Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 4, 2011

Down vs Up


Masih lagi dalam mood down down down sebenarnya.
Lalu ari ni MC (or EL la kut) - dgn meng SMS org opis "sy MC - period pain"

Semalam je terima 2 berita perihal org mengandung.

Yang pertama :
Kawan rapat alam maya - yeps. Kenal melalui board forum je. Start kenal thn 2004 camtu dulu. Dan rapat smpai skang.
Hamil anak ke-3. Kira mmg sebenarnya dia nak tangguh la dulu utk anak ke3, tp da rezeki katanya kan
Apa yg aku pikirkan "mudahnya rezeki dia kan. Dua anak2 yg atas tu, kecik lagi. . Hurmm.."

Yang kedua :
Sepupu. Hamil anak pertama.
Baru tau smlm kat FB sbb tgk org seme duk wish ke dia.
Maka aku pun wish juga.
Betapa gembiranya mereka suami isteri. Dan ramai btul yg wish seolah-olah seme menanti berita gembira ni. Aku pun tumpang gembira.
Kerana - bln Ogos ni genap 4 tahun usia perkahwinan mereka dan ini lah adiah utk mereka.
Apa yg aku pikirkan "sememangnya rezeki itu ada, lambat dgn cepat je"

Tp sebenarnya, dari kedua-dua ni, bohong lah kalo aku kata aku tak rasa apa2. Bila aku wish pada akak XXX (yg berita pertama tu) - Tahniah kak, bohong la kalo aku tak rasa bila la turn aku ni. Deep down in my heart mmg akan ada terasa. Seriyes, kalo aku wish pada org yg pregnant - tahniah, aku sendiri takut pada perasaan aku, dan takut derang ni salah erti tahniah aku. Mungkin derang pikir aku ni terasa ke bila ucap tahniah. Mengong. Seriyes. Aku tak sker amat amat amat perasaan ni.

Tp bila didatangkan pula berita dari sepupu ku itu, maka ia meneutralkan balik perasaan tu. Seolah-olah memujuk aku - ada rezekinya, lambat dgn cepat je. See, tgk sepupu ko tu, lama gak dia tunggu, 4 tahun ya..akhirnya ada pun rezeki. Rezeki Ramadhan plak tu.

Allah Maha Adil. Didatangkan kita satu persoalan, dan akan ada jawapan pada setiap persoalan tu. Pokok pangkalnya kita kena sabar-sabar-sabar.

Aku tak la down sgt. Life must go on and goes well for my TTC too.....! nak down, nak sedih pun apa dapat. Bkn leh tahan2 if dia nak kuar. So, dia datang, datang... dia nak kuar, kuar. Tu mmg telah ditentukan oleh Allah. Jadinya, sabar je lah. Ada rezeki, ada... Allah takkan menzalimi hambaNya. Itu saja. 

So, ada anak, takda anak.... kita enjoyyy ja....!!!






All images are from google with keyword - sad happy girl anime

30 comments:

cikgu_azie said...

Hanya org mcm kita je,yg paham perasaan bila mndpt berita kgembiraan org lain.tp kene neutralkn balik,sbb stiap sorng yg dlahirkn tu mrupakan umat Nabi Muhammad.yes,I do know ur feelings coz I feel it right now.jum kite enjoy.satu hari nti org lain yg akan happy dgr berita dari kita.amin :)

pnsusu said...

insyaallah kekda jika kita gembira atas kegembiraan orang kita akan juga dapat merasai saat seperti itu..............

kadang2 kita tertanya orang tu tak solat pun,,,tak payah susah2 nak treatment sana sini pun...tapi dia dapat anak......
bila muhasabah diri,,rasa kerdilnya diri ini....ALLAH telah aturkan yamg terbaik untuk kita kan....

moga kita akan mendapat rezeki itu nnt...amin

cikbedahlaser said...

sedih kan..
lg sedih.. ucap tahniah kt org.. n kite sedang dtg bulan.. owh....

mari sesama usaha.. bulan ni pon sy x de hasil... mari... mna tau bulan puasa ni membawa kebahagian utk kite nanti

Sinar Cahaya said...

salam kenal buat kekda.

yaa, saya tahu perasaan itu. pernah jg nangis sampai bengkak2 mata, sakit2 kepala..its ok kekda. perasaan itu normal bg org2 yg sdg diuji mcm kita..bg masa utk hati kita lepaskan bebannya..then..kita bangkit kembali..sbnrnya, terlalu banyak perkara hebat dan indah dlm hidup kita seharian..so,kekda..jom kita enjoyyy!.. (^o^)Y

Nana Aris said...

nana haritu jumpe kawan mase knduri, jeles dengar dorang borak2..siap boleh plan nak pregnant n deliver anak bulan bape2..nana ni every month try pon blum de rezeki..

kadang tu mulut je kate nak stop trying, tnk kisah for this month la ape la tp bile cik P tu datang, bergenang jugak air mate..hehe

thanks kekda sbb tak buat nana feel alone =)

honeylily said...

we share the same feeling...
at one point should be happy sebab they all are our frens, some might be our good/best frens...
tapi memang x boleh nak sembunyi la rasa sedih dan jeles tu...bukan sebab dengki dgn they all tapi sebab kita belum berpeluang merasai anugerah tersebut

CikPuan Fara said...

akak.. akak tak keseorangan tau. kita semua kat sini semua rasa apa yg akak rs jugak. walaupun fara kawen baru setahun. sayu dgr org preggy ttp rs, sebut je tahniah tapi dlm hati sedih Allah saja yg tahu..

kdg2 hati ni jahat.. selalu kata.. aku tak tinggal solat, ttp aurat, baik dgn semua org tapi kenapa masih tak dpt anak. org lain buat sekali je trus ada. cepat2 fara munasabah diri. Allah merancang yg lebih baik.. wahallualam.

mana tau rezeki doa dibulan ramadhan ni ye kak :)

Che Sue said...

aku if tau kengkawan/sepupu/sedara mara peknen lagi, memang aku tak wish awal2 weh..sb aku takmo hipokrit kat diri sendri.. reli aku takley nk bergembira utk depa..pedih! so better aku diam je duk jauh2, sedapkan ati sendri..

"if you cant say anything nice, dont say it at all" itu yg aku pegang selama ni..takde ayat nice yg mampu aku karangkan utk orang2 yg peknen again n again n again..

eimma's said...

kita ni mmg serba tak kena je kan kak..hehe

Ayien Azreen said...

ade a few of my frenz pulak... merahsiakan berita dorang preggy... reason... takot saya kecik hati... WTH bebe... mencikk aku ...

PUANSTOBERI said...

CIKGU AZIE :

Entah ek. Kadang risau je nak wish tahniah pada derang ni, takut derang pikir kita tak ikhlas ucap tahniah. Huhu

PUANSTOBERI said...

PN SUSU :

Yeps. Ini yg terbaik utk kita, kenapa kita nak rasa down kan?? Misti ada sbb nya Allah turunkan kita dugaan ini :)

PUANSTOBERI said...

CBL :

Yeps. Tepat2 time akak 1st period plak. Adehh..

Tp takpe la. Ada rezekinya tu. Lambat ngan cepat je, cam kazen akak tu kan :)

PUANSTOBERI said...

SINAR CAHAYA,

Salam kenal utk Cahaya gak :)

Tu la tu, kadang Kekda ni pun ada gak masa2 dia down, tp kadang maleh nak pikir, sbb kalo pikir lagi mcm stress, so buat2 tatau je. Tp mana la bleh kan.

Apa pun, kena pandai gak kontrol minda ni. Huhu :>

PUANSTOBERI said...

NANA :

Btul. Kita kata je tak kesah, tp sebenarnya mengharap ye dok.
Tp nak wat cemana. Blum rezeki.

Kita redha :)

Welkam Nana, mmg kita bkn alone dalam TTC ni :)

PUANSTOBERI said...

HONEYLILY :

seme yg TTC camtu kut kan. Mean, kita bkn keseorangan.
Tu la tu, kalo kita wish tahniah tu mmg kita ikhlas, tp sedikit sbyk ada gak la terkata - bila la turn aku lak nih.

PUANSTOBERI said...

CPF :

Fara, munasabah diri ke muhasabah diri? Hihi.
Ok, akak tau, typo je tu. Hik hik.

Tu la Fara, moga kita ada rezeki di bln Ramadhan ni kan :))

PUANSTOBERI said...

CHE SUE :

Aku lak, kalo aku tak wish, nati derang kata kita lagi terasa kan.
So, wish. Tp nak tunjuk hepi2 sgt tu mmg tak la kan. Entah. Aku tak reti dgn perasaan aku.

PUANSTOBERI said...

EIMMA :

Yeps. Ini la yg sebetulnya.

Serba tak kena rasa.

PUANSTOBERI said...

AYIEN :

Pulak gitu.. hahah.
tu lagi menyampah ek, jaga hati nau kita plak. Hihi.

Memacam... :)

Nadt said...

Walaupun saya masih baru lagi kawen tapi terasa jugak bila dengar orang lain yang kawen sama tarikh dngan kiter ada yg da pregnant. Hanya sabo n think positif je yg ble kita buat.yang jadik mangsanya encik hubby la,dipaksa berusaha keras. ;p

Anyway, akak penah try homeopati tak? juz wanna share my fren experience. kawan saya TTC almost 1 year. last 2 months dia cuba berubat homeopati ni. actually untuk ubatkan ketumbuhan kat breast dia sekali la nak tanya pasal peranakan dia. bile check,doctor tu kata rahim dia lemah n hormon x stabil. doc bagi ubat. dalam 2 months, ketumbuhan dia tu da mengecil, tak perlu lagi nak operate. n paling happy sekali sebab akhirnya dia berjaya pregnant. rezeki dia kan..

ZaNa aDieyZa said...

setiap kali dpt berita ttg org lain pregnant, mmg jauh di sudut hati tertanya2 nape masih belum rezeki itu tiba utk kami.. ucapan tahniah dihulur, namun hati ni merasa sebak & sayu..

semoga kita semua terus sabar menanti..

mahujadiibu said...

kak reen...insyaALLAH akan tiba juga waktu itu..amin

TiNie said...

sbr kak reen..akan tiba jugak masanya. x mo sdih2 k..be strong k..

fathy amany said...

kakda...sama jer perasaan kita
bila dgr org preggy k bila melawat org dpt bby k...husband plak jenis suka melawat org dpt bby..aduhh kita selalu bg alasan kot2 boleh elak g melawat..ermmm tapi xpnh menjadi..so skg ni kena lapangkan dada bila dgr news or g melawat org dpt bby baru..mane tau dpt tempias hehehe aminn

PUANSTOBERI said...

NADT :

Sabar. Itu je keyword terbaik utk kita kan.

Akak lum penah terai lagi hemopati. Tgk la nati. Dlm nxt year ke kan.

PUANSTOBERI said...

ZANA:

Tkpe. Ada hikmah di sebaliknya tu kan. Sabar. Itu je la mampu kita buat :)

PUANSTOBERI said...

JULIE :

Aminnn :)

PUANSTOBERI said...

TINIE :

Mmg sabar Tinie. Akak strong kerana kawan2 TTC ni gak :)

PUANSTOBERI said...

FATHY AMANY :

Yepss.. itu tindakan yg betul dgn berlapang dada.
Tkpe..kuatkan smgt. Dan doa agar derang yg kita melawat tu tak tanya soklan 'ko bila lagi?'
Huhu :D