Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 26, 2015

Week 10

18.11.2015

Week 10 sudah.
Alhamdulillah.
Minggu ke 10 ini, baik baik sahaja.
Takde apa yg mengganggu.
Tak lalu makan je la masih ada.
Tu tak boleh nak buat apa.
Hari minggu balik rumah mertua.
Mak masakkan tempoyak bilis. Okay lah. Buleh la makan sesket.

20hb pergi buat appointment di UKMSC.
Alhamdulillah...semua berjalan lancar. (citer pada entry khas).
Buat appointment pada hujung bln 12, since nanti masih ada appointment dgn Dr Tasha pada 11.12.2015.

Selain dari itu, semua baik baik sahaja lah.
Eh. Ada juga menda yang merunsingkan hati.
Tapi, malas nak fikir. Lantakkan sahaja.
Allah ada. Ingat tu je.




Wednesday, November 25, 2015

Clomid vs Nolvadex

Rata rata klinik/hospital menggunakan clomid sebagai ubat membantu merangsang telur.
Tapi, semasa rawatan di KL Fertility, saya diberikan Nolvadex.
Harga pun lebih kurang clomid kot. Tak tahu la sbb saya mmg tak pernah ambil clomid seumur hidup ini.
Sebiji Nolvadex berharga RM10.60. Utk 10 biji - RM106.00
Contoh. Gambar dari Google
Nolvadex ni kebanyakannnya digunakan utk pesakit breast cancer. Tapi, ada juga yang gunakan nolvadex sebagai merangsang ovulation.
Nolvadex diberikan utk dimakan selama 5 hari (sehari 2 biji).
Nurse advise makan sebelum tidur takut effect pening.
Tapi, Alhamdulillah, masa saya consume takde la effect apa pun :)

Apa beza Clomid dan Nolvadex?
Boleh google saja. Byk article (esp in English) bagitahu tentang ni.
Tapi ada satu web ni bagi pemahaman yang senang difahami.

What is Nolvadex?
Nolvadex blocks the effects of the hormone estrogen in the body. Since nolvadex is an effective estrogen antagonist, it is also used in the treatment and prevention of breast cancer. In addition, nolvadex preserves fertility in breast cancer patients while they undergo treatment.

Women with breast cancer who are in the pre-menopausal and post-menopausal stages are likely to receive tamoxifen as part of their treatment. Although, research shows that tamoxifen is more effective in pre-menopausal women, whereas aromatase inhibitors are more effective in the treatment of post-menopausal women with breast cancer.

Tamoxifen and Female Infertility
Tamoxifen works to help improve female fertility by inducing and regulating ovulation. Your doctor may prescribe tamoxifen to you for a short time period if you are not able to take clomiphene. Tamoxifen produces similar effects as clomid in stimulating the ovaries, but can only be taken on a short-term basis.

In fact, tamoxifen effectively induces ovulation in 65 to 75% of the women using this fertility drug. This success rate matches that of clomiphene. Although, tamoxifen can also increase the odds of getting pregnant by 30 to 35%, it has a lower success rate than clomiphene.

Side Effects of Tamoxifen
Women taking tamoxifen make experience a few side effects. Some of the side effects of tamoxifen include:

blood clots (thrombosis)
dizziness
endometrial cancer
endometriosis
hair and/or nail thinning
headaches
indigestion
irregular menstruation
nausea
visual problems
voice changes
weight gain

Taking Tamoxifen
Tamoxifen is taken in a tablet form, once a day, daily. It should be taken at the same time everyday. Tamoxifen can be taken with or without food, depending on your personal choice. Tamoxifen as a fertility treatment is taken for a short period of time, although as a part of a breast cancer treatment it can be prescribed for long periods of time, that is 2 to 5 years.

If tamoxifen is being taken to help induce ovulation, consult your doctor about the risk of multiple births with the use of this fertility drug. Some studies show that tamoxifen increases the risk of twins by 10%. Although, this fertility drug has not been linked to birth defects yet, women are strongly advised to stop taking tamoxifen when trying to conceive. Since it should not be used during any stages of pregnancy.

Lagi berkaitan nolvadex vs clomid [link]

Friday, November 20, 2015

Buat Appointment Di UKMSC

20.11.2015.

Masa appmt dengan Dr Tasha, dia dah bagi sesiap referral letter utk buat appmt di mana2 tempat yg nak sambung antenatal check up.
Kami mmg decide nak ke PPUKM. Cuma masih tak tahu nak terus di bawah (govt) or specialist (tingkat 7).

Tapi, lepas fikir2, kami setuju nak teruskan di UKMSC. Specialist Centre Tingkat 7 tu.
Sebab, nak doctor pakar yang merawat biarpun tahu, kalau kat PPUKM tu, doktor yg sama juga merawat kalau tak pergi pakar pun.
Biarlah. Lagipun me pregnant bukan macam orang lain. Jadi, mmg nak pantauan dari seorang pakar.

Sebenarnya, GL cover kalau kat bawah tu. Ye lah, kerja government kan.
Tapi, takpe lah.
Dah alang alang kita bayar dari awal, kita terus lah bayar je.
Ada rezeki utk baby ni. InsyaAllah. Yang penting nak dapatkan rawatan terbaik.
Satu lagi, hehe, kalau cakap macam mengada pula.
Tapi, seboleh boleh, me malas nak check up di KKIA.
Macam ada rasa 'takut'. Memang la orang kata dah okay apa seme.
Tapi, sbb dah biasa dapat layanan baik kat KL Fert, me takut me ter compare ke apa.

So, cemna prosedur nak daftar di UKMSC ni.
Rata rata bila google seme pergi sana bila kandungan dah puluh2 weeks.
Sbb depa ni check up samada di KKIA atau klinik swasta lain.
Depa register utk bersalin cuma. 
Atau katanya at least kena check up 3x camtu lah kalau nak bersalin kat sini (UKMSC).
So, cemana.
Me malas nak call call, me nak terjah je.
So, terus naik tingkat 7.
1st time being there. 
Sunyi. Sepi. Tenang.
Terus ke kaunter. Dia suruh pergi kaunter appoinment.
Kat situ, nurse bertugas tanya nak doktor mana (kita boleh pilih ya pakar mana kita nak).
So, nak doktor perempuan lah.
Tapi, paling awal boleh check up bulan 2. Full ajer doktor perempuan ni.
Which, bulan 1 ke mana hala tuju nak check up.
Nak register kat KKIA mmg malas lah kan.
Last check up dgn Dr Tasha masa 13 weeks.
So, gitau tak kesah lah. Ada terbaca kata Dr Kadir pun bagus.
So, mintak Dr Kadir. Dapat. Alhamdulillah.
Appointment pertama ujung bulan 12 which masa 16 weeks.
Referral letter dari Dr Tasha bagi masa jumpa doktor nanti.
Baik lah.

Itu saja.

Takde bayaran. Takde buat buku ke apa.
Just dapatkan tarikh appointment saja.
Kejap je. Dalam 5 minit settle.
Alhamdullillah.

Jadi, mmg dah confirm lah kami pilih UKMSC.
Tgk harga pun, okay lah. Boleh la lagi gagah.
Lepas tu UKMSC ni pun bersekali dgn PPUKM. So, apa2 masalah pun depa boleh refer terus dgn PPUKM.
MyDH kata, nak bersalin kena gak standby GL nanti. Ye lah, kut ada apa2 hal, dah ada GL kan.

Settle satu part.
Mohon dipermudahkan segala urusan :)


Friday, November 13, 2015

IUI : Rumusan bayaran

Okay, ini bayaran untuk prosedur IUI saya di KL Fertility Centre.
Harus diingatkan, lain orang, lain masalahnya.
Bila lain masalah, harus lain bayarannya.
Tapi, buleh dijadikan guideline jugak lah.
Ada yang bukan dalam prosedur i.e blood test utk Vit D. Itu kalau orang dah cukup Vit D tak perlu dah nak buat semula test tu.

Saya bagi detail ni bukan utk di banding bandingkan dengan tempat rawatan lain. Ini sekadar perkongsian dan guideline utk sesapa nak mulakan rawatan.
Jangan lah ada yg tetiba dtg dan ckp "eh, u, tempat u ni lagi murah ya dari tempat I buat"
Atau cakap "oh, tempat u buat murah sbb dia pakai ubat murah ni"
Udah udah la tu. Apa motifnya tu sekadar nak bagitahu macam tu.
For me, rasa nya tak perlu kita nak beritahu sana murah, sini mahal. Pakai ubat begitu, pakai ubat begini. Tak perlu pun seme tu.
Tak tahu la orang kita ni. Mmg cukup suka bab compare meng-compare ni. Even masa gi umrah pun camtu lah. Mesti nak tanya orang dan banding2 dgn pakej sendiri. Membawa smpai la ke tanah suci sana. Asal jumpa kita tanya pakej kita berapa. Pelik kan?
Sebenarnya begini, ke mana kita pergi utk rawatan pun, yg "melorong-kan" atau yg memandu  kita ke situ adalah Allah. Allah tahu apa kemampuan kita. Kalau kita mampu buat rawatan juta juta, ke situ lah kita pergi. Ingat, Allah tak pernah menzalimi hambaNya.

Macam dulu, masa kat Dr Hamid, saya buat operation laparoskopi dalam 7k memang menggunakan duit simpanan saya sepenuhnya. Takde claim insurans bagai. Masa kat situ pun hampir 10k dan sesen pun saya tak guna insurans ke hapa. Mmg saya takde insurans utk cover tu operation buang cyst tu. Then masa kat LPPKN pun, sbb rawatan tak abis, walau sy boleh claim sbb kerja kerajaan, pun saya tak claim. Samalah untuk rawatan skrg ni - semuanya guna duit simpanan sendiri. Sebab Allah tahu, itu kemampuan saya.
Masa sy buat rawatan dgn Dr Hamid mmg saya rasa saya takde peluang nak gi umrah sbb duit yg saya guna tu adalah duit simpanan Tabung Haji. Tapi, awal tahun ni (tahun 2015) diiizinkan Allah saya buat umrah dengan duit simpanan sendiri. Malah dapat top up sket utk perbelanjaan suami juga. Alhamdulillah. Sememangnya Allah dah tahu kemampuan kita. So, tak perlu lah kita datang nak bagitahu orang tempat ni mahal, tempat ni murah.

Syukur saja lah kita boleh jumpa pakar. Ada orang termenung sana sini nak buat rawatan. Ada yg buat rawatan kat HKL, bayar minima sgt. RM5 setiap kali jumpa pun, berjaya juga rawatan.
Jadi, kalau rasa nak tahu pasal bayaran lain-lain kat klinik saya buat ni, terus je lah call klinik ni ya. Saya tak tahu bayaran lain-lain. Murah ke mahal ke saya tak tahu dan saya rasa saya tak perlu ambil tahu pun.

Okay back to story.

Kali ni treatment boleh dikatakan start from A to Z.
Dari appointment untuk tgk hormon, ambik darah dan terus dgn prosedur IUI.
Jumlah semua adalah RM4,486.40
Kalau IUI saja adalah RM2,976.50

Kos ini juga tidak termasuk segala vitamin yang beli sendiri dan perlu di consume sepanjang rawatan.
Antaranya :
Multivitamin.
Coq10
Calcium
Fish Oil
Vitamin C (husband)
Zinc (husband)

So, ini lah bayaran utk buat IUI di KL Fertility.
Kalau success, kita akan ada follow up lagi sampai lah kandungan 12minggu.

10.8.2015
1st Appointment 
FOC- Guna voucher
15.8.2015
2nd appointment
Blood Test (husband n wife)
Semen Analysis
Vit D Test
RM1,130.00
26.8.2015
3rd appointment
Vit D Emulssion (ubat)
Caltrate (Ubat Kalsium)
Pap Smear
RM379.30
11.9.2015
IUI procedure start.
CD3 appointment.
TVS
Nolvadex (ubat)
Humog
Vit D test (re-test)
RM931.60
18.9.2015
Appoinment on CD10
TVS.
Humog
RM495.60
21.9.2015
Appointment on CD12
TVS.
Ovulation test strip
Hucog
RM249.90
23.9.2015
IUI Procedure
RM1,300.00

TOTAL
RM4,486.40



Thursday, November 12, 2015

Hilang Selera Makan

12.11.15
(minggu ke9)

Hilang selera ke kurang selera ke entah la.
Ke tak lalu.
Tak pasti lah.
Yang pasti memang macam takde nafsu nak makan.
Dah la memang kita ni sejenis yg tak suka makan, kena plak camni.

Kadang rasa nak menangis nak kena habiskan makanan.
Dan selalunya memang berakhir dengan tak habis.
Membazir sgt.

Tadi myDH belikan ikan pari bakar.
Sesuatu yg menjadi feveret sebelum ni.
But now, bau dia pun dah buat tak lalu.
Ya Allah.. sorry la sangat suami.
Kesian dia, penat penat beli, dia boleh tak lalu pulak.

Sebenarnya tgh tak lalu nasik campur.
Rasa, kalau nasik lain macam boleh la telan.
Now, jangan la bagi nasik campur.
Total out.

Ramai je yg kena tak lalu makan ni kan.
Tapi, biasanya bersekali dengan mual (morning sickness) which I'm not.
Takde mabuk ke mual ke. Jarang lah.
Ada tu ada. Tapi mild mild je.
Lepas stop fish oil n coq10, now dah okay sket.
Tapi, tang tak lalu makan masih berterusan.

Agaknya sbb ibu dia mmg jenis tak suka makan.
Maka, dia pun jadi tak suka makan.
Doc kata takpe, makan je apa yg boleh nak makan.
Masalahnya takde apa rasa nak makan.
Tgk ketam pun macam takde nafsu, padahal feveret.
Terbayang sayur pun rasa macam cannot cannot.
How la nih.
Ibu harap baby ibu membesar dengan sihat jugak lah walau ibu tak suka makan.
Huhu.... 

Duration
Some women find that their appetite improves during the second trimester. Notes Dr. Raymond Poliakin in his book, "What You Didn't Think To Ask Your Obstetrician," many symptoms common to the first trimester resolve during the second, only to return during the third. Women in their third trimesters of pregnancy may not have much of an appetite because their increasingly large baby pushes against their stomach, reducing its capacity and making it difficult to eat anything more than a few bites at a time.

Prevention/Solution
Some of the reasons for loss of appetite during pregnancy are unavoidable, but others may benefit somewhat from a few at-home remedies. In her book "Conception, Pregnancy and Birth," Dr. Miriam Stoppard recommends frequent, small meals. These keep the stomach from feeling too full, help prevent nausea, and reduce acid reflux. Some women find that ginger, as in tea or ginger ale, helps reduce uncomfortable symptoms and restores appetite.

Expert Insight
Many women worry that having little appetite during pregnancy will negatively affect their developing babies. In general, limited appetite during the first trimester isn't a problem. Dr. Poliakin notes that some women eat so little as to lose weight during their first three months. Later in pregnancy, most women recover enough to make up the lost weight and gain appropriately throughout the rest of the pregnancy. For women with severe loss of appetite, physicians may prescribe vitamins to prevent severe deficits. Poliakin notes that regardless of appetite, pregnant women do need to ensure that they're drinking plenty of water so they're maintaining adequate hydration.

Kredit : Here


Wednesday, November 11, 2015

IUI : Rumusan ubat

Ini adalah rumusan ubat/hormon dari CD1 till hari prosedur (IUI) dijalankan.
Ubat ni memang dapat dari klinik.
Selain tu, ada vitamin yang kami consume.
Dan selepas IUI dijalankan kita kena consume Duphaston.
Klinik bekalkan Duphaston sehingga hari ke16 selepas IUI.
Dan kalau pregnant, klinik akan bagi lagi bekalan hingga lah 3 bulan.

CD1 – 9.9.2015
Call Klinik untuk set appointment
CD2 – 10.9.2015
 -
CD3 – 11.9.2015
Jumpa Dr Tasha. TVS. Start Nolvadex
CD4 – 12.9.2015
Nolvadex
CD5 – 13.9.2015
Nolvadex
CD6 – 14.9.2015
Nolvadex
CD7 – 15.9.2015
Inject Humog 75iu
CD8 – 16.9.2015
-
CD9 – 17.9.2015
Inject Humog 75iu
CD10 – 18.9.2015
Appointment – TVS – Inject Humog 75iu
CD11 – 19.9.2015
-
CD12 – 20.9.2015
Inject Humog 75iu
CD13- 21.9.2015
Appointment – TVS – malam jam 9.00 inject Hucog 5000
CD14 – 22.9.2015
-
CD15 – 23.9.2015
Prosedur IUI - jam 12.00 tengahari
CD16- 24.9.2015
Cuti Raya Haji

Week 9

11.11.2015

Sikit lagi menghampiri week 12.
Come on baby... baby kena kuat macam ibu.
Minggu ni agak calm.
Kerja hari Rabu n Khamis.
Macam biasa.
Tapi, hari Rabu tu mengantuknya Ya Allah.. 
Pulak tu hari Rabu dan Khamis tu boss ajak jumpa KP.
Jumpa tu macam kejap kan.
Tapi, berejam ko. Nak termuntah aku duk dalam bilik KP sampai 3 jam!

Hari Jumaat (13hb) ada appointment.
Macam biasa, cerita pada entry khas.
Ahah.
Pagi tu sebelum pergi ada member antar w.app berita Siti Nurhaliza sah hamil.
8 minggu.
Wahhh.. ini cam je ni. Hehe.

Lepas jumpa doctor dapat MC sbb doctor suruh berehat lps cerita tu ari ada brown discaj.
Ah. Dapat cucuk kat bontot gak.
Bukan bbtul kat bontot actually, bawah pinggang.
Sakit weh.

Jadi, berehat je lah lepas balik klinik.
Sabtu pun berehat. Ahad pun berehat.
Gitu.

Sabtu tu tetiba ada discaj lagi.
Brown tapi light brown.
Adey.. mengapakah.
Dah cucuk, dah tambah dos duphaston.
Mengapakah ini.
Rilek..rileks.. kita pantau.
Dan setiap kali solat, doa pada Allah.
Ahad malam tu Alhamdulillah dah takde.
Ada la tp milddd sgt discaj nya.

Tapi kan, kadang2 kita ni tak bila dah masuk laman sosial ni, tak kira lah apa pun kita terpaksa juga berhadapan dengan stranger.
Kerana itu lah url blog ini bertukar.

Lepas tu ada yg macam marah2 sbb tak sependapat.
Ada yg tak suka kita sembunyikan berita kehamilan. Sbb jangan nak perasan retis.
Eh. Artis je boleh sembunyikan berita.
Sedihnya rasa.
Walau orang tu tak tuju pada sesapa, tapi turut terasa tempiasnya. Dan sedih rasanya.
Do respect other opinion.
Please.

Week 8

4.11.2015

Minggu ke 8.
2 bulan sudah. Alhamdulillah.
Masih mild mild je muntah.
Biasanya malam. Pagi memang Alhamdulillah, baik sahaja.
Cuma nya rasa nak tido tu memang tak boleh elak lah.
Rasa nak amik cuti tanpa gaji je. Untuk tido. Haha.
Mak tak bagi tido sangat. Sbb dia takut baby jadi malas. Huhu (T___T).

Your 8th Week

You’re probably beginning to feel different, even though you don’t look pregnant. You may feel a bit low and irritable at times; this is largely due to the changing levels of hormones in your body. You may sometimes have mixed feelings about being pregnant, however much you long for a baby. If the idea of going on vacation appeals to you, opt for short trips and a safe climate, and take extra care of yourself.

NOTE

Your mood may swing from high to low as hormones and emotions take hold

[kredit : Here]

Minggu ke8 ni agak hectic dan menjadikan diri agak aktif.
Dah la rasa lemau. Kena jadi aktif pulak.
4 hingga 6 November pergi course di Melaka.
Lemau weh. Kalau boleh takmo pegi. But, have to.
Sudah lah masa nak pergi tu, menunggu boss kemain lama. Janji nak pergi pukul 4pm, tapi kul 7pm baru gerak ke Melaka. Course dah start pun masa kiterang sampai tu. Langsung la tak masuk kelas. Esuk paginya baru masuk. Lantak kan.

But.... baby sgt behave ya kat hotel.
Makanan hotel pun dia suka. Cuma ibu tak ambik nasik utk dia. Lelain dia suka je nak makan.
No muntah. No loya etc. Bagus lah anak ibu ni. 
Tapi, amboi.. makan kat hotel suka je yer.

Balik dari Melaka - esuknya balik kampung pulak.
Terus ke Taiping dulu sbb ada wedding. So, perjalanan agak panjang.
Cuma berhenti breakfast somewhere kat Sungkai. Keluar dari highway, masuk jalan lama carik warung2. Sbb RnR tempat makan hentian Tapah tutup.
Itu je lah berhenti sekali. Lps tu direct ke Taiping.
Makan kat rumah kenduri pun selera je. Suka baby makan nasi minyak, ayam bakar dengan air asam. Silap pulak sbb amik sket sbb ingat tak abis (T_____T).
Jalan nak ke Taiping banyak "geduk geduk geduk" tu. Alah, yg garis2 tak bagi orang laju tu. Agak rasa bergegar la kan.
Petang baru balik rumah mak. On d way tu pun rasa macam byk gak bergegar jalan nih. Tapi buat tak tahu je.

Malam tu agak tak selesa tidur. Mula mak suh tidur dalam bilik. Pastu macam malas. So, decide tidur luar bentang toto ja. 2 lapis toto. Tapi macam tak lena.
Pagi tu breakfast macam biasa. Takde rasa apa pun. Pastu sakit perut.
Masa kat toilet tgk kat pantiliner ada macam brown discaj.
Cuak kau.... tak pernah terjadi camni nih.
Pastu pulak berak keras (sbb dah 4 hari kut tak berak), dah ada cam setitis dua bleeding.
Cuak lagi. Mana nak carik klinik nih.
Tapi, bertenang. Mandi apa semua, kita pantau tgk.

Bed rest je lah. Dalam tghari tu tgk takde apa dah. Alhamdulillah. 
Risau jugak lah. Mula terfikir, ada menda yg tak boleh makan ke.

Makan lauk kenduri. Makan ketupat palas. Pulut ke tak boleh makan.
Ke sebab terhentak2 tu. Tapi, mostly terfikir sbb terhentak2 tu.
Pastu bila google ada yg tulis, kalau date macam masa kita supppose period kadang ada tanda2 macam tu jugak. Dan mmg ye lah, kalau ikut date, mmg tarikh aku period.
Hopefully takde apa lah sbb lepas tu no more discaj etc.
Cuma, kita tak balik KL petang tu. Extend esuknya (Isnin). EL lah.
Isnin tu balik KL setiap sejam berhenti. Huhu. Mula berhenti di Simpang Pulai, pastu berhenti di Ulu Bernam.
Mujur dari Perak je kan. If dari Kelantan. Phewww....
Dan Alhamdulillah... takde apa discaj ke apa.

Selasa - cuti Deepavali.
So, bebetul lah bed rest saja.
Risau juga kan.
Lepas ni takmau dah buat long distance travel. Unless dah lebih 12 minggu.
Family tanya cemna nak ke Langkawi nanti. Tapi, masa tu kira dah lebih 12 minggu.
If tak boleh kami kena gantikan lah dengan anak buah.

Oh. Isnin tu dapat berita baik juga.
Alhamdulillah, dapat juga temuduga untuk Hadiah Latihan Persekutuan (HLP). Kira cam biasiswa dari JPA untuk sambung belajar. Tapi, kali ni dia tawarkan cuti belajar bergaji penuh tanpa biasiswa.
Ye, ini adalah salah satu peluang untuk jaga anak sampai umur dia 2 tahun.
Mudah mudahan dapat lah hendaknya.

Tuesday, November 3, 2015

IUI : Injection Humog dan Hucog

Utk injection merangsangkan telur, saya dapat Humog 75iu.
Ada orang tanya why ubat ni? why tak ubat yang gitu, yg gini. Macam kenapa tak dapat injection macam dia dapat lah.
Jawapannya -
I don't know - saya tak tahu, tapi saya percayakan gynea saya, jadi I'm put my full trust toward her.
Why tak sama dengan orang lain tu, mungkin kerana masalah kita tak sama.
Doktor mesti lebih tahu apa masalah yang kita hadapi berdasarkan assessment dan history2 kita sebelum ini.
Alangkan masa operate laparoskopi pun ada memacam jenis laps yg dibuat, ini kan pula bila kita dah start procedure. Kan?
Jadi, saya dengan Humog 75iu. (hasil google, saya tgk LPPKN pun ada guna ubat ni, Pantai pun ada kalau tak silap). Tapi lain orang, dapat lain. Ikut case memasing.
Permulaannya dapat dua kotak utk 2 hari injection.
Satu suntikan on CD7 dan satu lagi on CD9.
Suntikan pertama masa hari last consume Nolvadex.

Peralatan.
Dibekalkan bersama ice-bag.
Didalam nya dah ada ice-pack yang perlu disimpan dalam freezer.
Beg ni kena lah pulangkan semula.
Humog juga perlu disimpan dalam peti ais (letak kat tempat telur tu)

Peralatan untuk injection.
Dare? Or not dare? Haha.
Ada orang kata nampak menakutkan.
Kenapa tak pakai yg cam gini cam gitu.
Sekali lagi saya tekan kan - masalah kita tak sama.
Mungkin awak punya pengetahuan yg luas berkaitan kegunaan Puregon,  Gonal F and apa tah lah ubat utk stimulate folikel. Tapi saya trust doktor saya.

Takde masalah.
Saya boleh cucuk di KL Fert terus.
Jadi, kali pertama cucuk, saya pergi KL Fert. Dekat je dari office. Bawak la beg hikmat ni pergi ofis jugak. 
Punch kad then buat kerja kejap, kul 9 lebih minta kebenaran boss untuk keluar. Alhamdullilah juga bos byk membantu.

Suntikan pertama on CD7 (15.9.2015)
Sampai KL Fert, tgk eh ramai pula.
Kat kaunter pun q orang yg dah ada appointment.
Terus gitau nak inject je. So, nurse Nabila entertain.
Dia bawak masuk bilik kecik belakang kaunter. Duduk situ. Dia godak2 kan ubat2 tu, then cucuk.
Sempat tanya dia, sakit tak?
Gelak je dia. Cam gigit semut je katanya. Haha.

Takde la sakit nau pun. Masa masuk jarum mmg tak rasa apa. Sungguh.
Tapi, bila ubat tu dilepaskan macam sakit sket lah.
Pastu rasa cam ubat tu "bergerak" je.. huhuhu.

Settle suntikan pertama.
Nothing worried kan. Dulu takut sgt nak buat IUI sbb takut nak kena cucuk2 perut ni. Padahal buleh ja buat kat klinik lain pun kalau takut. Apa menda ntah. Memang tak terbuka hati lagi kata orang tu kan. Ah. Past is past. Takyah duk teringat lagi lah.

Suntikan kedua - CD9
Pun buat kat KL Fert dan nurse Nabila entertain.
Kali ni lebih rilex. Tak sakit lah. Dun worry. Takde tanda langsung pun.

Suntikan ketiga on CD10
Ini tambahan lepas doctor buat TVS. Mungkin saiz telur tak memberangsangkan.
Oh. Tu ari tanya kat nurse Nabila, ada tak ubat lelain. Dia kata ada je. Tapi, dah doktor bagi yang ni, kena amik yang ni lah. Tu saya kata, kita punya masalah berbeza. So, dose kita, jenis ubat kita juga berbeza :)
Injection yang ni ambik lepas jumpa doktor. Nurse Nabila inject belah kiri plak. Agak sakit plak kali ni. But, still takde tanda apa2. No lebam ke apa.

Suntikan keempat on CD12
Yang ni jatuh hari Ahad. Terpaksa pergi klinik biasa.
Surat referral dah ada. So, kami pergi Pusrawi.
Alahai Pusrawi ni. Memula tu kami tanya, orang yg register tu kata dalam RM15 je. Pastu bila dah siap cucuk, tempat nak bayar tu kata RM37.50.
Amboi.. lepas kita cakap kita cuma cucuk je. Jarum apa seme sendiri punya. Baru lah harga tu jadi RM13.05 (GST lagi tu). Itu pun kecoh call sana call sini.
Walau pun dulu Pusrawi ni pernah jadi panel office kami, tapi mmg a lil bit skeptical sket kat Pusrawi ni. Sbb pernah myDH pergi cuma nak ambik ubat batuk n demam je. Tapi dia suruh ambik darah bagai. Padahal bukan demam berpanjangan pun. Ambik darah tu okay lah. Tapi, menunggu nak jumpa doktor lama giler. Terus kami lari je balik (sbb panel kan..jadi takde la kita nak bayar ke apa). Terus gi klinik lain. Mudah je doktor bagi ubat.
So, kali ni depa caj lebih dari sepatutnya pulak dan kalau kita tak counter back harus bayar je harga mahal tu. Plus, nurse kat KL Fert dah cakap, kalau cucuk je biasanya range dalam RM10-RM15. Depends.

So, 4 suntikan humog untuk IUI.
Dan kesemua ubat berharga RM551.20

Seterusnya untuk pecahkan telur sebelum buat IUI, doctor bagi Hucog.
Kena inject jugak.
Kali ni kena inject malam antara jam 8.00 - 9.00 malam - 21hb Sept 2015 since IUI akan dibuat pada hari Rabu 23.9.2015 jam 11.00pagi. Hormone ni akan bertindak balas dalam tempoh 36jam.
Mulanya pergi ke klinik Reddy. Klinik tu kata dia takde peralatan bila tunjuk referral letter. Kami kata kami ada semuanya, just nak tolong cucuk.
So, yg jaga kaunter tu bawa ke Doktor. Dia kata doc buleh tlg cucuk.
Bila tanya bayaran, ambik masa yg lama pula. Duk tgk handphone. Masa adalah berharga ketika ini. Kami terus nak pergi hospital saja. Dia kata bayaran mmg akan lebih dari RM20 sbb consultation je dah RM20. Tu lah kita cakap, tak perlu lah sampai ke doktor. Nyata, klinik biasa bukan tempat yg bagus untuk pergi cucuk. Sesapa yg nak buat injection hormon ni better pergi hospital and bahagian rawatan kecemasan.

So, kami ke Pusrawi. Masa sampai situ dah hampir 8.45pm. Berdebar kau.
Ada sorang nurse bantu inject kan.
Masa masuk hormon ni mmg "terasa" lah. Beza dengan humog. Rasa macam ke tekak. Agak tak berapa nak selesa. Nurse tu sendiri kata ubat ni macam 'berat' sket. Masa dia buka botol pun macam dah terasa katanya.
Lepas tu tanya bayaran, nurse tu kata tak payah. Eh. Dia kata takpe. Tolong inject je. Bukan guna peralatan apa pun. Semua bawak sendiri.
Alhamdulillah. Murah rezeki awak nurse. Tapi, agak ralat sket sbb suppose bagi lah dia sedekah sket kan.
Hucog ni agak bersimptom. Jadi, tu yang keesokkannya (Selasa), minta cuti.
Tapi, Alhamdulillah.. okay je.. takde simptom apa pun. Normal je. Masa memula inject tu. Lepas tu okay dah.
Kos hormone Hucog - RM106.00/piece

Begitu lah. 5 kali cucuk. Ini yang ditakuti sedari dulu.
Rupanya takde la scary sgt pun. Takde la sampai lebam apa semuanya.
Okay je. Tak nampak langsung kesan kat perut.