lagi.


Tkpe lah. Lps siap hal rumah ni, boleh sambung treatment.
Penat.
Lelah.

Mengapa tak semudah orang lain??
Mengapa?
Mengapa?


kredit : Google.

Kerana Allah lebih tahu apa terbaik untuk hambaNya.

*Ya, utk cycle ni mmg aku anggap dia 'menggangu' sbb aku nak p snorkeling lah besok. Benci!

Friday, June 22, 2012

Timing Is Crucial!


So, if I get a positive result on an ovulation test, when do we make love
Great question. The answer is: right away - and daily for the following three days if possible. (haha... tak pepenah aku buat maraton 3 days in a row neh.. tp kali ni, demi mu anak, akan ku cuba juga. And luckily it's on weekend. Hoho)

As noted above, a positive result says that the LH is flowing, and you will likely ovulate within the next twelve to thirty-six hours. Make love right away, the following day, and the day after that for insurance. This way, the sperm should be in the neighborhood to fertilize the egg in a timely fashion. As the egg does not hang around long, timing is crucial, and that is why OPKs will certain enhance the probability of pregnancy.

Sounds great! But are the tests accurate? And when do I begin testing? Let's begin with the latter question first. The day you begin to test depends on your cycle length. Your product insert will give you a "schedule" for a start date based on how long your menstrual cycle is. If your cycle is not regular (the length bounces around a bit), then error on the side of caution and select the longest cycle average. Today, ovulation tests are much cheaper than they were a few years back, so you can simply buy the clinical strips on the internet. They are FDA approved and do have a good record of accuracy.

As for accuracy, in clinical settings ovulation tests are over 99% accurate. That's good news, but it means that you have to follow instructions and all "optimization" suggestions. So, to begin with, do not use first morning urine - that's for pregnancy tests. With OPKs, you should do late afternoon or early evening testing as the LH is produced by your body in the morning and needs to move into your system. As with any kind of urine-based test, we recommend that you hold urine for several hours before the collection. And avoid drinking a lot of fluids right before you test. This two tips will make sure that dilution of the urine will not take place and that the amount of LH in the sample will be at its highest level possible.
(masa buat smlm mmg dalam 4 jam gak aku tak meng-urine. Hihi. Sbb aku ada tugasan. Dan bermakna aku tak minum jugak sepanjang masa tu. Cuma minum sket je masa makan lunch. So, mmg right timing lah time tu. Kadang tu, mmg memacam kebetulan kan. Apa yg penting sekarang, doa... jgn terlalu berharap dan jangan terlalu menyerah)

(Sumber : http://www.completefertility.com/ovulationtestquestions.html )


Thursday, June 21, 2012

It's 2 Line!!

Haha.
Tajuk harus propa. 
Smlm da citer buat OPK test. On CD12. *smlm tertulis CD13, sebenarnya baru CD12. Choi..lupa plak*
Today CD13.
And it's double line!

*terus mata bersinar sinar dlm toilet tu*
Wah. Igt sng nak buat test dlm toilet ofis. Time orang amik wuduk la apa la.
Sudah la guna stick tu kan. Satu hal nak kena cari bekas plak. Haha.

So, apa perlu buat ni? Apa perlu buat ni?

(ahah! walo pun seofis uols, takkan ai nak tarik asben ai trus kut. Agak2 la... sabo yer. Harap ia blum 24jam!)

Dan kali ni aku tak mengong p buang stick tu.
Esuk try lagi buat test. Dan selebihnya simpan utk next month - kalo eksperimen ini tak menjadi lah. Hihi.
Untuk itu, doakan eksperimen kali ni berhasil ya.
Sbb tanda2 ovulate cam white-egg tu takde.
Tkpe, usaha tangga kejayaan. Haha.
Utk itu saya pun doakan 'kejayaan' kawan2 yg lain juga :)
Moga ada rezeki kita. Insyaallah.

Utk Eida Baharom, kat link sini ada byk lagi gmbr2 yg OPK strips. Bleh tgk mana yg sama ngan Eida nyer.

kredit : here

When to Have Sexual Intercourse After the OPK Turns Positive

This may sound like a surprise, but making love only after first getting a positive OPK may not get you pregnant at all. Ovulation can happen as early as 14 hours after the OPK first becomes positive. Let's say you test with the OPK at 8 a.m. and it was negative. Then, the OPK turns positive at 11 a.m, but you won't know because you only test once a day. So ovulation could then happen 14 hours later, at 1 a.m. the next day. But having sex after ovulation is not going to get you pregnant.
If you test once only every 24 hours you will only find out about the positiveOPK at 8 a.m. the next day, which may be too late for getting pregnant if you only have sex at that time.
Credit : Here
Sperm Life - How Long Do Sperm Live?
In general, sperm can live in the right environment for up to 5 days. The right environment would be inside the uterus and the cervix. In certain environments, such as the cervix, uterus and fallopian tubes sperm have a life-span of up to five days. That's why a woman can get pregnant if they ovulate within 5days after intercourse.
Most sperm, however will die within 1-2 days after ejaculation, even inside the uterus. In other environments, such as the vagina, sperm live only a few hours and outside the human body, exposed to the open air, they will usually die within minutes. 
Credit : Here

Question: "Dear Pat. I just received my first positive on an LH test. What does this mean? Am I ovulating? And when and how often should we make love?"

Pat: Once you receive a positive result, you may consider yourself at peak fertility! Therefore, with a positive OPK, commence the 'baby dance'. In fact, you should make love the day of the first positive, as well as the following 3 days (to be on the safe side). A positive OPK typically suggests that you will ovulate soon. Sperm can survive in a woman's body for a number of days, so lovemaking should take place so the sperm can be present when the egg descends down the fallopian tube. In sum:

• If you receive a positive result on an OPK, you are at your highest fertility level.

• A positive ovulation test tells you that that ovulation will occur within the next 12-36 hours. Time to make love.
• Make love the day your get your positive result, and over the following 3 days. Yes, this is sex on demand, but that's why there is Pre-Seed!
 Consider BBT charting as a way to confirm ovulation through the body temperature increase that takes place following ovulation (due to the rise in progesterone).
 If your partner has sperm count issues, talk to your doctor about how to time intercourse and determine the right frequency for sex.
Hopefully, this short fertility tutorial will answer some questions and help you optimize use of our products. To learn more about ovulation, fertility and bbt charting, please visit our articles section. To read more about OPK procedure (correct use and interpretation), please visit our in-depth instructional pages.

Credit : Here

Wednesday, June 20, 2012

Ovulation Test

Retu order mendalah ni dari MAD

Dpt la dah pun. Just nice smpai la kiranya kan. 
Walo pun seme pun tulisan cina. Yg ada tulis omputih hanya lah kat dpn tu.
Tp sama je cara penggunaan pun kan.


Ekceli aku tak nah guna yg stick ni.
Retu guna yg watson punya. Cam pregnancy test tu. Itu mahal lah. Baru pakai satu. Ada 2 (ke 3 tah).

Jadi hari ni CD 12. Aku terai la test. Hurmm...
No surge. 

Tp aku bleh ter buang lak stick tu. Arghh....
suppose wat camni lah.
credit : Here
Haihh... watcha..!

Tkpe, ada 10. Esuk kita terai lagi. Suppose dari CD10 dah buat, tp dapat pun baru hari ni. Mana lah tau, kut2 lewat plak kan.

Lps ni jgn terbuang yer. Igt....!

Q: How long after my LH surge will ovulation take place?
ovulation test FAQ Generally, ovulation will take place 12-48 hours after the LH surge is first detected (using afternoon urine samples), though 36 hours is considered to be the average length of time following the LH surge.
(sumber : http://www.ovulation-calculator.com/ovulation-tests/opk-faq.htm)

Kesian... bukan je UPT yg negative, buat OPK pun negative. Haha. Tapi... aku jarang sgt buat UPT sbb 'makcik' aku tu setia. Tepat je dia dtg melawat. Kuikuikui :D

*usaha bln ni : buat test ini je la kot. Lelain... takdak! Malas. Minum susu pun malas. Sbb mamil tu tak sedapp.. Nak kena abiskan gak baru beli balik Anmum Materna. uhukssss.. :(
*tgk kat Get Baby application - expected Girl la utk hari ni. Huhu

Saturday, June 9, 2012

Cycle Day : June 2012

Kredit : Here


CD1..... (againn...pfftt...pfttt..)
Last month tak jot down here. Lps tu terlupa bila CD1. Tu sbb kali ni kena tulis.
Actually, last 2 days before bebetul AF ni melawat, ada kuar brownies brownish [haha. sengaja tulis brownies sbb tingat blog Mar dulu. Ada orang google 'keluar brownies sebelum period'. Gitu la lebih kurang]. Mula lah nak perasan implementataion bleeding kan.
But then, aku check kat Get Baby apps kat hengpon, suppose CD1 is on 9th Jun, maka kena tggu. Toksah duk perasan sgt coz aku ni kan regular amat cycle nya.
So, if by 9th tu makcik tu tak melawat, boleh laju2 check.
Tapi...igt dia nak bagi peluang??... nan hado.. pepagi je dah laju je dia mai melawat. Haha.

Pepun.. bulan ni rasa nak usaha gigih semula lah.
Harap2 tidak menjadi hot hot chicken shit yer.

Haha.

Tuesday, May 29, 2012

Redha, Pasrah Dan Tabah

Anak buah aku dah selamat kawen last weekend.
[anak buah itu adalah anak kandung kpd kakak kandung ku. Bukan sepupu sepapat ke hapa]
Jadi, aku kena belajar utk redha sedari skrg.
Kerna kemungkinan aku 'bercucu' sebelum 'ber-anak' adalah tinggi.
Hurm.

Redha. Bukan Pasrah.

Harap2 aku tabah.
Image : Google

Thursday, May 17, 2012

What To Expect When You're Expecting


Nak tengok movie ni. Cam bes je kot.
Sbb aku ada buku ni. Tp tu "before" you're expecting la.

Tak pe la pun kan. Nak tgk, nak tgk.

Kat Malaysia pun release 17 May gak. Yey. Boleh gi tgk Jumaat ni. Jom uolsss... rilek2 tgk citer orang mengandung. Huhu.

Kredit : GSC

Tuesday, May 15, 2012

Bila Artis Bunting Pelamin

Artis kan. Seme pun jadi bahan berita.
Seme orang dah tau. Smpai jadi bahan berita.
Aku tau dari twitter dia lah. Sbb aku 'follower' dia. Peminat katanya kan. Haha.

Lps tu dia retweet la seme yg org hantar kat dia.
Antaranya "Hiduppp Jejai. Anda mmg gagah"
Hek eleh *eh..bunyi cam jeles kalo aku meng hek eleh kan twit tu kan, tp ce pikir balik.. pikirrr.. dan pikir...*

Dan Fasha pun ada tweet 
"Kalau kita berniat baik, Insyaallah segala galanya dipermudahkan oleh Nya...."

Entah. Secara 'prima facie' nyer aku tak boleh nak mempositifkan diri bila tgk tweet dia tu. Terpikir apakah selama ni aku tak berniat baik, jd Allah tak bagi aku anak. Begitu?

But, we are what we are thinking.
Jgn bodohkan diri berpikir begitu lah.

Allah lebih mengetahui niat kita. Dan yg pasti Dia yg lebih tahu apa terbaik utk kita.
Jadi, redha.

Utk Fasha, tahniah. Utk Jejai, takkan la sbb tu pun anda dah gagah. Abis laki weols ni... tak gagah la. Kasihaann.....

Kut nak baca kat Metro ni : Fasha berbadan dua

Saturday, May 12, 2012

Seronok Pergi Bercuti??


Kata si A : "Seronok pegi bercuti"
Kata aku :  "aje giler tak seronok..harus seronok" *smile*
Sampuk si B : "Pegi ler jalan-jalan sementara tgh takde anak ni"
Kata si A : "Eh. Yang ada anak pun boleh jugak jalan-jalan"
Kata aku : "Btul tu, malah lebih seronok kot. Boleh bawak main swimming pool, mandi laut, lagi seronok"

Selalu kan berhadapan dgn situasi ni.  Kenapa plak time takde anak je yg boleh jalan-jalan. Ko biar benar. Anak tu menyusahkan ko ke? Insyallah..kalo ada anak pun, tak menghalang minat aku jalan-jalan ni. Selagi boleh ku usung, ku usung. Selagi boleh ku pikul, ku pikul. Sekali pun tidak akan ada terlintas di hati aku "susah nak jalan2 ni bila dah anak"

Anak tu menyusahkan ke?
Atau menyusahkan kalo nak jalan-jalan?

Aku punyai ramai kawan. Yg tak kesah pun gi berjalan bawak anak.
Kak Julie tu. Ke Bandung, tak bawak suami. Tp anak kecik yg baru setahun lebih di bawanya. Takde masalah pun.

Naper memandang aku; yg masih tak beranak ni boleh seronok seronok pegi berjalan. Bukan korang yang ada anak pun tak boleh. Nak ngan taknak je.

Bila ada anak, haruslah kita nak menggembirakan anak kan.
Mak ayah aku dulu, time cuti sekolah harus bawak aku jalan2. Selalu je kami ke KL. Kadang berkereta, kadang-kadang bagi aku merasa naik keretapi. Sbb tu smpai skang aku mmg 'gile' berjalan. So, takkan bila ada anak nati aku nak tinggalkan pulak. 

Dah la. Lupakan je lah kata2 cliche tu. Tukarlah ayat lain, boleh?? Anak tu anugerah terindah, bukan menjadi alasan 'susah nak jalan-jalan bila ada anak'. Igt kami ni riang gembira ke berjalan takde anak?

Igt kami takde impian macam ni ke?
kredit : google
Hanya Allah yang tahu perasaan kami........

Info :
Si A : Lelaki
Si B : Perempuan.


### ada sesuatu aku nak buat, tp masih memikirkan kewajarannya. Aku yang memulakan.... tak wajar kut kalo aku menamatkan.

Thursday, May 10, 2012

Anak Bukan Pertandingan

Sekadar renungan kita bersama.

Ya. Anak2 bukan satu pertandingan mahupun perbandingan.
Bukan menda yang boleh dibuat berlawan lawan. Anak ko lebih makna dah lawan la orang yg anak baru 2. Terhapa sungguh pemikiran sebegitu rupa.

Dimulakan bila ada yg bertanya pantang anak ke berapa.
Jawab kawan tu anak ke3.
Maka, si kawan yg ada anak 2 berkata (mungkin tanpa sedar) dah lawan dia.
Jadi, jawab si ibu yg baru melahirkan ni - takde niat nak lawan sapa2. Dan aku suka kata-kata selebihnya tu. Dia tak mampu untuk menjaminkan kuantiti = kualiti.
Bagus kan jawapan si ibu yg baru melahirkan tu.

Anak bukan pertandingan.

Abis kita yg langsung (masih) tak berpeluang jadi ibu ini macamana?
Kalah habis?
Tak berguna?
Zero??

Kasihan. Perihal anak pun dijadikan pertandingan kalah dan menang.

Wednesday, May 2, 2012

Anmum Materna vs Mamil Mama

Dah 2 kotak (650g) aku consume Anmum Materna.
Perisa coklat.
Memula tu beli kat Carefourre. Dpt rega murah. Ada promotion.
Org tu suh minum 2 kali sehari. Tp aku minum pagi je. Cukup lah tu.
Susu ni lebih elok kalo minum ngan air sejuk (air sejuk biasa, tp kalo air sejuk peti ais pun buleh kot), tp aku tak boleh blah kalo minum ngan air sejuk semata. Boleh menyebabkan kejadian tak diingini di pagi hari. Jadi aku suam suam kuku.
Oke la susu ni. Takde la 'suck' sgt rasa dia.

So, aku continue dgn kotak kedua. Kalo minum sekali sehari, tahan la sebulan. Tu pun ada gak aku 'sengaja' malas nak minum.

Dah 2 kotak ni, aku nak terai minum Mamil Mama lak bulan ni. Kebetulan pun Jusco bagi diskaun. Dari rega RM34.90 dapat berapa tah. Lps tu aku tgk dpt free bantal leher tu plak. Eh. Cam bes je. Maka beli. Hihi. Yer, barangan free juga adalah salah satu faktor yg boleh menyebabkan pengguna lebih tertarik. 


Taktau apa rasanya sbb tak minum lagi. Sebenarnya kandungan nutrien dlm Mamil Mama beza sket berbanding dgn Anmum Materna. Which kalo pregnant kena minum 3 gelas, and Anmum Materna kena minum 2 gelas shj.


Utk aku yg TTC ni, ah. Minum satu gelas pun dah rasa cukup bagus dah. Huhu.

Susu ni bkn la nak bagi senang mengandung, cuma, kalo tetiba mengandung, maka segala nutrien yg diperlukan dah ada dlm badan. Sbb aku ni mmg la susah nau nak minum susu. So, dlm susu ni dah ada segala asid folic. Takyah la nak telan pil2 tu. Jadi, dpt seme nutrien esp kalsium.

# err..aku lupa samada aku beli regular or fine cocoa. Kalo regular...pitam nak telan pepagi. Oh.....

Wednesday, April 25, 2012

National Infertility Awareness Week (NIAW)

Things You Can Do During NIAW


National Infertility Awareness Week (NIAW) is April 22nd through 28th this year. Sponsored by RESOLVE, National Infertility Awareness Week is the perfect time to raise awareness about infertility.

National Infertility Awareness Week is a week not just for raising awareness in those who are oblivious to the men and women living with infertility, but also a time to get educated about our options. The more you know about infertility testing, treatment, and coping skills, the better able you'll navigate the infertility maze.

What can you do in honor of National Infertility Awareness Week?

Perhaps you'd like to start an infertility blog. Your blog can become an outlet for your own experiences, but also, it'll help others out there with infertility know they are not alone. Never underestimate the power of your own stories!
(yer, kerana NIAW ni aku buka semula blog ni, tak selesa rasanya berbicara di blog 'public' kerana mungkin ada yg mencebik di kala entry berkaitan TTC dikeluarkan)

You may want to check out RESOLVE's list of seven things people can do in seven days during the NIAW.

Talk about infertility with your friends and family. If your friends and family aren't sure how to respond to your infertility (or others, for that matter), direct them to this article: 10 Things to Stop Doing If You Want to Support Someone with Infertility

Plan to celebrate on May 6th, National Infertility Survival Day! (A bit like Mother's Day for infertility survivors, except having children is not required.) You can also share your dream plans for the day here. (My ideal day - breakfast in bed, dinner at my favorite steak place, and a massage... oh ya.)

If you're a blogger, you might want to consider entering RESOLVE's blogger challenge. The theme is "Don't ignore...", asking bloggers to address in a post (or several) what's being ignored about infertility. Learn how to officially participate here: "Don't Ignore..." Blog Challenge.

How will you be spending National Infertility Awareness Week? What do you feel is being ignored about infertility? Feel free to share in the comments below. I'd love to hear from you!

Credit : infertility.com

# baru tahun ini lah yang aku tahu berkenaan NIAW ni. Apa kata mari kita yg TTC'ians ni memeriahkan NIAW ni. Try blog kan "Don't ignore" tu. Mesti bes kan.
Nak join boleh klik - blogger challenge

Dan yg penting kita pun ada hari utk diraikan pada bulan Mei ini.
Jgn sedih, jgn memendam rasa. Apa yg kita lalui ini adalah seluruh dunia juga merasainya. 
kredit : here


Friday, March 16, 2012

BBT : Feb-Mac

Alangkah seronoknya kalo graph maintain tinggi. esp pada hari2 yg sepatutnya nak period kan.

In case of pregnancy, the average high temperature is also the day of the alleged arrival of menstruation and in some cases could be further increased by determining the so-called triphasic pattern of pregnancy.
Sumber : mikados

Tapi bulan ni graph tak menjadi sebagaiman diharapkan. Bertahan beberapa hari dgn suhu tinggi. Sedih. Sbb rasa bulan ni cam berusaha gigih. Cukup dgn BBT setiap hari (kecuali masa gi course,duk kat hotel n balik kg tu ari), minum Anmum lagi. BD pun time2 'peak season' tu ada juga. Idak la hehari. Selang sehari tu ada. 
Dan sehingga hari ni, pada CD28, graph dah menurun. Ya... sabarlah menunggu makcik itu.

Ini graph aku melalui FF
Aku gunakan celcius instead of Fahrenheit sbb trus je baca dari termometer BBT aku tu. Takde kuawasa nak convert2 dah.

Sedih dan sadis sungguh.
Cuma dari bacaan aku pada artikel mikados tu, terselit sedikit harapan

The temperature can be influenced by several factors:
- Colds, fevers, flu;
- Use of drugs or hormones such as progesterone;
- Vaginal infections;
- Alcoholic beverages;
- Use a different thermometer in the same cycle;
- Measurement in different time.

Kerana smlm aku ada makan ubat tahan sakit n kurangkan  bengkak kaki. Ada ke sbb tu suhu jadi rendah. Hehe. Sekadar menenangkan hati. Tp aku tau, AF tu mmg akan datang tak lama lagi. Tak esuk, lusa. AF aku tu sgt sgt berdisplin. Genap 28hari pasti menjenguk, atau kalo flight dia 'delay', ari ke30 dia gembira menjenguk. Tak pernah sekali pun buat hal. Maka, bersabar lah. Allah tahu apa terbaik utk kita. Walo hati sering tertanya, apa penyebabnya.

Ya Allah berilah kami peluang untuk menjadi ibu dan bapa, berilah kami peluang untuk kami mendidik anak(anak), berilah peluang agar kami mendapat doa dari anak-anak kami apabila kami tiada di dunia kelak. Namun ku pohon keredhaan dari mu Ya Allah, jika ini lah yang terbaik untuk kami pada masa ini. 
Amin Ya Rabbal alamin.

Google

Wednesday, March 14, 2012

Selamat Datang Dan Salam Perkenalan

Hari ke hari mmg ada je pembaca baru dlm blog ni. Samada yg terus follow mahupun sekadar singgah mendapatkan maklumat.
Saya ucapkan selamat datang dan salam perkenalan.
Terima kasih kerana sudi menjenguk blog saya ni.

Tapi, saya nak bagitau, (pada yg baru-baru ni lah, yg dah lama baca/follow mungkin dah tau), yg saya jarang "berinteraksi" dlm ni. Jadi, kalo tgk komen2 tak dibalas tu jangan marah ya.
Biasanya saya hanya membuat entry saja dlm blog ni. Jarang balas komen, jarang juga membuat kunjungan balas ke blog2 lain. Tp jgn risau, kalo ada masa terluang, saya berkunjung juga lah ke blog lain2 tu.


Sebab.......

Sehari hari mmg saya meluangkan masa kat 'kebun stoberi' saya.
Kat sana saya lebih byk berinteraksi sesama rakan2 yg berkunjung. Membuat kunjungan balas dsbnya.
Kat sini sekadar meluahkan perasaan, share info-info berkaitan TTC. Sbb kat 'kebun stoberi' saya, saya tak bleh buat camtu sbb viewer ada pelbagai. 

Jadi,
maaf jika ada kunjungan yg tak terbalas.
Walau apa pun, kunjungan anda sgt2 saya hargai.
Doa saya, kita akan beroleh rezeki zuriat tu.
Jangan putus asa, dan jangan sesekali rasa ini adalah kekurangan kita.
Kita istimewa, kerana diberikan 'dugaan' ini.

Sekuntum rose khas buat pembaca tersayang :)

Tuesday, March 13, 2012

Baby's First Year Record Book





Yang dulu aku tak beli sbb cam poyo plak kan. Kali ni beli je. Lantak la poyo pun kan. Huhu.
Tp last year, masa Pesta Buku ada la beli gak yg ala-ala camni. BM punya la tapi.


RM37.50. Lps tu guna point yg ada, aku bayar RM12.50 sahaja. Harus la beli. Huhu. 
So, kengkawan.. mari kita beli. Bleh tgk kat sini - Milkadeal - kalo tingin nak beli gak. Teeheee.