Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, October 26, 2015

Week 5

14.10.2015
Dah masuk week 5. Alhamdulillah.

Sehari sebelum masuk week 5, ada rasa macam berdenyut, eh, bukan berdenyut lah, tapi macam ada "rasa" lah kat area belah kiri ni. Risau juga. Tapi, tak lama. Lepas tu hilang. 
Kita takut cyst ke apa ke kan.

Tapi hari tu masa tvs awal2 dah clear dah cyst.
Ya Allah permudahkan lah.
Oh. Dua hari sebelum juga masuk week 5 juga ada 2 orang tanya 'ada isi ya?'
Alamak. Haha.
Sebab malam tu ada majlis persaraan KP.
So, kami pakai santai2 sbb tema pun santai.
Mungkin ter pakai baju yg "nampak-macam-mengandung". Tu la, sapa suh pakai baju belang2 melintang kan.

Jadi, ada yg teka.
Sorang tu perempuan. 
Satu tu lelaki, dia tanya husband masa husband sembang ngan dia.
Ngeh ngeh ngeh.
Nasib mmg pregnant tau. Kalau tak, ai is sentap.
Eh. Cop. Tapi baru 5 week kot. 
Okay. Takmo dah pakai baju belang2 tu.

Baby, baby jangan sedih tau.
Ibu bukan nak sembunyi kan lagi baby.
Takpe.. nanti ibu akan reveal jugak kehadiran baby.
Ibu tahu, ramai akan excited kalau tahu.
Diaorang dah lama tau tunggu baby :)

Akhir week 5, mula ada sore breast.
Oh ya. Every morning, lps bangun tidur mmg rasa nak meludah ja.
Even  masa solat Subuh pun tak selesa.
And now, tak boleh nak baca Quran lps Subuh. Sbb nanti asyik rasa nak meludah.
Lucky, bila nak pergi kerja dah takde rasa.

Juga ada rasa nak termuntah pada bau bauan.
Ada sekali tu, ofismate makan ikan apa ntah kat pantry. Macam ikan rebus. Tapi, dia kata ikan cencaru, tapi bau kuat. Tgh basuh bekas tupperware masa tu. Mmg rasa nak termuntah ja. Tahan smpai ke tandas.

Nak terkucil tu jangan cakap la.
Oh. Constipation jugak. Mujur lah bukan jenis yg sakit giler sangat.
Kena banyak minum air. Have to.

Friday, October 23, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Procedure

23.9.2015 bersamaan 9 Zulhijjah 1436.
Tarikh keramat juga dalam hidup. Juga jatuh pada hari Arafah dimana doa adalah mustajab. InsyaAllah.

Selepas 6 tahun 9 bulan dan 10 hari berkahwin, baru lah kami proceed dengan IUI (bersamaan umur saya 35 tahun 9 bulan 10 hari).
Suppose dah lama buat.
Okay. Tak perlu ingat kisah lama.
Apa yang penting yang di hadapan ini. Future.
Allah tahu apa terbaik.
Jadi, yakin, jalan ini adalah jalan yang Allah tunjuk.

Appoinment utk IUI di set kan pada jam 11pagi.
Tapi, kena hadir awal utk serahkan semen utk di 'wash'.
Husband buat kat rumah sbb dia selesa di rumah.
So, lepas tu lelaju pergi hantar.
Mujur jugaklah esuk dah nak raya haji. Jalan tak berapa jammed. Alhamdulillah.
[cam biasa, guna tips letak botol specimen kat celah peha bagi dia 'warm'. Hehe]

Sampai klinik dalam jam 9.00, hantar pastu pergi breakfast.
Breakfast mamak lah apa lagi.
Tak tau celah mana food court area sini. Macam takde je kan.
So, dalam kul 10 lebih kami naik ke klinik.
Orang makin ramai. Mmg ramai betul lah hari ni.
Appoinment dengan Dr Tasha pun mmg ramai.

Tunggu punya tunggu.
Kena full bladder. Dah full dah nak terkencing plak.
Pergi toilet dulu. Keluarkan. Pastu penuhkan balik.
Tak jugak dipanggil.
Fuh. Dugaan ni namanya.
Kul 11.30 baru dipanggil masuk bilik.
Nurse suruh baring dulu. Sambil tu dia dah bawak masuk peralatan n sperm2 terpilih yang sudah dicuci bersih.
Sebenarnya masa hantar pun dah cakap kat nurse "takpe ke ni, sket je ni"
Nurse kata "takpe. Takde masalah.."
Hehe. Ai is risau. It's not about quantity.. it's about quality, tak gitu.
Tapi, dekat 15 minit tunggu doktor masuk.
Bila doktor dah masuk, cakap nak pergi kencing.
Dia kata, takpe kencing sbb ada history RU. Kalau full bladder nanti dia macam susah nak buat.
Fuh lega. So, pergi toilet dulu. And masuk balik.

Doktor pun agak kelam kabut hari ni since dia nak pergi outstation ke Vietnam. Eh. OS, ke holiday ke tak tahu lah. Yang pasti dia nak p Vietnam.

Bila dah masuk, doc pun datang.
Prosedur dimulakan. Tepat jam 12 tghari.
Sakit. Masa nak pasang speculum mulut itik tu. Ish. Tak suka.
Dia macam speculum buat pap smear tu lah. Tapi masa buat pap smear tu ari tak de  lah rasa sakit sgt. Buat kat klinik ni jugak. Mungkin masa tu lebih rilek.

Doc guna speculum plastik. Disposable speculum kalau tgk kat google image.
Ada orang kata speculum depa steel. So, bila terkena kulit macam sejuk kan.
Kat sini guna plastik.
Bagi orang tak pernah tgk dan tak pernah tahu apa ke mendalah speculum ni dipasang, buleh la google. Kalau tgk gmbr pun rasa cam Subhanallah sangat.

Seterusnya prosedur memasukkan sperm.

Ada catheter panjang utk sedut sperm dan dilepaskan dalam uterus.

Sekejap sgt. Tak rasa apa. Masa ni baca doa mohon zuriat bebanyak kali.
Lepas tu doktor kata selawat (ini lah untungnya doc beragama Islam kan. Dan yg utama perempuan). Lps tu dia masa dah lepaskan sperm, doc minta tarik nafas-lepas. 3x buat camtu.

Lepas tu settle!
Doktor suruh baring dalam 10minit.
Then lepas tu masuk nurse bagi ubat Duphaston utk dimakan esuk hari. Pagi dan petang.
Baring jap. Lepas tu keluar. Gi toilet jap. Pastu buat bayaran.
Kos utk hari ini - RM1,300.00. 

Lps tu ambik MC.
Dapat sampai Jumaat. Utk 2 hari lah kiranya. Hari Rabu n Jumaat. Khamis tu kan mmg cuti hari raya haji.
Dah bayar apa seme ambik gmbr jap ngan Qmie.
Oh ya. Appmt kami sama. Tp Qmie buat TVS utk tgk perkembangan telur dia. Dia nak buat ICSI. OPU (proses sedut telur) akan dibuat pada hari Jumaat.

Balik rumah, baring kat seat belakang.
Tp lagi pening kan kalau baring kat seat belakang.
Mujur rumah tak jauh.
Smpai rumah, rehat. Tp masa nak kencing tak lama pastu tgk ada bleeding.
Trus google. Ada yg tulis, itu adalah normal.

Tk tahu kenapa. Adakah disebabkan speculum. Heharap sbb speculum sbb speculum tu area vagina ja. Tk smpai dalam uterus.
Masa makan duduk atas kerusi kayu. Pun lepas tu macam bleeding gak.
Hari pertama mmg rest.
Dan mak ada di rumah. So, kena lah tolong2 sket mak buat rendang ngan kuah kacang.

Petang tu sempena hari Arafah, banyak2 berdoa.
Solat pun solat duduk (oh, sebelum tu mandi wajib jugak lah. Kena mandi wajib lepas buat prosedur IUI).
Begitu lah pengalaman IUI saya. IUI dengan Dr Nastasha di KL Fertility Centre
Moga ada rezeki kami. InsyaAllah.


(entry ditulis awal. Tapi, tak publish. Saja publish hari ni - genap sebulan dari tarikh IUI)

Friday, October 9, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Step3

21 September 2015.

Appointment ketiga untuk IUI. Appointment jam 10.30pagi. Sampai pun 10.30pagi. Terus gi toilet sbb tak tertahan nak terkucil.
Bila keluar je toilet, tengok eh, nama dah panggil rupanya.
Eh. Cepatnya hari ni.

Terus masuk bilik doktor.
Doktor bagi tahu result test Vit D. Alhamdulillah ada peningkatan. Vit D saya dah tahap normal. Yey!. Ubat drop tu sangat kuat ya kesannya. 3 drops per day dah cukup. Baik, lepas ni saya nak berjemur kat matahari. Lepas habis jerebu ni lah. Hehe.

Seperti biasa. Buat TVS.
Telur makin membesar.
Kanan dan kiri. Oh. Lupa pula berapa mm.
Doc kata kita buat test OPK. If positive esuk (22 Sept) buat IUI.
If negative, malam ni kena inject utk pecahkan telur and buat IUI on 23 Sept.
Masa nak pakai kain lepas TVS tu dengar doktor cakap2 ngan myDH. Katanya buat cam biasa je. Pergi hari raya macam biasa. Jangan takut2. Heheee.. Mmg ai takut2 doktor....

Sebab dah buang air sebelum jumpa doktor, susah la nak penuhkan "kantung" nak buat ovulation test kan. Jenuh minum. Pastu terus bagi urine kat nurse.
Dia test, tgk blum O. Harus lah kena cucuk. Huwaaa... dun like.. but have to.
Maknanya IUI on 23 Sept.

Apa ada pada 23 Sept.
23 Sept tu hari Rabu.
Bersamaan 9 Zulhijjah.
9 Zulhijjah adalah hari Arafah, di mana salah satu waktu doa kita adalah mustajab.
Mudah mudahan.

Jadi, kena ambik injection untuk matang dan pecahkan telur.
Hucog 5000
Macam biasa. Ubat tu mesti sentiasa sejuk. Dan bawa lah ke mana-mana klinik untuk inject.
Lepas cucuk - dalam tempoh 36jam telur akan matang dan lepas tu proceed IUI.
Jadi, injection pada 21 Sept 2015 jam 9mlm.
IUI dijangka akan dibuat pada 23 Sept jam 11.00 pagi.
InsyaAllah. Mudah mudahan.

Kos kali ni
RM249.90
Ovulation test strip (clear blue) - RM23.90
Hucog 5000iu - RM106.00
TVS - RM120.00
Kali ni takde dapat redeem 1 hour free parking sebab consultation tak dicaj. Tapi takpe lah. Kejap je pun appointment kali ni. Dalam setengah jam je :)


Thursday, October 8, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Step2

18.9.2015
Appointment seterusnya dengan Dr Tasha.

Jap, sebelum tu nak luahkan perasaan sket.
Lately ni byk la google blog2 ttc yg da buat iui.
Hurm. Sesal pun ada sbb tk start dr awal.
Rata2 setahun dua kawen da buat iui 2,3 kali. Tak kira lah umur berapa.
While me...
Dengan selamba ke hulu ke hilir. Pergi treatment kat LPPKN tahun 2010 lagi. Pastu postpone.  Pastu langsung tk sambung. Tahun 2013 g pula kt Dr Hamid, dah operate bagai taknak pulak sambung.
Such a wasting time.
Kalau pergi govt sure la kena bebel.
Tapi dgn doctor Tasha naseb la dia baik n soft spoken je. Cuma kalau buleh dia nak suruh buat ivf trus sbb da lewat.
Takpe lah kan. Let's bygone be bygone. Takyah nk kenang. Allah lebih tahu apa terbaik untuk kita. *smile*

Okay proceed about my appointment. Sebenarnya tgh jadi fasilitator course induksi. Lari kejap pagi tu utk ke klinik.
After 5 days nolvadex n 2x humog injection, doc nak scan.
Appointment jam 9.30pg. Kami sampai jam 9. Parking kt basemen. Naik atas, tggu jap. Masa tu tkde org lg. Ada 2 org je sedang tggu. Mungkin patient doctor lain.
Dalam 10min tunggu, nurse gtau suruh g breakfast sbb katanya Dr Tasha ada prosedur (ada org buat ivf). Dalam kul 10pg dtg balik katanya.
So, kami g mamak jap. Jalan kaki je lah.
Dalam kul 10 gerak balik klinik. Orang da ramai.
Pukul 10.30 masih tk naik nama. Even patient lain pun tk masuk jumpa doktor.  Dgr staff2 duk cakap2 prosedur delay apa seme. Dalam pada tu npk org dtg for 1st time utk jumpa doc Tasha. Hai.. ada tak yg baca blog ni? Bule la kita meet up di situ.  Ewah. Perasan je kau kan.
Dalam 10.50 Doc Tasha masuk.  Tak lama Dr Agilan, Dr Prashant pun masuk. Pakai baju OT. Ada prosedur lah tu.

Tak lama tggu lps doktor turun since weols yg kedua. Patient 1st datang sorang je. Tk bwk suami. Hari Jumaat pun kan. Malas suami dia nak ikut agaknya. MyDH pun dah mula bebel2 sbb lama tunggu n takut tak sempat solat Jumaat.
Masuk - trus scan. Ada 2 telur . Dlm 11mm. Doktor suruh inject humog 2 hari lagi. Which satu terus buat kt klinik hari tu gak. Satu lagi hari Ahad. No choice, have to inject kt memana clinic. Pusrawi maybe. Buat sendiri? Never la. Ini bkn guna pen. Ni guna syringe nk cucuk2, nak campur2 lagi. Mmg depa tk galakkan pun since depa bagi referral letter utk bwk ke mana2 klinik.

Doctor bagitahu maybe ari Selasa or Rabu buleh buat prosedur. Oh, Rabu tu hari Arafah. Mudah mudahan ada rezeki. Kan?
Lps tu nurse Nabila panggil masuk bilik kaunseling. Dia bg injection humog. Sakit la plak kali ni. Pastu bagi referral letter utk cucuk sekali lagi Ahad nanti.
Pastu set time appointment utk scan before prosedur.

Kos kali ini :
Humog - RM275.60
Consultation - RM100.00
TVS - RM120.00
(kalau bayar untuk consultation baru dapat 1hour parking free, if takde consultation fee, tak dapat la free 1 hour parking).
Total : RM495.60

Settle utk hari ni.

Wednesday, October 7, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Step1

11 September 2015.
Appointment seterusnya di KL Fert.
1st day period 9hb Sept (9.9.2015 - what a nice date, kan?). So, terus call klinik.

Macamana nak kira 1st day period?
Tu ari nurse KL Fert bagitahu, 1st day period dikira dari hari pertama flow yang sebenar. Mean, bukan masa datang stain stain tu. Biasanya kita datang stain tu dulu, kadang 2,3 hari stain ja.
Itu masih belum dikira cycle baru.
Ianya dikatakan cycle baru sekiranya flow sebenar adalah sebelum pukul 5pm.
After 5pm, keesokkannnya baru dikira 1st day.
Wah. Dah macam office hour pulak kira pukul 5 petang kan. Hehe.

So, 9hb tu flow yg sebenar dalam tghari. Terus call klinik beritahu nak proceed IUI.
Dpt appointment on Friday since Sabtu dah penuh.
Khamis Dr. Tasha takde kat klinik.
Jumaat pagi Dr ada operation. Dapat tghari kul 12.30 t.hari.
So, CD3 appointment dengan doktor.

Kami sampai awal. Ala, dari ofis memang dalam 10 minit camtu ja.
Dekat sebenarnya. Dari rumah dekat. Dari ofis dekat.
Alhamdulillah. Tapi, dekat pun, kalau mendapat jammed. Hazab juga.
Tapi, takat ni okay lah. Smooth saja.

Duduk tunggu kejap ja. Sebelum kami ada 2 patient masuk dulu. Sokay lah kan.
Lepas tu Dr scan, then dia pun citer2.
Pastu katanya kena ambik darah.
Kita pun cam blur2, kita okay kan je lah.
Bila keluar nurse Siti nak bagi form utk ambik darah.

Me macam rasa depa ingat weols nak buat IVF ni.
Confirm balik dengan nurse Siti - bagitahu dia nak buat IUI.
Ooo... kenapa tak bagi tahu doktor katanya.
Ku ingat depa ni dah maklum since masa buat appoinment dah cakap nak start IUI.

Dr Tasha pun tak tanya. Terus je citer2. Hahahahaa.
But then, okay ja.
Masuk balik jumpa Dr Tasha. 
Say sorry. Dia pun gelak2 je. Ye lah.. I ingat nak proceed IVF. 
Takpe. Try IUI, lepas tu kena proceed IVF terus tau kalau tak jadi. 
Baik doktor.. baik..

Kita doa jadi je lah doktor. Insya Allah.

Lepas tu bayar. 
Then nurse Nabila pulak entertain.
Dia bagi ubat rangsangkan telur. Nop. Bukan clomid (before dah ada entry yg KL Fert mmg tak bagi clomid). Hanya 10 biji. Makan utk 5 hari. Namanya Nolvadex (jarang klinik bagi ubat ni. Selalu mmg clomid kan).
Lps tu ubat injection. Namanya Humog. Utk inject masa CD7 n CD9.
Nurse tanya nak buat kat mana. Kalau datang KL Fert pun buleh. Kalau nak buat kat klinik lain pun buleh. Dia siap bagi referral letter. Kalau dulu buleh lah. Pergi panel ja. Now, guna panel insurans payah lah. Kena bayar plak.

Lepas tu ambik darah.
Untuk tgk semula Vit D.
Blood test Vit D ni lah mahal. Ini je dah RM330

Itu je lah untuk step #1 ni.
Start makan Nolvadex bermula 11hb. 2 biji satu hari. Nurse kata makan je sebelum tido since ubat tu kadang2 buat orang pening (update : Lain orang lain effect. Me okay je consume Nolvadex ni. Takde rasa pening.. Alhamdulillah...)

Cost (bermula procedure IUI dan termasuk Vit D blood test) :
Nolvadex (tablet) - RM106.00 (sebiji berharga RM10.60, dapat 10 biji)
Humog 75iu (ubat untuk injection) - RM275.60 (satu dos berharga RM137.80)
Vitamin D Test - RM330.00 (sbb tu hari result Vit D kan tak cantik. So, kena buat semula test)
Consultation - RM100.00
TVS : RM120.00
Total : RM931.60 


p/s : Masa nurse brief tu hari dia dah bagi tahu kos IUI di KL Fertility adalah dalam RM3,000.00

Thursday, October 1, 2015

Hello October


Please be good.
Esp on 7th onward.
Suprise me with good news =)