Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, October 28, 2015

Week 7

28.10.2015
Dah masuk minggu ke 7.
Hai la baby, moga awak membesar dengan sihat dalam tu ya.
Minggu ni masih lagi takde selera makan.
Muntah cuma waktu malam.
Itu pun kalau dah sumbat makan memacam.
If not, okay okay ja.

Tapi, yang pasti tido mmg jadi feveret.
Aduyai. Baca Quran pun dah jarang2 ni.
Ada sekali tu, lepas maghrib terus tido. Mandi pun tak.

Minggu ni baby dah besar blueberry katanya.
Kejap je besar kan.
Dari besar lentil last week dan jadi blueberry dah

7 weeks 2 days - gi jumpa doktor. Dan scan.
Yey. Dah nampak heartbeat baby. Dah dgr heartbeat juga.
Alhamdulillah.
(ada entry khas utk ini).

Oh ya, my in laws semua pun dah tahu tentang kehadiran si baby kecik ni.
Adik ipar pun call advise minum susu apa seme.
Iye kan je lah..Hihi.
Seme pun excited. Thank u all :)

Then hari last minggu ke7 balik umah mak PJ.
Sbb tu hari kan kata nak makan sambal bilis petai dgn kari ikan.
So, mak buat lah.
Puas makan. Pastu siang tu masa kat ofis ada terlintas, sedapnya kut dapat pengat pisang letak sagu.
Sekali sampai PJ, mak kata bubur pisang pun ada (depa tak panggil pengat. Depa mmg panggil bubur. Agak pelik sbb weols family sana panggil pengat kan. Huhu).
Terus rasa..best nya!

Mak kata if ada nak makan apa2 lagi, gitau je. Nanti mak masak.
Awww.. thank u mother. Hihi.

Tuesday, October 27, 2015

Week 6

Minggu ke-6
Masih rasa biasa biasa.
23hb ada appoinment doktor (special entry).
Masa minggu ke6 ni ada sorang lagi mamat kat ofis tanya aku pregnant ke.
Ter agak agak nak jawab.
Entah cemna dia tahu plak. Nanti heboh la tu. Mencik betul.
Baby, again, ibu minta maaf tau. Bukan ibu nak sorok2, tapi ibu tak mahu heboh2 lagi.
Takpe, lepas ni bila ada orang tanya ibu, ibu akan jawab
"InsyaAllah... please pray for me"
Ha...okay kan jawapan tu :)

Weekend minggu ni agak lemau.
2 hari cuti, 2 hari la berkurung dalam rumah.
Tido. Tido dan tido.
Pastu asyik la nak meludah je kerja nya.
Pastu beli lah vitamin baru - Blackmores.
Dah makan rasa macam sakit pinggang plak. Eh. Takut lah nak makan.

Pening takde.
Tapi, pagi pagi, mmg dah tak boleh nak baca Quran dah.
Duk nak meludah je.

Oh. Ada sore breast jugak minggu ni.
Minggu ni juga menyaksikan selera ku makin merudum.
Tahu la rasanya cemna bila kita nak makan, tapi takde rasa nak makan.
Dulu, aku pernah rasa camni. Masa tu demam truk. Kat uitm. Siap kena minta air jampi masa tu. Seksa nya.
Tapi, sekarang, demi baby, ku gagahi juga lah.

Terbayang pasal makanan pun rasa tak lalu.
Takde apa yg aku rasa aku nak makan.
But luckily, aku tak muntah. Itu je nasib baik.
Tapi, 2 hari before masuk week 7, muntah belahak jugak.
Malam tu makan bihun tomyam. Lps tu tak abis. Makan plak epal. Lepas makan epal, makan setongkol jagung rebus.
Nak tido tu gi gosok gigi dulu. Lps tu terus muntah belahak kuar jagung apa seme. Haha.
Tapi, takde la rasa apa ke. Just rasa, eh apahal ni.. kena muntah ni..
Ingat muntah sket je. Rupanya mmg muntah banyak. Habis setongkol jagung gaknya.

Last day before masuk week 7, teringin sambal bilis petai dgn kari ikan.
Nampak kat IG orang. Nampak begitu lazat skali. Sbb biasanya tgk makanan mmg rasa urgh, tak lalu. Tapi, tgk sambal bilis tu napak lazatnya. "Gu" plak dgn kari ikan. Memang mabeles. Tik tik menitik ailiyo.

Jadi, minta myDH call mak dia (mamentua) suh masakkan tu.
Jadi, terbuka lah rahsia semua. Huhuhu.
Tapi, mmg weols perlukan doa dari mak pun. Mak sendiri dah lama tahu sedari buat IUI tu ari. Mak mentua baru tahu.
Terus rasa terharu. Ni seme lah akan tahu ni nanti. While my siblings pun belum tahu lagi ni.
Takpe, after scan Jumaat ni buleh gitau lah.

Baby, baby kena muncul tau.
Ramai tau tunggu baby.. Derang seme tak sabar nak tunggu baby....

******
Causes of Appetite Loss
Nausea or morning sickness, vomiting, and loss of appetite during the first trimester are common symptoms most pregnant women experience. These are normal symptoms of early pregnancy and there is no reason to worry. Sometimes the symptoms extend beyond the first trimester, but they are usually temporary. However, if these are prolonged, dehydration and nutritional deficiency may occur, in which case medical consultation must be sought.

Nausea
The main reason that you may be losing appetite during the early part of your pregnancy is nausea. The feeling of being nauseated reduces your desire to eat. Nausea and vomiting are often referred to as "morning sickness", because they usually occur in the early part of the day, although some women may continue to have this feeling throughout the day and night.

Obstetricians say that these normal symptoms usually begin at the sixth week of pregnancy and end by the twelfth week, but for some women this may last during her whole pregnancy period. If vomiting is severe it can lead to dehydration, and if prolonged it can lead to nutritional deficiencies that will not be good for either the mother or the baby. Medical consultation must be sought.

Hormonal Changes
During pregnancy the body adapts to the presence of the fetus in the uterus in order to support its growth and development. Progesterone, a female hormone, increases to cause thickening of the uterine lining, an adaptation to accommodate the baby. However, one side effect of increased progesterone is the slowing down of the digestive system, which can result in a decrease in your appetite.

Constipation
Many women become constipated during pregnancy. This may be caused by the increase in progesterone levels and by the supplemental iron intake given by many obstetricians to pregnant women. When you are constipated you may pass hard stools or have difficulty defecating. This may lead to appetite loss. Constipation may also continue into the later part of pregnancy when the enlarging baby in the uterus presses on the bowels, making bowel movements difficult. This can make you feel full, thereby inhibiting your appetite.

Growing Baby
Some women also experience appetite loss during the late stages of pregnancy. As your baby grows, your uterus presses on the stomach, making you feel less hungry. You may also feel fuller, making eating difficult.

Stress
Stress during any stage of your pregnancy may cause appetite loss and be associated with other symptoms, such as mood changes and tiredness.

How to Overcome Appetite Loss during Early Pregnancy
Most of these symptoms are normal and temporary. To overcome your loss of appetite and maintain good nutritional status you may try these:

-Do not force yourself to eat; especially not in the morning.
-Eat smaller meals.
-Eat small amounts of food, but eat frequently throughout the day.
-Avoid fatty foods and foods that are difficult to digest.
-Eat fiber-rich foods such as fruits and vegetables to prevent constipation and maintain good health.
-Try eating a BRAT diet, which includes Bananas, Rice, Applesauce and Toast.
-Avoid foods with strong odor or taste such as spicy foods, fish or eggs, because these can trigger nausea.
-Avoid stress and fatigue.
-Drink plenty of water to avoid dehydration.
-Some women avoid morning sickness by eating soda crackers right before getting out of bed.
-Sniffing a lemon or sucking on some sour candy can help relieve nausea.
-Some women recommend drinking ginger tea or ginger ale to reduce their symptoms.

kredit : LINK

Monday, October 26, 2015

Week 5

14.10.2015
Dah masuk week 5. Alhamdulillah.

Sehari sebelum masuk week 5, ada rasa macam berdenyut, eh, bukan berdenyut lah, tapi macam ada "rasa" lah kat area belah kiri ni. Risau juga. Tapi, tak lama. Lepas tu hilang. 
Kita takut cyst ke apa ke kan.

Tapi hari tu masa tvs awal2 dah clear dah cyst.
Ya Allah permudahkan lah.
Oh. Dua hari sebelum juga masuk week 5 juga ada 2 orang tanya 'ada isi ya?'
Alamak. Haha.
Sebab malam tu ada majlis persaraan KP.
So, kami pakai santai2 sbb tema pun santai.
Mungkin ter pakai baju yg "nampak-macam-mengandung". Tu la, sapa suh pakai baju belang2 melintang kan.

Jadi, ada yg teka.
Sorang tu perempuan. 
Satu tu lelaki, dia tanya husband masa husband sembang ngan dia.
Ngeh ngeh ngeh.
Nasib mmg pregnant tau. Kalau tak, ai is sentap.
Eh. Cop. Tapi baru 5 week kot. 
Okay. Takmo dah pakai baju belang2 tu.

Baby, baby jangan sedih tau.
Ibu bukan nak sembunyi kan lagi baby.
Takpe.. nanti ibu akan reveal jugak kehadiran baby.
Ibu tahu, ramai akan excited kalau tahu.
Diaorang dah lama tau tunggu baby :)

Akhir week 5, mula ada sore breast.
Oh ya. Every morning, lps bangun tidur mmg rasa nak meludah ja.
Even  masa solat Subuh pun tak selesa.
And now, tak boleh nak baca Quran lps Subuh. Sbb nanti asyik rasa nak meludah.
Lucky, bila nak pergi kerja dah takde rasa.

Juga ada rasa nak termuntah pada bau bauan.
Ada sekali tu, ofismate makan ikan apa ntah kat pantry. Macam ikan rebus. Tapi, dia kata ikan cencaru, tapi bau kuat. Tgh basuh bekas tupperware masa tu. Mmg rasa nak termuntah ja. Tahan smpai ke tandas.

Nak terkucil tu jangan cakap la.
Oh. Constipation jugak. Mujur lah bukan jenis yg sakit giler sangat.
Kena banyak minum air. Have to.

Friday, October 23, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Procedure

23.9.2015 bersamaan 9 Zulhijjah 1436.
Tarikh keramat juga dalam hidup. Juga jatuh pada hari Arafah dimana doa adalah mustajab. InsyaAllah.

Selepas 6 tahun 9 bulan dan 10 hari berkahwin, baru lah kami proceed dengan IUI (bersamaan umur saya 35 tahun 9 bulan 10 hari).
Suppose dah lama buat.
Okay. Tak perlu ingat kisah lama.
Apa yang penting yang di hadapan ini. Future.
Allah tahu apa terbaik.
Jadi, yakin, jalan ini adalah jalan yang Allah tunjuk.

Appoinment utk IUI di set kan pada jam 11pagi.
Tapi, kena hadir awal utk serahkan semen utk di 'wash'.
Husband buat kat rumah sbb dia selesa di rumah.
So, lepas tu lelaju pergi hantar.
Mujur jugaklah esuk dah nak raya haji. Jalan tak berapa jammed. Alhamdulillah.
[cam biasa, guna tips letak botol specimen kat celah peha bagi dia 'warm'. Hehe]

Sampai klinik dalam jam 9.00, hantar pastu pergi breakfast.
Breakfast mamak lah apa lagi.
Tak tau celah mana food court area sini. Macam takde je kan.
So, dalam kul 10 lebih kami naik ke klinik.
Orang makin ramai. Mmg ramai betul lah hari ni.
Appoinment dengan Dr Tasha pun mmg ramai.

Tunggu punya tunggu.
Kena full bladder. Dah full dah nak terkencing plak.
Pergi toilet dulu. Keluarkan. Pastu penuhkan balik.
Tak jugak dipanggil.
Fuh. Dugaan ni namanya.
Kul 11.30 baru dipanggil masuk bilik.
Nurse suruh baring dulu. Sambil tu dia dah bawak masuk peralatan n sperm2 terpilih yang sudah dicuci bersih.
Sebenarnya masa hantar pun dah cakap kat nurse "takpe ke ni, sket je ni"
Nurse kata "takpe. Takde masalah.."
Hehe. Ai is risau. It's not about quantity.. it's about quality, tak gitu.
Tapi, dekat 15 minit tunggu doktor masuk.
Bila doktor dah masuk, cakap nak pergi kencing.
Dia kata, takpe kencing sbb ada history RU. Kalau full bladder nanti dia macam susah nak buat.
Fuh lega. So, pergi toilet dulu. And masuk balik.

Doktor pun agak kelam kabut hari ni since dia nak pergi outstation ke Vietnam. Eh. OS, ke holiday ke tak tahu lah. Yang pasti dia nak p Vietnam.

Bila dah masuk, doc pun datang.
Prosedur dimulakan. Tepat jam 12 tghari.
Sakit. Masa nak pasang speculum mulut itik tu. Ish. Tak suka.
Dia macam speculum buat pap smear tu lah. Tapi masa buat pap smear tu ari tak de  lah rasa sakit sgt. Buat kat klinik ni jugak. Mungkin masa tu lebih rilek.

Doc guna speculum plastik. Disposable speculum kalau tgk kat google image.
Ada orang kata speculum depa steel. So, bila terkena kulit macam sejuk kan.
Kat sini guna plastik.
Bagi orang tak pernah tgk dan tak pernah tahu apa ke mendalah speculum ni dipasang, buleh la google. Kalau tgk gmbr pun rasa cam Subhanallah sangat.

Seterusnya prosedur memasukkan sperm.

Ada catheter panjang utk sedut sperm dan dilepaskan dalam uterus.

Sekejap sgt. Tak rasa apa. Masa ni baca doa mohon zuriat bebanyak kali.
Lepas tu doktor kata selawat (ini lah untungnya doc beragama Islam kan. Dan yg utama perempuan). Lps tu dia masa dah lepaskan sperm, doc minta tarik nafas-lepas. 3x buat camtu.

Lepas tu settle!
Doktor suruh baring dalam 10minit.
Then lepas tu masuk nurse bagi ubat Duphaston utk dimakan esuk hari. Pagi dan petang.
Baring jap. Lepas tu keluar. Gi toilet jap. Pastu buat bayaran.
Kos utk hari ini - RM1,300.00. 

Lps tu ambik MC.
Dapat sampai Jumaat. Utk 2 hari lah kiranya. Hari Rabu n Jumaat. Khamis tu kan mmg cuti hari raya haji.
Dah bayar apa seme ambik gmbr jap ngan Qmie.
Oh ya. Appmt kami sama. Tp Qmie buat TVS utk tgk perkembangan telur dia. Dia nak buat ICSI. OPU (proses sedut telur) akan dibuat pada hari Jumaat.

Balik rumah, baring kat seat belakang.
Tp lagi pening kan kalau baring kat seat belakang.
Mujur rumah tak jauh.
Smpai rumah, rehat. Tp masa nak kencing tak lama pastu tgk ada bleeding.
Trus google. Ada yg tulis, itu adalah normal.

Tk tahu kenapa. Adakah disebabkan speculum. Heharap sbb speculum sbb speculum tu area vagina ja. Tk smpai dalam uterus.
Masa makan duduk atas kerusi kayu. Pun lepas tu macam bleeding gak.
Hari pertama mmg rest.
Dan mak ada di rumah. So, kena lah tolong2 sket mak buat rendang ngan kuah kacang.

Petang tu sempena hari Arafah, banyak2 berdoa.
Solat pun solat duduk (oh, sebelum tu mandi wajib jugak lah. Kena mandi wajib lepas buat prosedur IUI).
Begitu lah pengalaman IUI saya. IUI dengan Dr Nastasha di KL Fertility Centre
Moga ada rezeki kami. InsyaAllah.


(entry ditulis awal. Tapi, tak publish. Saja publish hari ni - genap sebulan dari tarikh IUI)

Friday, October 9, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Step3

21 September 2015.

Appointment ketiga untuk IUI. Appointment jam 10.30pagi. Sampai pun 10.30pagi. Terus gi toilet sbb tak tertahan nak terkucil.
Bila keluar je toilet, tengok eh, nama dah panggil rupanya.
Eh. Cepatnya hari ni.

Terus masuk bilik doktor.
Doktor bagi tahu result test Vit D. Alhamdulillah ada peningkatan. Vit D saya dah tahap normal. Yey!. Ubat drop tu sangat kuat ya kesannya. 3 drops per day dah cukup. Baik, lepas ni saya nak berjemur kat matahari. Lepas habis jerebu ni lah. Hehe.

Seperti biasa. Buat TVS.
Telur makin membesar.
Kanan dan kiri. Oh. Lupa pula berapa mm.
Doc kata kita buat test OPK. If positive esuk (22 Sept) buat IUI.
If negative, malam ni kena inject utk pecahkan telur and buat IUI on 23 Sept.
Masa nak pakai kain lepas TVS tu dengar doktor cakap2 ngan myDH. Katanya buat cam biasa je. Pergi hari raya macam biasa. Jangan takut2. Heheee.. Mmg ai takut2 doktor....

Sebab dah buang air sebelum jumpa doktor, susah la nak penuhkan "kantung" nak buat ovulation test kan. Jenuh minum. Pastu terus bagi urine kat nurse.
Dia test, tgk blum O. Harus lah kena cucuk. Huwaaa... dun like.. but have to.
Maknanya IUI on 23 Sept.

Apa ada pada 23 Sept.
23 Sept tu hari Rabu.
Bersamaan 9 Zulhijjah.
9 Zulhijjah adalah hari Arafah, di mana salah satu waktu doa kita adalah mustajab.
Mudah mudahan.

Jadi, kena ambik injection untuk matang dan pecahkan telur.
Hucog 5000
Macam biasa. Ubat tu mesti sentiasa sejuk. Dan bawa lah ke mana-mana klinik untuk inject.
Lepas cucuk - dalam tempoh 36jam telur akan matang dan lepas tu proceed IUI.
Jadi, injection pada 21 Sept 2015 jam 9mlm.
IUI dijangka akan dibuat pada 23 Sept jam 11.00 pagi.
InsyaAllah. Mudah mudahan.

Kos kali ni
RM249.90
Ovulation test strip (clear blue) - RM23.90
Hucog 5000iu - RM106.00
TVS - RM120.00
Kali ni takde dapat redeem 1 hour free parking sebab consultation tak dicaj. Tapi takpe lah. Kejap je pun appointment kali ni. Dalam setengah jam je :)


Thursday, October 8, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Step2

18.9.2015
Appointment seterusnya dengan Dr Tasha.

Jap, sebelum tu nak luahkan perasaan sket.
Lately ni byk la google blog2 ttc yg da buat iui.
Hurm. Sesal pun ada sbb tk start dr awal.
Rata2 setahun dua kawen da buat iui 2,3 kali. Tak kira lah umur berapa.
While me...
Dengan selamba ke hulu ke hilir. Pergi treatment kat LPPKN tahun 2010 lagi. Pastu postpone.  Pastu langsung tk sambung. Tahun 2013 g pula kt Dr Hamid, dah operate bagai taknak pulak sambung.
Such a wasting time.
Kalau pergi govt sure la kena bebel.
Tapi dgn doctor Tasha naseb la dia baik n soft spoken je. Cuma kalau buleh dia nak suruh buat ivf trus sbb da lewat.
Takpe lah kan. Let's bygone be bygone. Takyah nk kenang. Allah lebih tahu apa terbaik untuk kita. *smile*

Okay proceed about my appointment. Sebenarnya tgh jadi fasilitator course induksi. Lari kejap pagi tu utk ke klinik.
After 5 days nolvadex n 2x humog injection, doc nak scan.
Appointment jam 9.30pg. Kami sampai jam 9. Parking kt basemen. Naik atas, tggu jap. Masa tu tkde org lg. Ada 2 org je sedang tggu. Mungkin patient doctor lain.
Dalam 10min tunggu, nurse gtau suruh g breakfast sbb katanya Dr Tasha ada prosedur (ada org buat ivf). Dalam kul 10pg dtg balik katanya.
So, kami g mamak jap. Jalan kaki je lah.
Dalam kul 10 gerak balik klinik. Orang da ramai.
Pukul 10.30 masih tk naik nama. Even patient lain pun tk masuk jumpa doktor.  Dgr staff2 duk cakap2 prosedur delay apa seme. Dalam pada tu npk org dtg for 1st time utk jumpa doc Tasha. Hai.. ada tak yg baca blog ni? Bule la kita meet up di situ.  Ewah. Perasan je kau kan.
Dalam 10.50 Doc Tasha masuk.  Tak lama Dr Agilan, Dr Prashant pun masuk. Pakai baju OT. Ada prosedur lah tu.

Tak lama tggu lps doktor turun since weols yg kedua. Patient 1st datang sorang je. Tk bwk suami. Hari Jumaat pun kan. Malas suami dia nak ikut agaknya. MyDH pun dah mula bebel2 sbb lama tunggu n takut tak sempat solat Jumaat.
Masuk - trus scan. Ada 2 telur . Dlm 11mm. Doktor suruh inject humog 2 hari lagi. Which satu terus buat kt klinik hari tu gak. Satu lagi hari Ahad. No choice, have to inject kt memana clinic. Pusrawi maybe. Buat sendiri? Never la. Ini bkn guna pen. Ni guna syringe nk cucuk2, nak campur2 lagi. Mmg depa tk galakkan pun since depa bagi referral letter utk bwk ke mana2 klinik.

Doctor bagitahu maybe ari Selasa or Rabu buleh buat prosedur. Oh, Rabu tu hari Arafah. Mudah mudahan ada rezeki. Kan?
Lps tu nurse Nabila panggil masuk bilik kaunseling. Dia bg injection humog. Sakit la plak kali ni. Pastu bagi referral letter utk cucuk sekali lagi Ahad nanti.
Pastu set time appointment utk scan before prosedur.

Kos kali ini :
Humog - RM275.60
Consultation - RM100.00
TVS - RM120.00
(kalau bayar untuk consultation baru dapat 1hour parking free, if takde consultation fee, tak dapat la free 1 hour parking).
Total : RM495.60

Settle utk hari ni.

Wednesday, October 7, 2015

KL Fertility Treatment : IUI Step1

11 September 2015.
Appointment seterusnya di KL Fert.
1st day period 9hb Sept (9.9.2015 - what a nice date, kan?). So, terus call klinik.

Macamana nak kira 1st day period?
Tu ari nurse KL Fert bagitahu, 1st day period dikira dari hari pertama flow yang sebenar. Mean, bukan masa datang stain stain tu. Biasanya kita datang stain tu dulu, kadang 2,3 hari stain ja.
Itu masih belum dikira cycle baru.
Ianya dikatakan cycle baru sekiranya flow sebenar adalah sebelum pukul 5pm.
After 5pm, keesokkannnya baru dikira 1st day.
Wah. Dah macam office hour pulak kira pukul 5 petang kan. Hehe.

So, 9hb tu flow yg sebenar dalam tghari. Terus call klinik beritahu nak proceed IUI.
Dpt appointment on Friday since Sabtu dah penuh.
Khamis Dr. Tasha takde kat klinik.
Jumaat pagi Dr ada operation. Dapat tghari kul 12.30 t.hari.
So, CD3 appointment dengan doktor.

Kami sampai awal. Ala, dari ofis memang dalam 10 minit camtu ja.
Dekat sebenarnya. Dari rumah dekat. Dari ofis dekat.
Alhamdulillah. Tapi, dekat pun, kalau mendapat jammed. Hazab juga.
Tapi, takat ni okay lah. Smooth saja.

Duduk tunggu kejap ja. Sebelum kami ada 2 patient masuk dulu. Sokay lah kan.
Lepas tu Dr scan, then dia pun citer2.
Pastu katanya kena ambik darah.
Kita pun cam blur2, kita okay kan je lah.
Bila keluar nurse Siti nak bagi form utk ambik darah.

Me macam rasa depa ingat weols nak buat IVF ni.
Confirm balik dengan nurse Siti - bagitahu dia nak buat IUI.
Ooo... kenapa tak bagi tahu doktor katanya.
Ku ingat depa ni dah maklum since masa buat appoinment dah cakap nak start IUI.

Dr Tasha pun tak tanya. Terus je citer2. Hahahahaa.
But then, okay ja.
Masuk balik jumpa Dr Tasha. 
Say sorry. Dia pun gelak2 je. Ye lah.. I ingat nak proceed IVF. 
Takpe. Try IUI, lepas tu kena proceed IVF terus tau kalau tak jadi. 
Baik doktor.. baik..

Kita doa jadi je lah doktor. Insya Allah.

Lepas tu bayar. 
Then nurse Nabila pulak entertain.
Dia bagi ubat rangsangkan telur. Nop. Bukan clomid (before dah ada entry yg KL Fert mmg tak bagi clomid). Hanya 10 biji. Makan utk 5 hari. Namanya Nolvadex (jarang klinik bagi ubat ni. Selalu mmg clomid kan).
Lps tu ubat injection. Namanya Humog. Utk inject masa CD7 n CD9.
Nurse tanya nak buat kat mana. Kalau datang KL Fert pun buleh. Kalau nak buat kat klinik lain pun buleh. Dia siap bagi referral letter. Kalau dulu buleh lah. Pergi panel ja. Now, guna panel insurans payah lah. Kena bayar plak.

Lepas tu ambik darah.
Untuk tgk semula Vit D.
Blood test Vit D ni lah mahal. Ini je dah RM330

Itu je lah untuk step #1 ni.
Start makan Nolvadex bermula 11hb. 2 biji satu hari. Nurse kata makan je sebelum tido since ubat tu kadang2 buat orang pening (update : Lain orang lain effect. Me okay je consume Nolvadex ni. Takde rasa pening.. Alhamdulillah...)

Cost (bermula procedure IUI dan termasuk Vit D blood test) :
Nolvadex (tablet) - RM106.00 (sebiji berharga RM10.60, dapat 10 biji)
Humog 75iu (ubat untuk injection) - RM275.60 (satu dos berharga RM137.80)
Vitamin D Test - RM330.00 (sbb tu hari result Vit D kan tak cantik. So, kena buat semula test)
Consultation - RM100.00
TVS : RM120.00
Total : RM931.60 


p/s : Masa nurse brief tu hari dia dah bagi tahu kos IUI di KL Fertility adalah dalam RM3,000.00

Thursday, October 1, 2015

Hello October


Please be good.
Esp on 7th onward.
Suprise me with good news =)