Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, November 25, 2015

Clomid vs Nolvadex

Rata rata klinik/hospital menggunakan clomid sebagai ubat membantu merangsang telur.
Tapi, semasa rawatan di KL Fertility, saya diberikan Nolvadex.
Harga pun lebih kurang clomid kot. Tak tahu la sbb saya mmg tak pernah ambil clomid seumur hidup ini.
Sebiji Nolvadex berharga RM10.60. Utk 10 biji - RM106.00
Contoh. Gambar dari Google
Nolvadex ni kebanyakannnya digunakan utk pesakit breast cancer. Tapi, ada juga yang gunakan nolvadex sebagai merangsang ovulation.
Nolvadex diberikan utk dimakan selama 5 hari (sehari 2 biji).
Nurse advise makan sebelum tidur takut effect pening.
Tapi, Alhamdulillah, masa saya consume takde la effect apa pun :)

Apa beza Clomid dan Nolvadex?
Boleh google saja. Byk article (esp in English) bagitahu tentang ni.
Tapi ada satu web ni bagi pemahaman yang senang difahami.

What is Nolvadex?
Nolvadex blocks the effects of the hormone estrogen in the body. Since nolvadex is an effective estrogen antagonist, it is also used in the treatment and prevention of breast cancer. In addition, nolvadex preserves fertility in breast cancer patients while they undergo treatment.

Women with breast cancer who are in the pre-menopausal and post-menopausal stages are likely to receive tamoxifen as part of their treatment. Although, research shows that tamoxifen is more effective in pre-menopausal women, whereas aromatase inhibitors are more effective in the treatment of post-menopausal women with breast cancer.

Tamoxifen and Female Infertility
Tamoxifen works to help improve female fertility by inducing and regulating ovulation. Your doctor may prescribe tamoxifen to you for a short time period if you are not able to take clomiphene. Tamoxifen produces similar effects as clomid in stimulating the ovaries, but can only be taken on a short-term basis.

In fact, tamoxifen effectively induces ovulation in 65 to 75% of the women using this fertility drug. This success rate matches that of clomiphene. Although, tamoxifen can also increase the odds of getting pregnant by 30 to 35%, it has a lower success rate than clomiphene.

Side Effects of Tamoxifen
Women taking tamoxifen make experience a few side effects. Some of the side effects of tamoxifen include:

blood clots (thrombosis)
dizziness
endometrial cancer
endometriosis
hair and/or nail thinning
headaches
indigestion
irregular menstruation
nausea
visual problems
voice changes
weight gain

Taking Tamoxifen
Tamoxifen is taken in a tablet form, once a day, daily. It should be taken at the same time everyday. Tamoxifen can be taken with or without food, depending on your personal choice. Tamoxifen as a fertility treatment is taken for a short period of time, although as a part of a breast cancer treatment it can be prescribed for long periods of time, that is 2 to 5 years.

If tamoxifen is being taken to help induce ovulation, consult your doctor about the risk of multiple births with the use of this fertility drug. Some studies show that tamoxifen increases the risk of twins by 10%. Although, this fertility drug has not been linked to birth defects yet, women are strongly advised to stop taking tamoxifen when trying to conceive. Since it should not be used during any stages of pregnancy.

Lagi berkaitan nolvadex vs clomid [link]

Friday, November 13, 2015

IUI : Rumusan bayaran

Okay, ini bayaran untuk prosedur IUI saya di KL Fertility Centre.
Harus diingatkan, lain orang, lain masalahnya.
Bila lain masalah, harus lain bayarannya.
Tapi, buleh dijadikan guideline jugak lah.
Ada yang bukan dalam prosedur i.e blood test utk Vit D. Itu kalau orang dah cukup Vit D tak perlu dah nak buat semula test tu.

Saya bagi detail ni bukan utk di banding bandingkan dengan tempat rawatan lain. Ini sekadar perkongsian dan guideline utk sesapa nak mulakan rawatan.
Jangan lah ada yg tetiba dtg dan ckp "eh, u, tempat u ni lagi murah ya dari tempat I buat"
Atau cakap "oh, tempat u buat murah sbb dia pakai ubat murah ni"
Udah udah la tu. Apa motifnya tu sekadar nak bagitahu macam tu.
For me, rasa nya tak perlu kita nak beritahu sana murah, sini mahal. Pakai ubat begitu, pakai ubat begini. Tak perlu pun seme tu.
Tak tahu la orang kita ni. Mmg cukup suka bab compare meng-compare ni. Even masa gi umrah pun camtu lah. Mesti nak tanya orang dan banding2 dgn pakej sendiri. Membawa smpai la ke tanah suci sana. Asal jumpa kita tanya pakej kita berapa. Pelik kan?
Sebenarnya begini, ke mana kita pergi utk rawatan pun, yg "melorong-kan" atau yg memandu  kita ke situ adalah Allah. Allah tahu apa kemampuan kita. Kalau kita mampu buat rawatan juta juta, ke situ lah kita pergi. Ingat, Allah tak pernah menzalimi hambaNya.

Macam dulu, masa kat Dr Hamid, saya buat operation laparoskopi dalam 7k memang menggunakan duit simpanan saya sepenuhnya. Takde claim insurans bagai. Masa kat situ pun hampir 10k dan sesen pun saya tak guna insurans ke hapa. Mmg saya takde insurans utk cover tu operation buang cyst tu. Then masa kat LPPKN pun, sbb rawatan tak abis, walau sy boleh claim sbb kerja kerajaan, pun saya tak claim. Samalah untuk rawatan skrg ni - semuanya guna duit simpanan sendiri. Sebab Allah tahu, itu kemampuan saya.
Masa sy buat rawatan dgn Dr Hamid mmg saya rasa saya takde peluang nak gi umrah sbb duit yg saya guna tu adalah duit simpanan Tabung Haji. Tapi, awal tahun ni (tahun 2015) diiizinkan Allah saya buat umrah dengan duit simpanan sendiri. Malah dapat top up sket utk perbelanjaan suami juga. Alhamdulillah. Sememangnya Allah dah tahu kemampuan kita. So, tak perlu lah kita datang nak bagitahu orang tempat ni mahal, tempat ni murah.

Syukur saja lah kita boleh jumpa pakar. Ada orang termenung sana sini nak buat rawatan. Ada yg buat rawatan kat HKL, bayar minima sgt. RM5 setiap kali jumpa pun, berjaya juga rawatan.
Jadi, kalau rasa nak tahu pasal bayaran lain-lain kat klinik saya buat ni, terus je lah call klinik ni ya. Saya tak tahu bayaran lain-lain. Murah ke mahal ke saya tak tahu dan saya rasa saya tak perlu ambil tahu pun.

Okay back to story.

Kali ni treatment boleh dikatakan start from A to Z.
Dari appointment untuk tgk hormon, ambik darah dan terus dgn prosedur IUI.
Jumlah semua adalah RM4,486.40
Kalau IUI saja adalah RM2,976.50

Kos ini juga tidak termasuk segala vitamin yang beli sendiri dan perlu di consume sepanjang rawatan.
Antaranya :
Multivitamin.
Coq10
Calcium
Fish Oil
Vitamin C (husband)
Zinc (husband)

So, ini lah bayaran utk buat IUI di KL Fertility.
Kalau success, kita akan ada follow up lagi sampai lah kandungan 12minggu.

10.8.2015
1st Appointment 
FOC- Guna voucher
15.8.2015
2nd appointment
Blood Test (husband n wife)
Semen Analysis
Vit D Test
RM1,130.00
26.8.2015
3rd appointment
Vit D Emulssion (ubat)
Caltrate (Ubat Kalsium)
Pap Smear
RM379.30
11.9.2015
IUI procedure start.
CD3 appointment.
TVS
Nolvadex (ubat)
Humog
Vit D test (re-test)
RM931.60
18.9.2015
Appoinment on CD10
TVS.
Humog
RM495.60
21.9.2015
Appointment on CD12
TVS.
Ovulation test strip
Hucog
RM249.90
23.9.2015
IUI Procedure
RM1,300.00

TOTAL
RM4,486.40



Wednesday, November 11, 2015

IUI : Rumusan ubat

Ini adalah rumusan ubat/hormon dari CD1 till hari prosedur (IUI) dijalankan.
Ubat ni memang dapat dari klinik.
Selain tu, ada vitamin yang kami consume.
Dan selepas IUI dijalankan kita kena consume Duphaston.
Klinik bekalkan Duphaston sehingga hari ke16 selepas IUI.
Dan kalau pregnant, klinik akan bagi lagi bekalan hingga lah 3 bulan.

CD1 – 9.9.2015
Call Klinik untuk set appointment
CD2 – 10.9.2015
 -
CD3 – 11.9.2015
Jumpa Dr Tasha. TVS. Start Nolvadex
CD4 – 12.9.2015
Nolvadex
CD5 – 13.9.2015
Nolvadex
CD6 – 14.9.2015
Nolvadex
CD7 – 15.9.2015
Inject Humog 75iu
CD8 – 16.9.2015
-
CD9 – 17.9.2015
Inject Humog 75iu
CD10 – 18.9.2015
Appointment – TVS – Inject Humog 75iu
CD11 – 19.9.2015
-
CD12 – 20.9.2015
Inject Humog 75iu
CD13- 21.9.2015
Appointment – TVS – malam jam 9.00 inject Hucog 5000
CD14 – 22.9.2015
-
CD15 – 23.9.2015
Prosedur IUI - jam 12.00 tengahari
CD16- 24.9.2015
Cuti Raya Haji

Tuesday, November 3, 2015

IUI : Injection Humog dan Hucog

Utk injection merangsangkan telur, saya dapat Humog 75iu.
Ada orang tanya why ubat ni? why tak ubat yang gitu, yg gini. Macam kenapa tak dapat injection macam dia dapat lah.
Jawapannya -
I don't know - saya tak tahu, tapi saya percayakan gynea saya, jadi I'm put my full trust toward her.
Why tak sama dengan orang lain tu, mungkin kerana masalah kita tak sama.
Doktor mesti lebih tahu apa masalah yang kita hadapi berdasarkan assessment dan history2 kita sebelum ini.
Alangkan masa operate laparoskopi pun ada memacam jenis laps yg dibuat, ini kan pula bila kita dah start procedure. Kan?
Jadi, saya dengan Humog 75iu. (hasil google, saya tgk LPPKN pun ada guna ubat ni, Pantai pun ada kalau tak silap). Tapi lain orang, dapat lain. Ikut case memasing.
Permulaannya dapat dua kotak utk 2 hari injection.
Satu suntikan on CD7 dan satu lagi on CD9.
Suntikan pertama masa hari last consume Nolvadex.

Peralatan.
Dibekalkan bersama ice-bag.
Didalam nya dah ada ice-pack yang perlu disimpan dalam freezer.
Beg ni kena lah pulangkan semula.
Humog juga perlu disimpan dalam peti ais (letak kat tempat telur tu)

Peralatan untuk injection.
Dare? Or not dare? Haha.
Ada orang kata nampak menakutkan.
Kenapa tak pakai yg cam gini cam gitu.
Sekali lagi saya tekan kan - masalah kita tak sama.
Mungkin awak punya pengetahuan yg luas berkaitan kegunaan Puregon,  Gonal F and apa tah lah ubat utk stimulate folikel. Tapi saya trust doktor saya.

Takde masalah.
Saya boleh cucuk di KL Fert terus.
Jadi, kali pertama cucuk, saya pergi KL Fert. Dekat je dari office. Bawak la beg hikmat ni pergi ofis jugak. 
Punch kad then buat kerja kejap, kul 9 lebih minta kebenaran boss untuk keluar. Alhamdullilah juga bos byk membantu.

Suntikan pertama on CD7 (15.9.2015)
Sampai KL Fert, tgk eh ramai pula.
Kat kaunter pun q orang yg dah ada appointment.
Terus gitau nak inject je. So, nurse Nabila entertain.
Dia bawak masuk bilik kecik belakang kaunter. Duduk situ. Dia godak2 kan ubat2 tu, then cucuk.
Sempat tanya dia, sakit tak?
Gelak je dia. Cam gigit semut je katanya. Haha.

Takde la sakit nau pun. Masa masuk jarum mmg tak rasa apa. Sungguh.
Tapi, bila ubat tu dilepaskan macam sakit sket lah.
Pastu rasa cam ubat tu "bergerak" je.. huhuhu.

Settle suntikan pertama.
Nothing worried kan. Dulu takut sgt nak buat IUI sbb takut nak kena cucuk2 perut ni. Padahal buleh ja buat kat klinik lain pun kalau takut. Apa menda ntah. Memang tak terbuka hati lagi kata orang tu kan. Ah. Past is past. Takyah duk teringat lagi lah.

Suntikan kedua - CD9
Pun buat kat KL Fert dan nurse Nabila entertain.
Kali ni lebih rilex. Tak sakit lah. Dun worry. Takde tanda langsung pun.

Suntikan ketiga on CD10
Ini tambahan lepas doctor buat TVS. Mungkin saiz telur tak memberangsangkan.
Oh. Tu ari tanya kat nurse Nabila, ada tak ubat lelain. Dia kata ada je. Tapi, dah doktor bagi yang ni, kena amik yang ni lah. Tu saya kata, kita punya masalah berbeza. So, dose kita, jenis ubat kita juga berbeza :)
Injection yang ni ambik lepas jumpa doktor. Nurse Nabila inject belah kiri plak. Agak sakit plak kali ni. But, still takde tanda apa2. No lebam ke apa.

Suntikan keempat on CD12
Yang ni jatuh hari Ahad. Terpaksa pergi klinik biasa.
Surat referral dah ada. So, kami pergi Pusrawi.
Alahai Pusrawi ni. Memula tu kami tanya, orang yg register tu kata dalam RM15 je. Pastu bila dah siap cucuk, tempat nak bayar tu kata RM37.50.
Amboi.. lepas kita cakap kita cuma cucuk je. Jarum apa seme sendiri punya. Baru lah harga tu jadi RM13.05 (GST lagi tu). Itu pun kecoh call sana call sini.
Walau pun dulu Pusrawi ni pernah jadi panel office kami, tapi mmg a lil bit skeptical sket kat Pusrawi ni. Sbb pernah myDH pergi cuma nak ambik ubat batuk n demam je. Tapi dia suruh ambik darah bagai. Padahal bukan demam berpanjangan pun. Ambik darah tu okay lah. Tapi, menunggu nak jumpa doktor lama giler. Terus kami lari je balik (sbb panel kan..jadi takde la kita nak bayar ke apa). Terus gi klinik lain. Mudah je doktor bagi ubat.
So, kali ni depa caj lebih dari sepatutnya pulak dan kalau kita tak counter back harus bayar je harga mahal tu. Plus, nurse kat KL Fert dah cakap, kalau cucuk je biasanya range dalam RM10-RM15. Depends.

So, 4 suntikan humog untuk IUI.
Dan kesemua ubat berharga RM551.20

Seterusnya untuk pecahkan telur sebelum buat IUI, doctor bagi Hucog.
Kena inject jugak.
Kali ni kena inject malam antara jam 8.00 - 9.00 malam - 21hb Sept 2015 since IUI akan dibuat pada hari Rabu 23.9.2015 jam 11.00pagi. Hormone ni akan bertindak balas dalam tempoh 36jam.
Mulanya pergi ke klinik Reddy. Klinik tu kata dia takde peralatan bila tunjuk referral letter. Kami kata kami ada semuanya, just nak tolong cucuk.
So, yg jaga kaunter tu bawa ke Doktor. Dia kata doc buleh tlg cucuk.
Bila tanya bayaran, ambik masa yg lama pula. Duk tgk handphone. Masa adalah berharga ketika ini. Kami terus nak pergi hospital saja. Dia kata bayaran mmg akan lebih dari RM20 sbb consultation je dah RM20. Tu lah kita cakap, tak perlu lah sampai ke doktor. Nyata, klinik biasa bukan tempat yg bagus untuk pergi cucuk. Sesapa yg nak buat injection hormon ni better pergi hospital and bahagian rawatan kecemasan.

So, kami ke Pusrawi. Masa sampai situ dah hampir 8.45pm. Berdebar kau.
Ada sorang nurse bantu inject kan.
Masa masuk hormon ni mmg "terasa" lah. Beza dengan humog. Rasa macam ke tekak. Agak tak berapa nak selesa. Nurse tu sendiri kata ubat ni macam 'berat' sket. Masa dia buka botol pun macam dah terasa katanya.
Lepas tu tanya bayaran, nurse tu kata tak payah. Eh. Dia kata takpe. Tolong inject je. Bukan guna peralatan apa pun. Semua bawak sendiri.
Alhamdulillah. Murah rezeki awak nurse. Tapi, agak ralat sket sbb suppose bagi lah dia sedekah sket kan.
Hucog ni agak bersimptom. Jadi, tu yang keesokkannya (Selasa), minta cuti.
Tapi, Alhamdulillah.. okay je.. takde simptom apa pun. Normal je. Masa memula inject tu. Lepas tu okay dah.
Kos hormone Hucog - RM106.00/piece

Begitu lah. 5 kali cucuk. Ini yang ditakuti sedari dulu.
Rupanya takde la scary sgt pun. Takde la sampai lebam apa semuanya.
Okay je. Tak nampak langsung kesan kat perut.