Wednesday, January 27, 2016

20 weeks

9:41 AM
27.1.2016

Minggu ke 20 iaitu bersamaan 5 bulan.
Alhamdulillah.
Terima kasih Allah atas peluang ini.

“To be pregnant is to be vitally alive, thoroughly woman, and distressingly inhabited. Soul and spirit are stretched – along with body – making pregnancy a time of transition, growth, and profound beginnings.”
– Anne Christian Buchanan

4 bulan to go. Wii...debar juga. Rasa macam lama lagi. Tapi, bila kita kira kira, mmg macam tak lama lagi pun. Macam kira nak berpuasa gak lah ni. 

Minggu ni ibu rasa panas lah. Memang pun cuaca panas, tapi kalau ibu pasang ekon masa nak tido tu mmg tak rasa. Ayah kata dah cukup sejuk. Tapi, ibu rasa macam panas jugak. 
Pastu nak tido rasa macam kena adjust bebtul lah. Kang tersepit pulak anak ibu ni. Hihi.

Minggu ni ibu bawak baby balik kampung.
Cuti 3 hari sempena hari Wilayah.
Naseb orang tak ramai. Senang nak berhenti pergi toilet kat RnR.
Lps tu kita makan lobster. Hihi. Anak ibu ni mmg makan seafood yg memahal je kan.
Lobster lah, king crab lah. Jangan anak ibu alergic seafood sudah.
Mesti jadi cam ibu yg suka seafood :)

Apa perkembangan baby ibu minggu ni :

How your baby's growing

Your baby weighs about 10 1/2 ounces now. He's also around 6 1/2 inches long from head to bottom and about 10 inches from head to heel — about the size of a banana. (For the first 20 weeks, when a baby's legs are curled up against his torso and hard to measure, measurements are taken from the top of his head to his bottom — the "crown to rump" measurement. After 20 weeks, he's measured from head to toe.)
He's swallowing more these days, which is good practice for his digestive system. He's also producing meconium, a black, sticky by-product of digestion. This gooey substance will accumulate in his bowels, and you'll see it in his first soiled diaper (some babies pass meconium in the womb or during delivery).



Bowel: Meconium is accumulating in your baby's bowel. This sticky black substance made up of sloughed cells, digestive secretions, and swallowed amniotic fluid will show up in her first dirty diaper.

Skin: Your baby's body is now coated with a greasy white substance, the vernix caseosa, that protects her skin during its long submersion in amniotic fluid.

Uterus: The top of your uterus (fundus) is now at the level of your belly button.

Membesar dengan sihat ya anak ibu :)

Tuesday, January 26, 2016

UKMSC : 2nd Appointment

4:22 PM
26 Januari 2016

Bersamaan dengan 19 minggu, 6 hari (tp doktor kira macam 19m,5h). Tak pe lah. Memana lah kan. Lebih kurang lah tu.
Cam biasa appmt kul 2pm.
Kali ni ibu n ayah tak lunch kat velodrom pun.
Bukan takut lambat, tapi nanti sure kena buat urine test. Kalau lps makan, sure result tak berapa best. So, ibu tukar method.
Ibu bawa bekal. Kul 11 lebih, kat ofis, ibu dah makan.
Jadi, dah byk minum, and banyak kencing dah before buat test.

Smpai hospital kul 1 lebih. Sementara tunggu ayah parking kereta, ibu tgk ada orang bwk plastik air Peel Fresh. Ha..ni mesti ada promosi jual air peel fresh ni.
Bila masuk tgk, kat lobi mmg ada.
Harus ibu beli. Hihi.
Yang kotak kecik tu, 6 kotak - RM10.
Beli lah, apa lagi. Usung lah air2 tu ke atas. 

Smpai tgkt 7, bagi kad appmt. Tapi pelik sbb nurse tu tak bagi form suruh ambik urine n berat pun. Takde la kot. So, kita tunggu je lah.
Masuk waktu zohor, ayah gi solat. Ibu tggu. Bila ayah dah settle, dia kata takyah la ibu solat dulu sbb ramai orang. Ye lah, surau situ pun sempit. Muat 2,3 orang je pun.

Lagipun turn ibu no. 2. Kejap je ni.
Dalam 2.45pm baru masuk jumpa doktor.
Doktor tanya tak buat urine test ke?
Haaa.. kann.... 
Pastu doktor cakap kat nurse, then nurse kata okay jap lagi pergi.
So, scan dulu.
Nampak anak ibu. Doktor tunjuk kaki, tangan. 
Ibu tanya nampak gender tak?
Doktor kata, kalau nampak dia bagitahu.
Tapi, tak nampak. Huhu. 
Dah doktor kata, kalau tak nampak ni, perempuan kot.
Aiyark... tu ari macam dah nampak boy kan. 
Okay, takpe takpe. Ibu tak kesah lah.

Pastu kuar balik, wat urine test, ambik tekanan darah, berat.
Kelakar sbb nurse yg ambik tekanan darah tu ingat ibu tak pregnant.
Tak nampak katanya. Huhu.
Dah siap tggu balik nak masuk bilik doktor.
Berat ibu naik tak sampai 1kg dari last visit. Nasib doktor kata takpe, ni awal lagi ni. Esuk esuk dah hujung baru naik banyak katanya. Wah..lega... kalau kat KKIA mesti ibu kena tegur ngan misi kan. 

Urine apa semua okay. Alhamdulillah.
Good la anak ibu ni. Byk bantu ibu.

Pastu tanya doktor pasal detail scan. Doktor kata boleh kalau nak buat. Next visit boleh buat. Lagi 5 minggu. Buat detail scan kat bawah. Pastu dia macam arrange kan appmt utk detail scan.
Yey! Ibu is tak sabar. Nanti boleh tgk 3D doktor kata.

Settle semua dalam kul 3 lebih. Ye lah, kalau tak, kan boleh settle awal.
Dah lambat buat urine test tu.
Hurm.
Pastu ibu ajak ayah gi makan meatball kat IKEA.
Baby suka eh makan style gini gini.
Makan gak kek badam yang sedap tu. 
Alhamdulillah, semua berjalan lancar.

Kita tggu next appmt 5 minggu lagi.
Tapi, lambat lagi ibu nak tgk anak ibu. Nanti ibu ajak ayah pergi scan kat klinik lain lah. Dalam 2 minggu lagi ke. Hihi. Saja, nak tgk anak ibu.

Wednesday, January 20, 2016

Beta Pregnancy Test

12:02 PM


A beta pregnancy test is a blood test for hCG. Doctor’s offices and hospitals use this type of test (as you know, home pregnancy tests are urine tests). Beta pregnancy tests come in two types: qualitative and quantitative.

Qualitative tests offer a simple yes or no; pregnant or not answer. The cut-off for a “yes” verdict is similar to many urine tests – 25 mIU of hCG. These tests will confirm a positive urine test that a woman takes at home, or tests a woman for pregnancy if she hasn’t already tested herself.

Most pregnant women hit the 25 mIU mark in their 3rd to 5th week of pregnancy (measured since their last menstrual period), and there can be a wide variance of hCG levels from woman to woman. Remember that a negative qualitative test does not mean that you are not pregnant; it means that your body has not produced enough hCG to register on a pregnancy test.

Quantitative tests show the amount of hCG in the woman’s blood. These tests are useful especially for women who are taking fertility treatments or who have a history of miscarriage. The value of knowing how much hCG in a woman’s blood is knowing whether her hCG levels are increasing. During the first weeks of pregnancy, hCG levels double every 48-72 hours. If a woman is undergoing fertility treatments, she will likely be taking several of these tests to ensure that her hCG levels are increasing and that her pregnancy is developing normally. If the levels are not increasing at the expected pace, she may have had a miscarriage, and would be encouraged to get an ultrasound to confirm the pregnancy.

There you have it: two types of pregnancy tests you didn’t know existed. So when you’re at your doc’s office for a pregnancy test, you can really show your pregnancy know-how by asking, “Is that a qualitative or quantitative beta pregnancy test?”

hCG Levels During Pregnancy

When tracking your pregnancy’s progress with blood pregnancy tests, you will want to see an increase in the level from one test to another. hCG typically doubles every 48 to 72 hours in a healthy pregnancy. If a hCG result is 100 on Tuesday, a second blood test should show a result of 200 on Thursday or Friday.

hCG levels During Early Pregnancy:

hCG levels in weeks from LMP (last menstrual period):

3 weeks LMP: 5 – 50 mIU/ml
4 weeks LMP: 5 – 426 mIU/ml
5 weeks LMP: 18 – 7,340 mIU/ml
6 weeks LMP: 1,080 – 56,500 mIU/ml
7 – 8 weeks LMP: 7, 650 – 229,000 mIU/ml
9 – 12 weeks LMP: 25,700 – 288,000 mIU/ml
13 – 16 weeks LMP: 13,300 – 254,000 mIU/ml
17 – 24 weeks LMP: 4,060 – 165,400 mIU/ml


Kredit : http://www.babyhopes.com/articles/beta-pregnancy-test.html

19 weeks

9:33 AM
20.1.2016

Minggu ke19.
Alhamdulillah. Baby ibu dah 19 minggu.

Apa perkembangan ibu minggu ni.
Alhamdulillah, minggu ni semuanya okay.
Takde constipation sgt. Sbb ibu makan sayur banyak kot.
Lps tu, tidur pun takde la tersumbat sgt hidung dah.
Tapi, tu ari kena cramp (simpul mengkarung) lagi.
Hai.. tak boleh tidur ekon ke ni. Tapi panasss.
Esuk nya pasang ekon, tapi ibu pakai stokin.
Minggu ni juga ibu jumpa Dr Kadir.
Jumpa dia sehari sebelum masuk 20 minggu.
Alhamdulillah, semuanya okay. Ibu cerita dalam entry lain yerp.
Oh, kadang kadang ibu rasa juga ada pergerakan. Tapi, macam mild mild gitu. baby ke tu?

Meh kita tgk perkembangan baby lak.

How your baby's growing

Your baby's sensory development is exploding! Her brain is designating specialized areas for smell, taste, hearing, vision, and touch. Some research suggests that she may be able to hear your voice now, so don't be shy about reading aloud, talking to her, or singing a happy tune if the mood strikes you. As for size, your baby weighs about 8 1/2 ounces and measures 6 inches, head to bottom — about the size of an heirloom tomato. Her arms and legs are in the right proportions to each other and the rest of her body now.
Your baby's kidneys continue to make urine and the hair on her scalp is sprouting. A waxy protective coating called the vernix caseosa is forming on her skin to prevent it from pickling in the amniotic fluid.




Brain: This is a crucial time for sensory development. Your baby's brain is designating specialized areas for smell, taste, hearing, vision, and touch.

Leg: Your baby's arms and legs are now in the right proportions to each other and to the rest of his body.

Scalp: Hair is sprouting on your baby's scalp.

Uterus: You may be feeling some achiness in your lower abdomen caused by the stretching of the ligaments that support your growing uterus.
Ibu doakan baby ibu terus sihat dan membesar dengan baiknya :)



Wednesday, January 13, 2016

18 Weeks.

9:10 AM 0 Comments
13 Jan 2016

18 minggu.
Dah dkt 20 minggu. Maknanya dah dekat 5bulan.
Sekejap je rasa kan. Huhu.
Baby tahu, ayah selalu confius tau.
Ibu selalu marah2 ayah sbb asyik tak ingat je baby dah berapa week.

Lepas tu, ramai dah tanya ayah pasal baby.
Hehe.
Seme tak berani tanya ibu kan.
Takpe lah. Ibu tak kesah pun.

Minggu ni, Alhamdulillah ibu takde constipation sgt.
Sbb ibu makan sayur. Ibu buat salad, bawak gi ofis.
Alhamdulillah.
Baby suka tak makan salad?
Lately ni ibu ada rasa gerak2 dalam tummy ibu.
Itu baby eh?
Bila petang lagi rasa kerap.
Ada sekali tu, ibu kena pergi meeting kat Putrajaya, petang. Lunch tu ibu makan meatball ngan kengkawan ibu. Minum air jus oren.
Petang tu balik meeting ibu rasa baby cam aktif je gerak.
Sbb ibu minum jus oren ke? atau sbb petang tu balik dari meeting baby rasa naik kereta laju? Driver tu mmg bawak laju, tak macam ayah bawak kan. Main langgar je semua. Geram juga ibu. Tapi, tak pelah. Ibu tahu baby ibu kuat. Tapi, petang tu mmg aktif rasanya. Huhu.

Orange juice is an effective way to encourage fetal movement. Most notably, the sugar in orange juice can jostle a sleeping baby and get her moving again. The sugary orange juice should have a quick effect on your baby -- you should be able to feel movements just a few minutes after you drink the juice. The cold temperature of the orange juice can also encourage movement.
[Kredit : Here]

Corak pemakanan ibu still sama.
Takde tak lalu makan, tapi idak la makan terlalu kuat.
Biasa biasa je.
Bab makan ni, ibu mmg tahap biasa biasa je.
Takde craving itu ini pun.
Setakat ini la kan.

Kalau ikutkan, baby dah boleh mendengar skrg kan?
Jadi, ibu kena selalu cakap2 ngan baby.
Kena byk baca Quran.
So, ibu nak carik headphone. Bagi baby dengar bacaan Quran.
Selain tu, ibu nak donlod mozart lah. Hehe.

Ibu dah riki riki orang nak tgkp gambar utk maternity photoshoot.
Papa kata "buat apa?? takyah la...."
Hehe. Tapi ibu nak jugak.
Kenangan utk anak ibu dan ibu jugak kan.
Nanti ibu boleh buat album cantik2 utk anak ibu.

Perkembangan baby

How your baby's growing

Head to rump, your baby is about 5 1/2 inches long, and he weighs almost 7 ounces about the size of a (bell pepper). He's busy flexing his arms and legs — movements that you'll start noticing more and more in the weeks ahead. His blood vessels are visible through his thin skin, and his ears are now in their final position, although they're still standing out from his head a bit. A protective covering of myelin is beginning to form around his nerves, a process that will continue for a year after he's born. If you're having a girl, her uterus and fallopian tubes are formed and in place. If you're having a boy, his genitals are noticeable now, but he may hide them from you during an ultrasound.

18 weeks: Your baby is about the size of a bell pepper
Blood vessels: Your baby's blood vessels are visible through her skin.

Ear: Your baby's ears are now in position and stand out from her head.

Leg: Your baby is busy flexing her arms and legs -- movements that you'll soon begin to notice if you haven't already.

Placenta: You might have an ultrasound in the next few weeks to see how your baby's growing, screen for birth defects, and check the position of the placenta.

Semoga anak ibu jadi baby yang soleh, cute, comey dan menceriakan semua orang :)

Friday, January 8, 2016

Perbincangan Ekslusif Untuk Rakan TTC

9:24 AM
*seperti yang ditulis di blog personal saya juga*

Pepagi ni masuk kerja, buka emel, tgk ada emel dari Dr Tasha.
Eh. Tanjat ai tau. Biasanya ai yg emel doktor. Kali ni Dr plak yg emel ai.
Lagi plak Dr guna emel tak formal yg cikstoberi tu. Biasa ai emel dia guna emel lagi satu.
Takpe lah memana pun. 
Yang penting nak buat pengumuman ni.
Exclusive untuk rakan-rakan TTC.

Dr Tasha nak ajak kengkawan TTC utk buat small session non formal discussion.
Utk small group of TTC. Dalam 10 - 15 orang. Bukan lah sesi taklimat ke apa. Kira macam bincang2 atau sesi borak2 lah ni.
Yang paling best, sesi ni adalah bersama dengan Dr Tasha. Atau mungkin ada doktor pakar lain yang turut join juga.

Discussion ini adalah FOC. Ya, Dr Tasha nak bagi secara PERCUMA.
Ehhhh... best ni weeeeyy...
Ingat senang ke kita nak jumpa specialist tanpa ada apa2 bayaran.
Kalau jumpa specialist, biasanya sekali jumpa dah kena dalam RM100-150 per session. 
Ini Dr Tasha nak bagi percuma.
Antara topic yg akan di bincangkan :

1. What to do after your first IVF fails 
2. I want to be a mommy. Where do I begin
3. My hubby has sperms issue. How to get help
4. Kitaran haid tidak teratur, bagaimana nak ketahui waktu subur?
5. A-Z on IVF treatment
6. Ingin Hamil untuk wanita 35 tahun ke atas
7. Kerap gugur apakah yang perlu dibuat 

Setakat ni Dr Tasha belum bagi exact date. Tempat pun belum. Tapi, kemungkinan besar di KL Fertility Centre lah kot. Tempat tu mmg selesa. Worries not. Sepanjang treatment di sana, sekali pun tidak saya rasa annoyed. Malah suka nak pergi lagi ada. Tapi, kalau ajak Dr Tasha pergi taman2 ke, buat pot luck pun best jugak kan. Mungkin boleh di suggest pada Dr nanti.

So, saya tgh cari rerakan TTC yang nak join.
Sapa nak, just emel je pada saya - idaramli2011@gmail.com
Atau sesapa yg ada no w.app saya, just w.app okay.

p/s : Saya adalah patient Dr Natasha. Saya mulakan treatment di KL Fertility Centre dgn beliau pada Julai 2015. Dan last appointment saya dengan beliau adalah pada Disember 2015. Treatment di sana mmg tak mengambil masa yg pjg. Dalam 2 bln InsyaAllah boleh settle.
Bagi saya, memang saya berpuas hati dengan rawatan yang saya terima. Dari segi staff nya, dari doktornya. Tidak keterlaluan kalau saya katakan, saya mmg tertunggu appointment dan tak sabar nak pergi KL Fert.
Eh. Ni bukan iklan tau. Ni mmg ikhlas sbb sebelum ni saya dah buat treatment di 2 tempat yg lain (yg mmg bukan hosp govt lah).
Dr Natasha sangat lembut dan friendly. Bila kita rasa suka, InsyaAllah perjalanan treatment kita pun dipermudahkan :).
So, kalau nak tahu cerita berkaitan treatment saya di KL Fert, just emel juga ya.
Dr Natasha ada blog juga - dan aktif juga. Kalau tanya apa2 dalam blog tu, cepat je Dr Tasha balas. Begitu juga kalau kita emel pun, Dr Tasha cepat je reply.

Wednesday, January 6, 2016

17 weeks

9:33 AM
6.1.2016

Dah masuk tahun baru dan anak ibu dah 17 weeks. Alhamdulillah :)
Terima kasih anak ibu sbb behave sepanjang awak duduk dalam sana. Love you baby.
Baby bump dah nampak. Kalau ibu pakai ketat mmg nampak.
Tapi, kalau gi ofis, ibu masih boleh pakai baju kurung ibu yg besar2 tu. Hihi.
Ibu nak je pakai baju maternity tu. Tapi, nanti lah. Rasa boleh lagi pakai baju biasa ni.
Cuma, ada kain kurung yg ibu tak boleh kancing dah. Huhu.
Tapi, tu hari ibu dah pakai pun baju maternity.
Hihi.

Weekend ibu pergi kenduri kawen sedara ibu.
Haaa... kat sana semua ambik kesempatan pegang perut. Huhu.
Dan kiranya berita baby dah sampai ke pengetahuan sedara mara.
Takpe lah kan. Semua pun doa yang bebaik saja dan semua nampak seronok.
Nanti baby keluar lagi semua orang excited.
Jadi, baby bebaik dlm tu, nanti keluar cantik cantik (handsome) dan comey comey tau.

Lepas tu, ibu masih ada macam hidung tersumbat. Esp kalau tidur guna aircond.
Panas lah.. Memang dah masuk musim panas skrg.
Moga anak ibu baik baik saja walau panas. Ibu akan minum byk air.
Ibu dah boleh makan sayur. Ibu buat salad supaya tak sembelit.
Minggu ni Alhamdulillah.. tiada sembelit. Thank u anak ibu :)

Minggu ni sesaja lah ibu riki riki pasal baby car seat, stroller, pasal tahnik, pasal akikah.
Bukan apa. Saja nak tahu bajet. 
Moga ada rezeki ibu utk buat semua tu untuk baby ibu kan.

Perkembangan baby minggu ke 17


Ear: Your baby's sense of hearing is developing.

Elbow joint: Your baby can move all his joints. His skeleton is turning from rubbery cartilage into hardened bone.

Umbilical cord: Your baby's umbilical cord, his lifeline to the placenta, is growing stronger and thicker

Your baby's skeleton is changing from soft cartilage to bone, and the umbilical cord — her lifeline to the placenta — is growing stronger and thicker. Your baby weighs 5 ounces now (about as much as a turnip), and she's around 5 inches long from head to bottom. She can move her joints, and her sweat glands are starting to develop.

17 weeks: Your baby is about the size of a turnip
Moga terus membesar dengan sihat ya anak ibu :)


Tuesday, January 5, 2016

Entry Pertama Tahun 2016

11:55 AM

Entry pertama tahun 2016.
Semoga tahun ini baik baik saja untuk kita semua esp rerakan TTC.
Jangan mudah berputus asa, teruskan berdoa.
Allah uji kita sbb Dia nak kita dekat dengan Dia.
Selalu ada dengan Dia.
Allah uji kita sbb Dia nak bagi kita pahala yang mudah. Dengan selalu mendekatkan diri dengan Nya, kita akan terus mendapat pahala. InsyaAllah.

Berdoa dan terus berdoa.
Jangan putus harap.
Terus kan berusaha.

Allah tahu apa terbaik untuk kita.
Dan perancangan Allah itu adalah yg terbaik untuk kita.

Oh ya, sesiapa nak bertanya khabar ke, apa ke, just emel saya ya.
Mana tahu, ada nak bertukar2 cerita ke.
Utk tahun ini saya cuba untuk me"limit"kan cerita di laman sosial.
No more instagram yang berbagai bagai.
No more FB utk update status.
Biar kita "hiatus mode" seketika.



MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Rezeki Untuk Rizq

Lilypie Breastfeeding tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers