Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, April 29, 2013

Kepentingan Fish Oil Semasa TTC


Sebelum kita pergi cerita2 lagi, mari kita tgk kepentingan fish oil. Masa ke klinik Dr Hamid tu hari, dia  bekalkan saya 2 botol fish oil utk dihabiskan. Besar gabak. Sebijik - 2 kali sehari. Saya mmg ada masalah makan ubat besar gabak. Eh. Bukan ubat besar je. Ubat kecik pun ada masalah. Dari kecik mmg saya tak lepas lah nak makan ubat biji nih. Mesti cam berpusing2 dlm mulut, tak boleh nak telan. Tapi kali ni saya kena telan juga. Smpai tersangkut kat leher rasanya.

Saya dapatkan dalam BI lah. Senang sket kan. So, mari tgk. Sebelum ni mmg saya tak pernah consume fish oil.
****

If you're trying to conceive, you may be looking for a food or supplement that will help you do so faster. Alternately, you may be looking for supplements that will help to promote the health of your embryo, once you become pregnant. Fish oil contains many healthful compounds that won't help get you pregnant, but could positively impact your baby.

Conception
Getting pregnant requires that a healthy sperm come in contact with a healthy egg during a narrow window of time -- about 24 hours -- after you've ovulated. Because sperm only have a lifetime of about three days in the woman's body, this requires carefully timed intercourse. Furthermore, sperm meeting egg isn't the only requirement for becoming pregnant. The fertilized egg must implant in the uterine lining, and must develop normally.

Role of Nutrition
While there's no one food, vitamin or supplement that can help you get pregnant faster, following a healthy diet can help ensure your eggs are healthy and that you'll be able to carry a developing embryo to term if you conceive. Fish oil has a role in a healthy diet. The oil is rich in omega-3 fatty acids, which are anti-inflammatory in nature, explain Drs. Michael Roizen and Mehmet Oz in their book "You: Having A Baby." Fish oil also contains DHA -- docosahexaenoic acid -- which your developing fetus uses to build brain cells.

Concerns
If you've heard that you need to avoid certain fish -- particularly during pregnancy -- because of the risk of mercury contamination, you don't need to be concerned about fish oil. The fish that contain dangerous levels of mercury, a neurotoxin, are generally larger predator fish. Smaller fish, mostly sardines and anchovies, go into making fish oil. "The New York Times" reported in March 2009 that commercially available fish oil tablets don't have dangerous levels of mercury in them.

General Guidelines
If you're trying to conceive and want to start taking fish oil supplements, talk to your obstetrician or primary care physician first. Your doctor can help you decide whether you should take fish oil, how much to take, and whether you need other supplements or dietary changes in addition. If you are under 30 years of age and haven't conceived within a year of "trying" -- that is to say, making a concerted effort to do so -- you should see your doctor for a check up.


Recent studies have shown that the consumption of fish oil (or, more specifically, the omega-3 fatty acids found in fish oil) improves fertility in both men and women. Fish oil is typically harvested from cold-water fish like salmon, trout, sardines and a wide variety of others. These oils contain high concentrations of omega-3 fatty acids, which the body breaks down into eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid. These two acids play a large role in biological processes that are vital to one’s fertility. But how exactly does fish oil help in regulating these processes and increase a couple’s chance at successfully conceiving a child?

In Men
Docosahexaenoic acid, which is a byproduct of omega-3 fatty acids, play a key role in the mobility of sperm. Sperm cells face a long and arduous journey before they’re even able to attempt to penetrate an ovum and fertilize an egg. In order to be fit for this journey, they must be, first of all, plentiful, and, second of all, up to the task.  
Docosahexaenoic acid plays an important role in the development of healthy sperm. The more sperm that make it to the ovum (millions will naturally die during the journey), the better chance there will be that one of them will successfully fertilize the egg, leading to pregnancy. Studies have found that males deficient in this acid produce under-performing sperm and are less fertile as a result. Furthermore, consumption of omega-3 fatty acids also increases blood flow to the genitals which leads to an increase in the overall production of sperm, as well as an decrease in the likelihood of erectile dysfunction. Again, numbers are key to increasing the odds of successful conception. The more sperm present in a man’s ejaculate, the better chances that one will successfully fertilize the egg.

In Women
Hormonally, women are much more complex than men and they cannot increase the production of ova that can successfully be fertilized, as women are born with all the eggs they will ever produce. However, there are certain conditions that the body can bring about that can help women become more fertile, and the consumption of fish oil promotes the natural occurrence of these conditions. For example, one of the main components to increased fertility is the regular and predictable menstrual cycle. Having a regular cycle allows women to know when their periods of highest fertility occur. Knowing this information allows couples to set a plan that will allow them the best chance of successful conception. Consumption of fish oils helps to promote a regular menstrual cycle.
Omega-3 fatty acids also enhance the body’s natural reactions during the menstrual cycle. A woman’s body temperature, for example, naturally increases during ovulation. This is a major tell-tale signal that her body is ready to conceive. By encouraging this natural surge in temperature, fish oil give women another tool they can use to increase their chances to successfully conceive.
Fish oils aren’t a magical elixir that can guarantee pregnancy. However, they do draw upon and enhance the body’s natural tools for successfully conceiving a child. Natural regulation is the key to increasing fertility, and consuming fish oils regulates these processes to become more predictable and allows couples to know their windows for peak fertility.

Thursday, April 25, 2013

Treatment Dr Hamid : 1st Appoinment

19 April 2013 (Jumaat)
*****
1st appoinment di Klinik Dr Hamid Arshat. Pertama kali sampai. Sebenar tak susah pun mencari klinik ni. If kita dari KL, naik je Lebuhraya Mahameru, pastu sebelum KL Sentral (selepas Jabatan Hutan), amik lorong kiri yg menghala Damansara, Bangsar tu. Lps tu nati naik lagi ke kiri yg ada tulis Jalan Semantan, Jalan Dungun. Follow saja laluan tu. Dkt sekolah ada masuk simpang kiri kalo tak silap. Terus je smpai lah ke Plaza Damansara - berhampiran dengan Masjid Saidina Omar. Parking payah sket la kalo area klinik tu, tp pusing2 la bulatan tu. Kalo ada rezeki, dpt lah. Tepi jalan tu pun mmg boleh parking (berbayar). Atau pun parking kat basemen pun boleh. 

Appoinment kami jam 2.15ptg. Asben solat Jumaat kat masjid tu while me - tunggu dlm keta tgk FB, Instagram. Mujo dpt parking bawah pokok. Tak lah membahang.
Settle asben solat, kami terus ke klinik. Oleh kerana saya pernah buat HSG, sy bawa jugak lah film HSG tu. Smpai sana orang pun dah ada, tp tak ramai lagi.

1st time dtg - letak IC asben n wife dlm kotak disediakan. Kalo dah dtg byk kali, letak kad appoinment lah. Prosedur yg sama kat memana pun kan. Duduk sekejap kat ruangan menunggu yg ada sofa empok tu. Tak lama, nama pun dipanggil. Dia amik butiran sket, tanya itu ini, timbang berat seme, then tggu lagi. Berlainan dgn LPPKN, 1st time datang kena amik darah. Kat sini takde. 

Dalam 10minit lepas tu, nama dipanggil utk jumpa doktor. Wah. Berdebar sungguh rasa. Doktor pun tanya2 ikut data kita tu then dia suh g scan. Laju giler proses kan. Masuk dlm bilik scan tu. Ada staff perempuan yg scan kan. Don't worry. Tapi kalo nak mudah, pakai la jubah/dress/blause labuh. Selesa sket lah. At least, kita tanggalkan seluar kecik ja. Kalo pakai seluar panjang/jeans seme kena tanggal. Kena plak baju pendek/t-shirt - ha...lagi malu kan. Tak boleh nak cover bawah plak. Hikhik. Saya pada hari tu, mmg pakai dress labuh from Zalora (ceh..sempat lagi nak iklan. Haha).

So, dia trus scan - TVS to be exact. TVS is Transvaginal scan.
Skali budak tu pun cam terperanjat.
"Eh. Ni ada cyst"
Saya pun cam eh..eh.. cam tak tau nak respond apa.

Dia panggil doktor. Doktor tgk pastu panggil asben skali. Tgk monitor. (which rasanya asben tak paham pun tgk apa yg ada kt monitor tu. Haha)
Adoi.
Cyst plak dah. Lps tu macam ada fibroid juga. Tp saiz kecik.
Ah sudah. Begitu pula ceritanya kan.

Then dah settle scan tu, staff tu tanya gak la. Suka makan megi ke, KFC ke, air coke ke.
Jawapannya, takde la suka, tp tak de lah tak makan. Tapi takde la kerap mana. Cam megi tu, kata sebulan skali pun payah. Tp stok tu ada je kat umah. In case, teringin ada. KFC, McD tu ada la... tp takde la balun tetiap minggu. Air gas - kureng. Selalu kalo beli fastfood amik air twister / ribena.

Mungkin dia nak kaitkan dgn segala mendasing dalam perut ni dgn pemakanan. Huhu. Entah lah. Kadang kita tak makan pun seme tu, jadi juga. Kadang, ada yg makan hehari menda2 tu, pun beranak juga. So, cemana. Redha. Ini 'bahagian' kita. Jangan tanya kenapa dia camtu, kenapa aku camni? Takkan dapat jawapan. Buat sakit kepala je.

Lps tu jumpa doktor balik. Doktor lukis2 bagitau itu ini.
"Kita advise operate jelah"
Gulp!

Takut giler hoke nak kena operate2 plak.
Tapi cara doktor tu cam takde apa pun. Ala sket je ni, 2cm, buang sini, ikat sini, bla bla bla... MC sebulan! Pergh.

Kos - dalam 6-7k kalo buat kat klinik dia. Around 10k kalo kat Pantai Medical - menggunakan insurans. Since saya mmg takde insurans, kalo nak buat, buat kat klinik dia lah. Jadi, kami minta masa sket utk buat decision (kebetulan aku trus balik kg lps tu, sng lah nak tnya dgn famili).

Doktor pun oke lah. Dia kata dia tak buleh nak buat prosedur lain since kami dah lama kawen. Patut boleh mengandung katanya. Saya sempat bertanya gak simptom2 cyst tu sbb cycle period oke amat. Dia kata simptom dia cam senggugut tu. Pastu tak buleh pregnant tu lah. Tp sy suspect sbb ini lah period saya sket. Mungkin darah tak keluar sepenuhnya dan membentuk satu 'rumah' dia sendiri. Itu teori saya lah.

Settle - amik ubat. Saya dpt fish oil n obimin. Asben dpt Vit E ngan Kapikachu. Total utk 1st visit ni - RM337. Tu termasuk ubat, consultation n TVS. Tak la mahal sgt. Oke dah tu sbb tgk bil utk scan hanya RM45

Jadi, 3 hari jugak lah berpikir. Bertanya pendapat 2,3 orang. Ada yg kata dptkan 2nd opinion. Ada yg kata proceed. 

Itu lah. Sebagaimana dikata. Ini lah laluan yg Allah permudahkan. Kalo bulan 7 baru saya pegi, entah apa pula jadinya dalam perut nih. Saya pun tak suspect langsung ada cyst. Tapi itu lah. Kalo kita senggugut, walau pun mild, pergilah jumpa doktor. Memana pun takpe. Minta buat TVS kalo buleh. Lagi cepat kita tau lagi mudah. Ini bkn kes biasa. Mesti ada sesuatu. Yer, betul. Ada yg senggugut teruk pun, buleh je pregnant. Tu lah spti saya kata - memasing punya bahagian kan.

Next entry : date untuk operation (laparoscopy)

Demi permata ini. Segalanya akan dilakukan. Mudah-mudahan impian ku dimakbulkan.

google.

Tuesday, April 23, 2013

Bersangka Baik Dengan Allah.

Sentiasa bersangka baik lah dengan Allah dengan setiap ujian yang kita hadapi. Hadapilah dengan tenang. Hadapi lah dengan redha. Jangan terlalu mengeluh dengan nasib diri yang kita rasakan tidak bernasib baik sebagaimana orang lain.

Pandang sekeliling diri kita. 
Selama hidup kita di dunia ini.
Sekali pun Allah tidak menzalimi kita.
Belum ada rezeki itu, diberi limpahan rezeki lain utk kita.

Oke. Itu mukadimah.

Selepas ni, mungkin nada blog/entry ni agak berlainan dengan sebelum ni. Tapi seboleh2 saya tak mahu 'suram' kan blog ni. Pikir positif.
Sebelum ni saya ada tulis saya ada appoinment untuk treatment.
Dan saya ada tulis juga saya pernah buat appmt dengan klinik Dr Hamid. Ya. Utk mendapat date appmt bukan lah mudah. Terpaksa menunggu terlalu lama. Tapi, terkadang, Allah permudahkan. Allah itu Maha Mendengar. KuasaNya lebih hebat dari apa yang ada di dunia ini. Itu pun kita semua tahu.

Sebenarnya, date appmt saya adalah 4 Julai 2013 (saya call dalam bulan 3). Betapa lamanya kena menunggu. Saya redha. Dan dlm pada itu saya call juga LPPKN utk buat semula treatment.
Tapi, kuasa Allah mengatasi segalanya. Kun Fa Ya Kun. 11 April - dpt call dari klinik dr Hamid. Dia tanya nak tak kalo dia percepatkan date appmt ke 19hb April. Saya cam tanjat gegel kejap. Rasa tak percaya pun ada. Takkan taknak kan. Katanya ada yg cancel then dia masukkan saya, sbb saya ada request.

Oke, sebelum saya berbicara lebih panjang, harap jgn ada rasa tak puas hati. Sebenarnya lepas sy call utk buat appmt tu saya tak pernah pun nak call lagi tanya ada tak yg kosong. Lps call saya bebuat lupa je dan tggu bulan 7. Biar lah. Lagipun saya nak proceed semula di LPPKN. Cuma masa call tu saya cuma kata "lamanya... date lain penuh yer". Itu saja. Takde memaksa. Jadi, kita tggu.

Tapi, mungkin ada 'sesuatu' Allah nak sampaikan. Melalui doktor itu. Apa yg terjadi, hanya Allah yang tahu. Sentiasa lah dekat pada Dia. Saya akui, terkadang saya sendiri cuai, culas. Terkadang, ada solat fardhu yg saya tidak qada semula hanya kerana berpeleseran di shopping complex, atau hanya kerana menonton wayang. Tapi Allah tak pernah kedekut dengan kita. Dipermudahkan lagi urusan kita.

Dan pada weekend sblm date appmt tu kami suami isteri dah riki jalan. Senang. Sbb appmt tu hari Jumaat petang, tau lah hazabnya cemana. Dan pada 15hb sekali lagi klinik confirmkan kehadiran. Alhamdullillah.

19 April - Jumaat - appmt kami petang.
Agak awal kami sampai. Husband pegi solat. Saya tunggu dalam kereta. Mujo dpt parking redup. Sekali lagi Allah permudahkan. Walo tidak lah dpn klinik tp tidak lah terlalu jauh. Alhamdulillah. Selesai solat, kami naik klinik. Tk berapa ramai lagi orang lagi. Letakkan IC since kami 1st time ke sini. Lps diambil rekod diri, tunggu sekejap then jumpa doktor. 
Ya. Mmg ada 'sesuatu'. Sbb itu lah Tuhan memberi laluan ini. Kalo tidak selamanya saya tak tahu. Dan kalo lambat mungkin akan memudaratkan ('sesuatu' ini akan saya ceritakan pada next entry).

Bila keluar dari klinik saya terfikir. Mmg Allah nak permudahkan laluan. Kalau bulan 7 mmg dah hampir sgt dengan bulan Ramadhan, then hari raya. Lps tu saya perlu uruskan appmt mak di Hosp Serdang. Mak mmg ada masalah jantung and kena follow up di Serdang. Lepas raya mak perlu  buat CT Scan then bulan 9 jumpa doktor pula. Kalo 1st appmt saya bulan 7 mungkin ada masalah sbb ada prosedur yg saya kena jalankan.

Untuk itu, saya rasa amat bersyukur kerana dipermudahkan.
Saya rasa sebak sangat sbb walau Allah uji saya dengan ujian ini, saya tak pernah merasa 'susah'. Pasti ada jalan yang dipermudahkan.
Allah uji kita sesuai dengan kemampuan kita. Jangan sesekali rasa 'down',

Next entry saya akan cerita detail 1st appmt, cost dan 'sesuatu' itu.
Apa yang penting - kerjasama....
Kita mesti lah mensyukuri nikmat yang Allah berikan pada kita instead of kita meratap hiba dengan dugaan ini.
Insyaallah.
Google

Monday, April 22, 2013

Pengalaman Baru, Cerita Baru

Assalamualaikum kengkawan seme.
Maaf URL blog bertukar lagi.
Sbb kali ni byk cerita baru yg akan dikongsi.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya.
Dan.
Allah tidak sama sekali menzalimi hambaNya.
Jangan pernah berburuk sangka dengan Allah bila kita diuji.
Kerana setiap ujian tu akan diiringi dengan jalan penyelesaiannya.
Pasti ada.
Cuma kita lah yg perlu bersabar dalam menanti penyelesaian itu.

Lps ni, ada cerita baru yg saya ingin kongsikan.
Cerita baru, pengalaman baru dan moga ada rezeki baru.
Huhu.

Apa pun, sentiasa ingat dan percaya, setiap berlaku ada hikmahnya.

Thursday, April 18, 2013

Esok Harinya

Esok harinya.
Moga-moga aku bertabah dan terbuka hati nak teruskan rawatan hingga ke sudah.
Hingga berjaya.
No more hangat2 tahi ayam.
No more sekerat jalan.
No more ada alasan nak berjalan ke mana-mana.

So, skang ni tahan diri dari booking ke mana-mana.
Tumpukan pada rawatan ini.

Tanda-tanda Allah makbulkan doa, adalah bila kita mula berusaha.
Semoga dipermudahkan.
Amin...

google
p/s : akan diceritakan kemudian rawatan apa, di mana dan semua prosedurnya nati ya.

Friday, April 12, 2013

Pengumuman : Emel Baru

Assalamualaikum.
Sapa follow kebun stoberi, mungkin akan tgk entry yg sama camni.

Dengan ini saya ingin meminta maaf sekiranya ada emel yg saya tak balas.
Bukan saya sombong atau buat tak layan.
Sbb kalo emel, Insyaallah mmg saya tak pernah tak balas. Lambat atau cepat, pasti saya balas. Mmg ada kawan2 yg emel saya utk dapatkan info berkaitan TTC ni dan setghnya mmg dah jadi kawan di FB, Instagram, whats app (we chat je blum. hihi)

Pada yg saya tak balas tu, sebenarnya emel yg dihantar tu tersalah hantar.


Pagi tadi, dpt emel dari kawan kita ni.
Kesian dia. Memacam emel dia dapat katanya. Tanya pasal LPPKN lah, pasal tupperware lah. Huhu. Yer, itu seme emel saya lah tu.
Mungkin ada yg tertaip salah masa nak tulis STOBERI hingga menjadi STROBERI.

Sebenarnya cikstoberi - STO. Bukan cikstroberi -STRO. Itu yg terpegi ke kawan kita lagi sorang tu.

Jadi, untuk mengelakkan permasalahan.
Lagi2 pulak kisah kita ni agak private kan. 
Maka,
segala emel, terus ke emel yg ini saja
idaramli2011@gmail.com

Boleh ya.
idaramli2011@gmail.com

Jangan tertinggal 2011 tu plak. Kang ter pegi ke lain lagi. Huhu.
Jadi, saya open juga comment kat entry ni, utk tgk ada tak sesapa lagi yg pernah emel saya, tp saya 'tak layan'. Huhu. Maaf, maaf, maaf.

Ada setengah emel yg cikstroberi tu fwd semula.

Tapi ada setengah dia dah delete katanya.
Kalo ada yg masih nak dptkan apa2 maklumat, buleh la emel saya semula.
Cuma kalo nak gchat tu payah sket la. Sbb saya byk guna emel cikstoberi tu. Boleh je nak contact thro emel tu, cuma, pastikan eja stoberi tu bebetul lah. STOBERI ya :)

Pada yg mmg dah selalu emel saya ke emel cikstoberi, buleh teruskan. Betul lah tu emel tu.
Tapi, pada yg baru nak emel ke apa, emel trus ke 
idaramli2011@gmail.com ya.
Saya juga akan tukar serta merta alamat emel kat column sebelah nih.
Mekasih ya.

Tuesday, April 9, 2013

Penantian 11 Tahun

Lagi satu cerita yg boleh dijadikan sumber semangat utk kita.
Yang masih lagi ber TTC.
Sentiasa ingat, kita bukan keseorangan dalam menjalani ujian ini.
Ramai. Mmg ramai.
Malahan terlalu lama menanti.
Jadikan lah kesabaran mereka itu sebagai inspirasi utk kita :)

Gambar scan bayi 19 minggu. Umor ibu 32 tahun selama 11 tahun cuba hamil tapi gagal. Alhamdulillah hamil lepas rawatan kita. Scan nampak anak lelaki. Doakan dia selamat hamil dan lahirkan anak soleh.
Kredit : FB Dr Hamid

Bila aku share di wall aku, ada juga yg kata 'untung dia kawen awal, 11 tahun kawen pun masih muda umurnya'. Ya. Aku pun kawen lewat. Genap umur 29 tahun. Pun kalo dikira tggu 11 tahun mmg kata orang tu takde harapan dah.
Tapi.
Takkan kita nak bergoyang kaki menunggu miracle kan.
Teruskan berusaha.
Teruskan mendapat treatment dari memana doktor kalo umur dah mencecah 30tahun.
Memana doktor pun takkan menolak utk membantu kita kalau umur kita dah cecah 30 tahun.
Berusahalah. 
Dari entry yg lepas pun yg dari blog Dr Adilah tu pun, si ibu hamil dalam usia agak lewat juga setelah 21 tahun menanti.

Memang bukan mudah.
Tapi. 
Ini lah pengalaman yg amat berharga untuk kita.
Dan.
Takkan ada pada orang lain.

Diam tak diam aku pun serasa tak percaya yg aku sudah hampir 5 tahun menanti cahaya mata.
Hurmmm...mmg ada tertanya2. 
Memang ada rasa - kalo ada anak pasti nak ke tadika dah.
Tapi. Dah begini ditentukan.

Sentiasa ingat - Allah menguji sesuai dengan kemampuan hambaNya :)

Monday, April 8, 2013

Menstrual Cycle Application


Aku rasa seme orang pun ada donlod application camni kan.

Aku da lama donlod period calendar ni.
Cuma tak keep track ja. Pemaleh. Mmg gitu.
Takpe. Start bulan ni aku nak keep track. Hihi.
Ini antara yg bes. Sbb dia cam comel2 gitu.


Bule letak mood2 kita. Senang nak pantau.
Kan kadang kita cam over sensitif la kan.
Pastu segala suhu seme pun bule tick.
Aku rasa ni application paling bes dan byk menda buleh update.

Aku ada gak donlod ni.
Tp tak guna pun

Ini takde. Haha. Gmbr pad di tunjuknya.

Tapi bila la kita nak donlod yg ni kan.

Bes sgt. Hurmmm......

Sesama kita berdoa ya. Agar nati kita pun dapat donlod application I'm Expecting nih. Huhu.

**ini semua application dari google play sbb aku pakai google play (android). If kat iphone pun sama gak kan. Malah lagi bes kot. Huhu.

Friday, April 5, 2013

Penantian 21 Tahun : Pemangkin Semangat Kita


Rasa seme TTC pun ada follow blog Dr Adilah kan.
Walo dia jarang2 update, tp seme yg di blog kan ada faedah utk kita.

Antara yg latest pasal penantian 21 tahun tu.

Jadikan pemangkin semangat kita dari kisah itu.
Jangan cepat berputus asa.
Usia perkahwinan 1 atau 2 tahun - masih awal. Terlalu awal jika ingin kecewa kerana setiap bulan didatangi sahabat baik kita itu. Lelebih lagi umur baru mencecah 23, 24 atau belum pun 27 tahun. Sebenarnya, mungkin Allah nak bagi kita mengenali hati budi pasangan kita secara lebih mendalam.
Usia perkahwinan antara 3 - 5 tahun - ya, perlu usahakan sesuatu. Tambahan pula sekiranya umur makin berlari ke angka 4 di depannya (aku le tewww.... 6 tahun lagi je nak masuk 40 wey... Haha. Tapi aku rileks je kan. Gile!)

Dan org tu selepas 21 tahun baru berjaya mengandung.
Sabar.
Allah dah tentukan yang terbaik.

Memetik kata Fyn Jamal dalam instagram nya, yg lebih kurang berbunyi "Allah dah tahu apa terbaik utk kita, kenapa kita masih risau dan gusar"
Kan. Mengapa kita nak melawan takdir. Kecewa dengan ketentuanNya adalah sama dengan kita tak redha dengan takdir perjalanan kita yang sememangnya Allah yang mengaturnya. 
Masih tak pregnant? Masih takde rezeki utk anak?
Pandang semula apa yg Allah bagi semenjak kita melihat dunia hingga ke hari ini?
Allah tak pernah menzalimi kita kan?
Takde anak - tapi rezeki lain kita pernah kira? Tak terkira kan?
Takde anak - rezeki lain mencurah2 datang. Kanan kiri atas bawah.
Tapi kita pandang rezeki anak juga.

Kita duk pandang juga pintu yang tertutup itu.
Padahal pintu2 lain terbuka luas utk kita terokai. Sayang. Jika peluang tu kita sia sia kan.

Jadi,
Sabar. Jalanlah kehidupan ni sebagaimana aturan ditentukan olehNya.

Jauhkan sifat negatif dalam diri.
Kita bertuah kerana dilahirkan sebagai orang Islam. Yang mana kita ada penawar (Al-Quran) di kala dilanda kesedihan dan kebuntuan.

Kembali lah kepada jalan yg benar. Usaha lah sebaiknya dan semampunya. Allah sentiasa ada bersama kita. Dia tak pernah nak menzalimi kita. 
Kita sebenarnya bertuah kerana diuji begini, kerana tak semua dapat bersabar dengan ujian begini.
Dan.
Kita terpilih kerana Allah tahu kita sanggup di uji begitu.
Allah lebih tahu tentang kita.
~google~

Thursday, April 4, 2013

April 2013 : CD1


Tgk kalendar bebtul.
Hari ni berapa hb?
Oh. 4 April 2013. Betul kan.

Tgk sekali algi.
4 April 2013. Hari Khamis. Bersamaan 23 Jamidilawal.
Sekejap ja kan. J.Awal, J.Akhir, Rejab, Syaaban - Ramadhan.
Ada something nak ku usahakan sempena nak menyambut Ramadhan ni.
Moga2 Allah memberkati usahakan itu. Amin.

Oke. Tgk balik kalender 4 April ya. Btul kan 4 April.
Haha.
Bukan apa. Last month tersilap tulis. Laju ada org perbetulkan. Hihik.
Betul ya 4 April 2013 hari ni.

Oke lah. 
Tapi CD1 bukan hari ni.
Semalam.

3 April 2013.

Tanda2 bulan ni.
Takde apa sgt. Mild cramp 2,3 days before.
Lain takde. Itu je.


Suppose aku da bule call LPPKN.
Tapi nak dijadikan citer, aku misplaced aku punya kad appoinment.
Mana tah aku letak. Grrr... carik punya carik tk jumpa.
Ini misti akibat pindah rumah tu ari.
Lps tu dah period ni baru jumpa. Heh!
Mana buleh, nurse tu kata sblm period kena amik darah. Hurm.
Tggu cycle yg ni lah napaknya. And this is the last month yg aku buleh deal lagi ngan LPPKN.
Kalo takde.. aku nyer rekod lupus dah.
Hurm.


Tapi.

Mmg sahabat baik betul kan makcik itu.

Cipta rekod. 4 thn setgh. Tak penah delay sehari pun.
Eh. Ada la. Paling delay 5 hari. Tapi itu pun sekali je kot.

Senang kan.
Paling teratur. Paling displin.
Senang aku nak kira in coming date dia.
Pastu kalo nak bercuti ke apa ke, pun aku boleh detect dah.
So, senang la ini kawan.

Hai ya kawan, u tak mau rehat ka?
9 bulan ka? Tak mahu??

Adeiii........

Happy But Sad.
~Google~
p/s : Aku mmg jarang update blog ni. Sgt jarang. Unless ada cerita berkaitan ngan TTC. Jadi, kalo nak meriah sket, pegi la jenguk kebun stoberi aku tu ya. Situ hehari ada memacam. Haha (T___T)