Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, August 22, 2012

Raya Adalah Sukar Untuk TTCian

Ke aku sorang ja rasa camtu??
Sesak menahan napas sbb risau orang tanya "takde lagi ker??"

Pagi raya. 
Berkesempatan menunaikan solat sunat Aidilfitri. Mmg terasa tak mahu pegi. Tp pergi juga lah. Rugi jika dibiarkan terlepas peluang setahun sekali ni.
Tp rasa nak jalan menunduk ja. Masuk saf duduk dendiam. Ada sorang dua makcik terperasan juga. Didekat oleh seorang makcik. Anaknya juga sebaya dgn ku. Katanya anak nya itu beraya di rumah mertua. 
"takde lagi yer Da?"
Aku cuba memberikan senyuman terbaik dan berkata "belum rezeki lagi makcik"
Dan makcik tu pun takde la berkata itu ini. Sbb makcik ni agak akrab juga dgn mak. Lalu dia bercerita pula ada anak orang lain yang belum ada anak juga. Oke, selamat satu hal.
Mohon agar tiada orang lain bertanya lagi. Tp ada lagi yg bertanya. Oh, cpt la imam mengumumkan solat dah nak mula. 
Jawapan ku mudah, jawapan ibu ku pun mudah - tiada rezeki lagi. 

Tahun ni selamat kerana raya pertama ku dah gerak ke Pahang. Belum sempat tetamu datang, kami dah gerak. Smpai di Pahang dah lewat petang. Tk perlu beraya ke rumah saudara sebelah ibu mertua. Selamat.

Raya kedua beraya ke rumah saudara sebelah bapa mertua. Hanya 2 buah rumah. Pun mujur. Tiada soklan2 panas. Syukur.

Sukar. Mmg sukar. Orang beraya nak seronok seronok. Kita duk berdoa agar takde la soalan2 panas, soalan2 yg bisa meruntuhkan kesabaran.

Tahun hadapan entah bagaimana pula nak hadapi. Ditambah pula adik suami yg nak kawen bulan depan ni. Tkpe lah.. rezeki itu Allah dah aturkan. :)

Selamat hari raya utk rakan TTCian semua. Maaf zahir batin :)

Saturday, August 4, 2012

Doesn't Mean That It Will Never Happen

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa.
Lamanya tak menulis di sini.
Sebulan ya.
Iya lah tu. 
Takde cerita sgt berkaitan TTC.
Oh. 'makcik' itu sudah berkunjung.
Utk rekod, kena tulis juga dlm ni - Rabu, 1 Ogos.
Very de cantik kan date. Itu pun dah nak petang. Tp akur jelah.
Cam biasa. Tepat 28hari. Ke 27hari tah.
Displin tu makcik ai tu. 
Bulan puasa ni mmg aktiviti 'berdansa' merudum sket.
Tp kena pulak OD 2 kali bulan puasa ni.
Yg pertama dah terlepas (taktau bila), jd tgk la bln ni. Mana tau berkat Ramadhan.

Last week terima berita sorang lagi staff ofis yg kawen bulan 4 tu ari dah pregnant 5 minggu.
Perasaan? Ada la beberapa perkara yg buat aku rasa cam oh, mengapa cepat rezeki dia.
Tapi lps 2,3 hari, redha. Mmg redha itu perlu kan utk kita yg TTC ni.
Lagipun kita diberi ujian yang Allah tahu kita boleh menanggungnya.
Mungkin orang2 sedemikian ujian yg dia boleh tanggung lain. Ujian seperti kita ber TTC ni dia tak boleh tanggung.
Jadi, cheers up! 
Kita diuji kerana kita kuat. Allah lebih mengetahui.

Tapi..... aku tatau aku sekuat mana utk menerima kalo anak buah aku yg kawen bulan 5 ari tu plak pregnant. Setakat ni tak dgr cerita lagi. Aku tak la berdoa agar dia plak kena cam aku kan, tapi aku berdoa, kalo dpt berita tu, harap aku kuat, tabah dan redha dengan ujian ni.

Utk kita yg TTCian - kata kata ini amat sesuai untuk dijadikan motivasi. Insyaallah.