Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, March 26, 2013

Anak Angkat Thru OrphanCare

Ari tu aku sesaja emel kat orphancare since aku tgk web dia cam ter biar ja.
Jadi, aku try emel. Aku rasa macam mmg takde la derang nak balas..
Mmg aku tak harap pun balasan. Biasa takde nyer derang nak emel balik kan.
Sekali... eh.. dia balas.

Ini lah yg aku emel kan.
Napaknya, aku belum boleh nak apply.
Nak dptkan pengesahan doktor tu payah.
Since aku sendiri pun nak buat treatment kat LPPKN.
LPPKN pun mmg visi dia nak bantu kita untuk dpt anak.


So, sapa dah menepati requirement orphancare, dan dah bersedia nak amik anak angkat, buleh la try.

Aku pun sebenarnya bukan nak ambik lagi anak angkat. Saja nak try web tu berfungsi lagi ke tak. Huhu. Lagipun aku tanya tu 'berminat untuk mengetahui cara dan prosedur' ja. Huhu.

Bagi aku menda ni bukan cam nak beli Ipad, Note, Iphone seme tu kan.
Ini menda jangka masa panjang.
Bukan sekadar amik anak angkat tu nak jadikan medium utk orang kurangkan bertanya. Masa kecik mmg seronok la nak jaga. Tggu besar sket. Bermacam dugaan yg kita kena harung.
Ini perihal tanggungjawab.
Bukan saja tanggungjawab dgn si anak yg diangkat.
Tapi tanggungjawab dengan Pencipta nya.
Kena bebtul bersedia.
Dan kami... mmg belum bersedia utk memikul tanggungjawab utk menjaga amanah orang lain.
Mungkin, satu hari nati, sekiranya pintu hati terbuka, Insyaallah... ketika itu mungkin kami sudah bersedia.

Tapi, kami sudah bersedia untuk menjaga amanah kami sendiri.
Moga ada rezeki kami.
Ya Allah... ya Maha Mendengar.
Amin.

Friday, March 15, 2013

Rawatan LPPKN : Proceed Semula

Assalamualaikum.
Salam hari Jumaat 15.3.2013.

Hari ni macam ada satu 'kuasa' yg menyuruh aku proceed semula treatment.
Hurm.
Betul tu. Dah lebih setahun aku berdiam diri, tak buat sebarang usaha dari segi perubatan moden. Konon cam nak guna cara alternatif.
Cuba tgk apa yg aku cuba sepanjang setahun tu.
Hurm. Malas nak list out. Buat tu buat. Tp org kata tu 'hangat2 tahi ayam'.
Sendiri pulak rasa sakit ati kan.

Memula tu 2,3 ari lepas sembang ngan MAR (lama da dia tak tulis blog) kat w.app.
Dia suh aku call je klinik Dr Hamid. Amik appmt je dulu katanya.
Aku masih tangguh2. Tp pagi ni aku call.
Tu aku kata cam ada 'kuasa' yg buat aku tetiba nak call kan.
Dapat appmt 4 Julai 2013.

Yer, 4 Julai yer. Giler makan tahun dah tu. Kira cam suku tahun la kan. Mmg aku tau. Ramai kat situ. Mar kata dulu dia sebulan je dah dpt appmt. 2 tahun lps. Time tu aku pun proceed ke LPPKN. Dia berjaya. Aku kandas. Haha. Bukan kandas sebab apa pun. Sebab aku yg mengada-ngada taknak proceed. Yer, aku yang bersalah dalam hal ini. Haha.

Bila aku baca balik hal rawatan kat LPPKN, aku rasa cam alahai... apa kena la aku ni.
Kalo la aku teruskan rawatan tu ari, mungkin dah ada 'hasil' kot.
Hurm. Takyah cakap ber kalo kalo lah haii... nyampah rasa.
Past is past oke.

Jadi, tanpa aku plan gak, aku call LPPKN jugak. Ini mmg tak penah terlintas pun sbb aku rasa aku malas nak proceed situ. Cumanya saja aku nak tgk, rekod aku ada lagi tak.

Dalam pada aku bz bz buat keja aku call jugak. 
Call klinik reproduksi tu mmg oke. Nurse2 yg jawab call mmg baik. Aku suka. Tp kalo general line LPPKN tu mmg cam hampagas sket la org yg jawabnya.

Aku tanya rekod aku ada lagi ke dah lupus? Haha.
Dia minta no IC n doktor yg supervise. Dia check2, ada lagi.
Hihi.
Aku tanya boleh aku proceed balik. Dia kata takde masalah since belum smpai 2 thn. If dah lebih 2 tahun baru tak buleh sambung. Kena start from A balik la kot kan.

Mmg dah hampir sgt 2 tahun. Last aku jumpa 23 Mei.
Aku pun dah lupa semua. No tipon, nama doktor. Kad appmt seme pun ada kat rumah. Mmg aku refer kat blog aku sendiri je. Haha. Entry sini - rawatan LPPKN
Jadi, dia kata bole datang je, utk amik darah.

Lps tu 1st day period baru call balik utk buat appmt nak jumpa doktor. Hihi.
Dah. Settle. 

Apo la kono ekau ni Ida...  elok2 dah dulu nak buat treatment. Ko pegi berenti pulak. Entah ek. Aku rasa cam malas. Tp skang aku rasa perlu. Atas sbb aku dah buat satu decision yg besar kan. Yg aku buat kerana aku nak tumpukan balik treatment aku ni. Jadi, aku dah tak boleh buang masa. Umur juga tak menanti kita. Tahun ni umur aku 34 tahun, usia perkahwinan pun dah menjangkau 5 tahun. So, mengapa perlu ada rasa nanti..nanti..

Harapnya semua pun berjalan lancar semula lah.

p/s : Tahu tak kenapa aku taknak proceed kat LPPKN tu? Sbb aku takut kena cucuk2 perut tu. Haha. Mmg nonsense alasan, sbb bukan seme pun kena buat camtu. Mesti la dia diagnosis dulu poblem aku. Heh! Mmg mengada. Kalo taknak tu seribu satu alasan lah keluar kan.
Gambar profile kat Instagram.
Moga ada 'bidadari' yang Allah kurniakan pada kami.

p/s/s : disable komen lah. Tak biasa pula rasa kalo ada komen kat blog ni. Maaf ya.. apa2 kita citer kat emel. Oke :)

Friday, March 8, 2013

Aku kah Yang Sensitif?

Terasa macam pernah menulis tentang ini.
Tk mengapalah. Ini cerita terkini pula.

Terkadang terfikir. Seharusnya org di luar sana mengatakan aku ni over - sensitif.
Org kata tak sempat baca novel sbb ada anak. Tp aku kata balik, dah malas tu, anak je alasannya. Nak kata kita takde anak sempat nak bernovel  bagai lah - org mesti tafsirkan sensitif.
Org kata tak dpt gi bercuti sbb ada anak. Dan kita ni sering je bercuti. Konon sebab takde anak kan - skali lagi, org kata apa ha dia ni sensitif sgt
Org kata tak suka outstation sbb ada anak. Sedangkan pada masa yg sama aku pun outstation juga. Tetiba macam gembira, yg dia pula tak suka. Maklum la kita ni takde anak nak diingatkan - harus pun org kata sensitif jugak.
Org kata dia seronok pregnant. Dan kita pula terasa bila la nak merasa nikmat pregnant - sensitif lagi,
Org kata nak plan anak nombor dua, tiga, empat lima dan seterus - sensitif lagi.
Dan sebenarnya bermacam lagi.

Orang tak merasai mmg payah nak memahami.
Tu je aku nak gitau.
Simpati mmg buleh.
Tp berapa ramai yang boleh smpai ke level 'empati'

Info :
DEFINISI SIMPATI -Perasaan individu yang tertarik kepada perasaan orang lain, seolah-olah merasakan perasaan orang lain.
DEFINISI EMPATI- Rasa simpati yang amat mendalam yang mampu memberikan pengaruh kepada jiwadan fizikal kepada seseorang.
(kredit : Here)

Kata kan lah kami (aku) over - sensitif. Kata lah apa saja. Org tak merasai payah nak memahami.
Dilihat semua tu sepatutnya tak menimbulkan apa perasaan pun pada orang lain.
Tp kenapa aku sensitif. Kenapa TTCian selalu sensitif?
Terpulang lah pada yg menilaikannya atau menggelarkan apa saja utk TTCian.
Over sensitif, cepat terasa, tak memasal nak mengandaikan itu ini.

Tapi hanya Tuhan yg tahu betapa setiap bulan kami juga berharap ada keajaiban berlaku.
Tuhan yg tahu betapa kecewanya bila setiap bulan tanpa lewat, period datang menjengah.
Tuhan je yg tahu bagaimana rasanya bila melihat rakan sebaya sudah menambah bilangan anak.

Jangan sesekali kata kami tak berusaha. Atau meminta kami berusaha lebih keras.
Sejauh mana kamu tahu usaha kami.
Jangan melihat kami asik bergoyang kaki spti org yg mudah 'lekat'. Pantang jumpa jadi terus.

Ya. Katalah apa saja. Cerca lah apa saja.
Hakikatnya.
Yang melalui saja yang memahami.
google

Thursday, March 7, 2013

March 2013 : CD1

Google
Nak kata apa lagi.
Seperti biasa lah.
Tepat seperti biasa.
No delay delay.

8 Mac 2013 - D1

Wednesday, March 6, 2013

Berdebar Menanti

Haha.
Cliche!
Manade berdebar.

Hari ni baru day 27th.
Normal.
Esuk pasti makcik tu datang melawat dgn gembira kan.
Tentah tak smpai esuk pun.

Utk bln ni :
- takde kekejangan sgt.
- takde pun rasa cramp cam nak period pain.
- rambut tak berminyak sgt.
Rata-rata bulan ni smoothly je keadaan dlm menanti kehadiran AF tu.
Cuma...
2,3 lps OD tu ari aku bloated cam nak giler.
Angin satu badan. Smpai tak boleh bangun.
Motip sgt kan.


Utk bln ni mmg tak menaruh harapan pun.
Sbb takde ber BD sgt pun.
Selain dari angin2 tu, sebuk dgn event ofis pulak. 
So, nantikan lah je kedatangan makcik tu dgn senyum simpulnya :)