Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, December 28, 2011

Kita Yang Terlebih Sensitive ke atau???

Aku kan salu ter perasan, samada kat FB, mahupun bila bersembang secara direct. Contoh cam ni la. Kat FB paling mudah.
A kata : Aku tgh tgk citer Si Bongok Tanjung Puteri
B kawan kepada A kata : Citer apa tu?
A kata : Citer kat TV11 ni ha.
B kata : Entah la. Aku tak tgk tv sgt skang ni. Bz melayan anak.

So, di sini lah aku nak kata yg kita TTC ni terlebih sensitive ke apa.

Kadang bkn kat FB aku pun, tp FB kawan. Yg aku tau kawan tu pun sama la cam aku ni ha. TTC gak. Tp aku lak terasa cam eh, B, apa yg ko cuba sampaikan?
Ko nak bagi tau kat A yg A takde keja lain asik menonton tv sbb tak bz sbb takde anak.

Atau.
Ko nak bagitau yg ko bes, ada anak, tak perlu lah tgk tv.

Kadang tgh bersembang ngan kawan2 pun ada.
Ce kalo kita tgh sembang kata tgk wayang la apa.
Zummmm..... tetiba ada yg kata 'ah, aku skang ni takde la nak tgk wayang ke apa, susah ada anak ni nak tgk wayang segala'
Kasihann.... tetiba ada word 'susah ada anak ni'
Anak susah ke, atau nak tgk wayang susah?

Aku tgk ada je kawan2 aku yg bawak anak dia, kecik2 lagi tgk wayang, takde apa hal pun.
Tp kalo kata ke dia camtu harus la dia kata 'tu anak dia takpe, baik, behave'
Udah nak sampaikan apa lak ni? Anak ko nakal? Tak behave.

Tsk.Tsk.Tsk.

Jadi, kita yg TTC ni terlebih sensitive kah?
Oke. Oke. Kita ambik dari sudut positif la senang.
Mereka seme takde niat pun. Tetiba yg TTC ni je la terasa ati bagai. Yelah... kita je lah yg sensitive kan, org lain sensitive nyer letak kat pajak gantung.

Entah la. Kalo diikutkan mmg leh jadi berlarutan. Cam kes aku di remove sedikit masa dulu kan. Pasal menda cam ni la. Tp tu bengap wasangap. Dia yg mulakan dia, dia lak remove aku. Choi sgt perangai camtu. Aku pun tak kebulur haih nak kawan ngan org bengap wasangap camtu. Kut aku ke yg tetiba tulis apa2 oke la. Ni kat status aku, dia meroyan2, tetiba zupp... remove aku. Hahaha. Lawak hoi. Benci sgt la kat aku kiranya. Sampai nak remove2 bagai. Hek ele.

Tp tu lah. Mungkin juga org tu berada dalam situasi 'aku kah yg terlebih sensitive'. Kan?? Mungkin ya juga. Aku juga kata TTC ni terkadang lebih sensitif. Tp eh. Sensitif apakejadah plak kalo sendiri reply kat status aku, sendiri gak 'membuang' aku. Pelik.

Apa apa lah kan. Tp bleh tak org2 yg ada anak ni, faham sket ja. Tak byk. Sket ja. Jgn la buat alasan cam tak tgk tv sbb sebuk layan anak, tak dpt tgk wyg sbb anak tak behave, tak dpt itu, tak dpt ini. Lps tu buat muka cam nak mintak simpati 'ko bes la..takde anak bleh la jalan sini sana'.  Buat comparison kami yg takde anak dgn awak yg ada anak. Sebenarnya bukan nak mintak simpati pun kan. Sebenarnya nak kata 'tu la ko, takde anak, takde nikmat nak jaga anak'.

Orang lain pun ada anak juga. Takde la smpai nak ckp tak sempat tgk tv seme.
Orang lain pun ada anak juga. Tapi oke je bleh gi jalan-jalan, gi bercuti.
Orang lain pun ada anak juga. Selamba je aku tgk usung tetgh malam gi tgk bunga api.

Eh..eh... sensitif balik aku ni. Padahal org tu tak niat. Astagfirullah.

Dah la. Memacam aku ni kang.
Jadi kembali kepada persoalan asal.
Kita yg terlebih sensitive kah?
Atau persekitaran yang tak sensitive?

Bye.

Thursday, December 15, 2011

Implantation Bleeding


Kredit article : Babymed
The blood pregnancy test usually becomes positive within 3-4 days after implantation, and the urine pregnancy test usually becomes positive 4-5 days after implantation. 
Is It Implantation Bleeding or a Menstrual Cycle?
Implantation bleeding usually presents about a week before your menstrual cycle is due to begin (or a week after ovulation). Many women refer to this as spotting or do not even notice the bleeding at all. The closer to the day when the menstrual cycle is supposed to begin that the bleeding is noticed, the less chance of it being implantation bleeding.
It is important to understand that the blood associated with implantation bleeding is not going to be fresh blood. The time it takes for these drops to move out of the body ages the blood. It will appear dark brown, even black by the time the spotting occurs.
If what the woman feels is implantation bleeding is followed by a lighter flow or normal menstrual cycle, the blood was probably not associated with the implantation of the egg.
When the egg is released from the ovary, it travels down the fallopian tube toward the uterus. If the egg meets up with a viable sperm during the trip and the egg is fertilized, it will attempt to implant in the lining of the uterus. Implantation happens on average about 9 days after ovulation/fertilization and is required for the fetus to continue to grow. Ifimplantation is not successful, the egg will flush out of the body with the normal menstrual flow. *oh..bile la kamu berdua ni mahu bertemu. Satu ikut hway, satu ikut jalan lama ke???*
The lining of the uterus is rich in blood and nutrients. When the fertilized egg enters the uterus, the egg "sticks" the this lining, referred to as the endometrial lining. The endometrial lining is the same lining that sheds every month during the menstrual cycle if a fertilized egg does not implant. Implantation occurs between 6 to 12 days after the egg is fertilized.
Due to the blood rich nature of the endometrial lining, a few drops of blood could move through the cervix and down the vagina. This blood is referred to as implantation bleeding and is a common sign of pregnancy. The blood will not appear red, but rather a darker brown or black due to the time it takes to move from the uterus out of the body.
Implantation is the attachement of the fertilzed egg (called a blastocyst, acluster of tiny cells, smaller than the head of a pin) when it has completed its travel through the fallopian tube and attaches to the lining of the uterus.  Ensuring a healthy endometrium (uterus) lining may help to improve the chances of a positive pregnancy. The amino acid L-arginine has been shown to help facilitate these endometrial secretions, learn more about the potential benefits of l-arginine here
Implantation bleeding and spotting is vaginal discharge that usually contains small amount of pinkish or brownish blood. Only about a third of all pregnant women experience this implantation bleeding. Some women report some bleeding or spotting around the time of implantation, the so called "implantation bleeding".
Implantation bleeding is often brown in color though some mention it to be more reddish.
Implantation bleeding, also called implantation spotting, does not look like a regular menstrual period. Implantation bleeding is scanty and usually pink or brownish discharge.
Implantation Signs and Symptoms
Signs of implantation or possible pregnancy include: 

Most women have no subjective symptoms at the time of implantation, no bleeding or cramps, but some women report some drops of blood, the so-called implantation bleeding while others report small cramps.
These symptoms can happen with or without conception andimplantation and of these symptoms and these chart patterns frequently occur on charts that do not result in pregnancy.
When does implantation bleeding happen?
Implantation and implantation bleeding occur on average about 9 days after ovulation (range between 6-12 days), which is about a week to a few days before your period would normally start. Spotting that occurs around a week after ovulation can be implantation bleeding; whereas spotting that occurs much later and a couple days before your period would normally start may not be. A normal menstrual cycle generally starts off light and then gets heavier. Spotting can sometimes be the sign of an early period. If this is the case, the spotting will pick up to heavier bleeding. If you have spotting right around the time your period would normally start, it can be more confusing. You will need to take the wait and see approach or take a pregnancy test to determine pregnancy.

Why do I feel my period is about to come?
If you have had spotting and think it might be implantation bleeding you may be paying very close attention to your body. Unfortunately, apregnancy test will rarely if ever be positive at the time of implantation bleeding. If you are trying to get pregnant, the good news is that early pregnancy symptoms feel very similar to the start of your period. If you are pregnant you may begin to notice symptoms of early pregnancy right around the time your period would normally start and sometimes sooner than that. If you suspect pregnancy you can test for pregnancyas early as ten days after ovulation.

How common is implantation bleeding?
Implantation bleeding is fairly common with pregnancy and maybe around twenty to thirty percent of women will have spotting atimplantation and during early pregnancy. If you have some light spotting before your period would normally start this is not something to worry about and may be a sign of pregnancy.

Implantation happens about 9 days (range 6-12 days) after ovulation, and you can then have a typical BBT pregnancy chart. Most women report at most a few drops of blood -- maybe one to two small red or brown spots in the panties, Bleeding similar to a menstrual period is unlikely implantation bleeding.
*Just for information. Takde kena mengena pun. Lama da tepek any entry or article. Bila la si comel ni nak mari yer..
kredit : FB

Wednesday, December 14, 2011

WW : Double Celebration

13 December 2011 - 3rd wedding anniversary

14 December 2011 - 32nd birthday

#Thank you for the wishes. Love uols :))

Wednesday, December 7, 2011

Babymed December

Kiraan di babymed utk bln ni.
Takat ni, ni je la aku folo.

Aku tak buat BBT, aku tak buat apa2 pun.
Walhal aku da dload application utk tick chart BBT kat Mys2.
Tp eh..ada sesapa yg ada chart lagi best tak? Ce bagi nama application. Aku amik womenlog tu.
Tp cam tapehapatah je. Nak lagi bes dia suh upgrade dan bayo. Kuawasa la mak kan. Mak mmg nak pree je. Haha.

Kadang2 terpikir.
Apsal camni?
Taknak anak ke?
Entah. Aku pun tatau. Tapi takkan la tanak. Tgk ni pun meleleh ailiyo dah. Hukss.
Pinjam sini : Klik
*takde idea nak update kat kebun stoberi sanun, bebel kat sini je lah. Bleh?

Tuesday, December 6, 2011

Rawatan : Homeopathy

Terabai lagi blog ni. Sekian eh, kesian beliau.
Oke. Reni citer sket.
Ada sedikit tergerak hati nak buat samting berkaitan TTC.
Adik2 kat TTC Corner duk tgh plan mau buat akupuntur.
Aku memula cam takde ati nak try *maklum la, rest dari TTC katanya kan*
Tp lps tu cam tergerak utk google.
Maka dari akupuntur trus terbaca pasal Homeopathy. 
Jumpa link ini

Salah satu tpt perubatan ni dkt banget dgn umah aku.
Nak cuba ke tak ah. Nak cuba ke tak.

Tp kan, naper kalo tpt homeopathy ni cam tpt dia 'klasik2', suram2 gitu.
Cam takut pun ada kut nak pegi kan. Cam btul ke ada ni.


Dan dlm pada tu sebenar, nak proceed TTC kat tpt lain.
Aku kalo buat keputusan mmg la bertangguh. Entah pasal apa.
Mcm LPPKN tu lah, tp bila da pegi, senang la plak. Cepat apa seme, but then.. aku jugak la yg melambatkan semula. Cam skang. Apa cer?? Tentah rekod aku tak valid da kat sana tu.
Berat aku nak truskan kat LPPKN tu sbb aku takmo terus terus je ke IUI.

Itu lah paling hati aku berat.

Dan sbb tulah aku mula nak berehat la apa la.



Tpi rasa nak terai gak la homeopathy ni. Tak pun utk kesuburan mungkin bleh detect sakit2 lain juga kan. Apa kata??


Alahai.... mmg berry cute.. 
Sobss.. nak la satu...