Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, October 31, 2012

WW : Misi Segenggam Kurma - Susu Dah Dapat

Sudah dapat.
Ada 12 botol semuanya.
Simpan dulu secara sejuk beku dalam esbox.
Jumaat kita cuba.

Eh. Kena didihkan dulu ke ah??

Tuesday, October 30, 2012

Misi Segenggam Kurma : Susu Kambing Dah Dapat

Alhamdulillah. Stock susu kambing segar dah diterima.
Amik satu dozen ja (6 for me, 6 for him. hihihi)
Pagi Jumaat lah nak mulakan. Mengambil keberkatan hari Jumaat kan. Insyaallah.
Lagipun, nak tggu 'bersih' bebetul baru nak start.

Tgk dulu cemna penerimaan tekak ni.
If boleh, baru kita order byk sket.
Kalo 6 ni, 6 hari je lah nampaknya.



Kalo oke rasa dia, baru saya update kat mana saya beli dan harganya. 
Sbb kazen saya cakap dia beli kat Pasar Tani Bangi.

Uhhai... jauh tu dari rumah kami.
Yang ni just call, dia hantar terus ke ofis - COD saja. Mudah prosedurnya.


Smlm ada riki2 kurma kat KLCC. Sbb konon nak beli kurma yg baru. Kurma ada je dlm peti ais. Stock bulan puasa tu ari. Saja lah igt nak carik kurma baru. Tp rega cam melampau pulak. Abiskan jelah yg dlm peti ais tu.

Excited!
Hihi

Misi ini saya namakan - Misi Segenggam Kurma.
google

*excited la..kang dah minum baru kau tau*

Monday, October 29, 2012

Senyum Kambing

Masih belum terlewat utk ucapkan Salam Aidiladha kan...
Tentu seme seronok jumpa kaum keluarga.

Bulan ni terasa nak mula kembali dengan usaha utk berTTC.
Lama dah rasa 'malas'.
Nak usaha dengan cara apa ya?
BBT? Susu Kambing + Kurma? Jus Perawan?
Kalo ikut date, OD dlm 7hb camtu.
MyDH ada kata "lama tak tido hotel eh?"
Hurm. Dah cuti skolah. Tak bes pun kalo nak pegi hotel.
Tak mengapalah.
Kita buat rumah kita ala-ala hotel je lah bang.
Haha.

Tgh nak dptkan susu kambing segar nih.
Semangat berkobar-kobar nih.
Harap aku jangan me'luek' pepagi sudah. Haha.

imej : Google
p/s : Saya jarang 'bertenggek' kat rumah ni. Ini hanya blog utk cerita TTC sahaja. Saya selalu berada kat 'rumah biasa' saya. Jadi, memana TTCian yg dah follow blog ni, Insyaallah, saya akan letakkan list kat side bar. Apa2 hal, just emel saja :)

Thursday, October 25, 2012

Bermula Lagi

google
Oh. Displinnya kamu.
Tidak terlewat walo sehari pun.
And.. the cycle is start again.
Like previous month, previous month, previous month......
Every month, without failed.

Ya... cycle aku sgt tetap.
Sangat.Sangat. Esp selepas kawen.
Without failed. 28 hari.

Bagi orang yg ada period problem mungkin kata aku harus bersyukur sbb takde masalah langsung utk mengira cycle.
Takde masalah nak tau bila O.D.
Buleh agak2 ja. Atau da dkt2 tu boleh tgk perubahan2 yg ada.

Tapi...keadaan ini mencengkam jiwa tau.
Dgn ini juga selalu buat aku tertanya mengapa.mengapa.mengapa.

Yerp. Mmg boleh diketahui kalo aku teruskan treatment.
Lebih setahun aku tgglkan treatment LPPKN. Mungkin sket lagi fail aku pun dah dilupuskan agaknya.
Takpe lah.

Skrg aku dah sibuk dgn Master Prog aku. Aku target utk complete kan dlm masa 2 - 2 setgh tahun.
Kerja-Study-Treatment - mmg aku tak boleh bahagikan masa utk tu seme. Bidang kerja aku pun dah semakin challenging which aku kena tumpu lebih pada kerja. And pada masa yg sama utk study.
So, aku decide utk TTC secara natural sahaja sepanjang waktu tu.
Mungkin, dalam kesibukan ni akan jadi satu miracle.
Who know???

*Selamat Hari Raya Aidiladha to all TTC'ian. 
*Lps habis period boleh try susu kambing n kurma. Harap dipermudahkan utk 'meneguk'nya.
*Sebulan lebih lagi to our 4th anniversary n bermakna sebulan lebih lagi jugak umo ku menginjak ke "double three"- Happy 33rd birthday!. Woho....

Monday, October 22, 2012

Tahniah, Susu Kambing & Kurma, Surah Maryam

kredit : here
Mereka suami isteri juga seperti aku.
Sama ber-TTC.
Malah, mereka lebih awal berusaha dari aku.
Lebih 5 tahun menanti.
Pernah diusik seketika dgn khabar gembira tahun lepas.
Tapi tidak kekal lama.
Mereka tidak terus kecewa. Kerana mereka yakin - Allah Lebih Mengetahui Segalanya.
Mereka terus berusaha kerana yakin. Allah telah tentukan yang terbaik.

Dan kini, usaha kembali berbaloi. Disahkan hamil 10minggu *agak terlewat mengetahui - mungkin kerana tidak mahu terlalu berharap.

"aku minum susu kambing dengan kurma - sejak bulan 6 hari tu - susu kambing fresh yang dibeli di pasar tani" katanya tatkala dia berkongsi kegembiraan bersama.
"sebelum ni aku selalu dengar tapi tak pernah cuba" katanya lagi di laman sembang Facebook.

Ya. Aku pun selalu dengar, tapi sekali pun tak pernah mencuba.
Alasan ku - tak suka minum susu tambahan ada berbau yang tidak menyenangkan.

Spti kebiasaan, sekali lagi aku terasa nak buat. Sbb tak pernah nak buat amalan yg satu ni.
Apa salahnya mencuba.

Utk mereka suami isteri, aku gembira dgn perkhabaran ini. Jaga diri bebaik. Aku doakan semoga selamat hingga ke akhirnya.. doakan rezeki kami pula menyusul :)
***********
kredit : http://muamalatmurni.blogspot.com/2012_01_01_archive.html

PETUA DAPAT ANAK

Bismillah, Insya Allah Ini adalah petua bagi perempuan yang inginkan anak (mengandung), terutamanya bagi perempuan yang susah mengandung ;

A. Langkah Pertama

1.      Untuk suami  - ambil segenggam kurma dan buang bijinya
2.      Untuk Isteri  -  ambil segenggam kurma dan buang bijinya
3.      Kisar (blender) kurma tadi supaya menjadi jus kurma
4.      Campurkan jus kurma dengan susu kambing  (samada susu kambing segar atau tepung susu kambing)
5.      Minum Jus kurma susu kambing tadi setiap hari

B. Langkah Kedua

Setiap Pagi (sebagai sarapan). Tak perlu makan lain-lain makanan ;

1.      Minum Susu kambing  (samada susu kambing segar atau tepung susu kambing)
2.      Makan 7 biji kurma
 
C. Langkah Ketiga

Amalkan Membaca Dan Hayati Surah Maryam : Ayat 1-12. Sebaik-baiknya sebelah pagi (selepas subuh sebelum zuhur) dan petang (selepas asar/Maghrib).


 Terjemahan Ayat :

1. Kaaf, Haa, Yaa, Ain, Saad
2. (Ini ialah) perihal limpahan rahmat Tuhanmu (Wahai Muhammad), kepada hambaNya Zakaria.
3. (ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya Dengan doa permohonan secara perlahan.
4. ia merayu Dengan berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya telah lemahlah tulang -tulangku, dan telah putih melepaklah uban kepalaku; dan Aku - Wahai Tuhanku - tidak pernah merasa hampa Dengan doa permohonanku kepadamu.
5. dan Sesungguhnya Aku merasa bimbang akan kecuaian kaum kerabatku menyempurnakan tugas-tugas ugama sepeninggalanku; dan isteriku pula adalah seorang Yang mandul; oleh itu, kurniakanlah daku dari sisiMu seorang anak lelaki.
6. Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan Jadikanlah Dia - Wahai Tuhanku seorang Yang diredhai serta disukai".
7. (Nabi Zakaria diseru setelah dikabulkan doanya):"Wahai Zakaria! Sesungguhnya Kami memberikan khabar Yang mengembirakanmu Dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya, Yang Kami tidak pernah jadikan sebelum itu, seorangpun Yang senama denganNya".
8. Nabi Zakaria bertanya: "Wahai Tuhanku! Bagaimanakah caranya Aku akan beroleh seorang anak, sedang isteriku adalah seorang Yang mandul dan Aku sendiri pula telah sampai had umur Yang setua-tuanya?"
9. Penyeru itu menjawab: demikian keadaannya - janganlah dihairankan; Tuhanmu berfirman; "Hal itu mudah bagiku kerana Sesungguhnya Aku telah menciptakanmu dahulu, sedang Engkau pada masa itu belum ada sebarang apapun."
10. Nabi Zakaria merayu lagi: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah satu tanda bagiku (yang menunjukkan isteriku mengandung)", Allah Taala berfirman: " Tandamu itu ialah Engkau tidak akan dapat berkata-kata Dengan orang ramai selama tiga malam, sedang Engkau Dalam keadaan sihat".
11. maka Dia pun keluar mendapatkan kaumnya dari Mihrab (tempat sembahyangnya), lalu ia memberi isyarat kepada mereka: "Hendaklah kamu bertasbih (mengerjakan Ibadat kepada Allah) pagi dan petang".
12. "Wahai Yahya, Terimalah Kitab itu (serta amalkanlah) Dengan bersungguh-sungguh! dan Kami berikan kepadanya hikmat kebijaksanaan semasa ia masih kanak-kanak.