Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, November 28, 2012

Habbatus Sauda

Salah satu amalan makanan tambahan yang biasa disebut2 juga oleh TTCians.
Sebelum ni tak pernah 'terbeli' lagi.
Tapi masa gi MAHA 2 ari lepas, terjumpa lak Habbatus Sauda.
Biasa dalam bentuk kapsul (which, aku rasa ada problem aku nak telan. Huhu), tp ini dlm bentuk cam serbuk kasar. 
Yang macam begini
kredit : Here
Oke lah. Aku beli 2 botol. Katanya amik secubit pagi (sebelum makan apa2) dan secubit malam. Dan kalau nak "bersama" bolehlah dimakan setengah jam sebelum itu.
Suami buleh makan, isteri boleh makan.
Tapi, dari apa yg aku baca, khasiat dia more to husband lah. Contoh utk memperbanyakkan sperma.


Kesuburan
Gagalnya kehamilan karena sperma encer. Jumlah sperma yang sedikit menjadi kendala untuk memperoleh keturunan. Asam lemak tak jenuh pada jintan hitam meningkatkan aktivitas enzim 17-betahydroxy steroid dehydrogenase. Enzim itu berperan dalam sintesis testosteron. Hormon itu penting dalam proses spermatogenesis. Bentuk yang tak sempurna juga mempengaruhi gerak sperma.

Tapi yg isteri pun buleh je makan. Kalau nak campur dgn madu pun boleh, nak taruk dalam masakan pun boleh. Kalo dgn madu tu, masukkan dia dalam madu yg dah dicampur dgn air suam. Kalau dgn susu kambing pun buleh, tp kena susu kambing yg suam. 


Instead of serbuk, kiterang beli gak yg minyak. Ni pun buleh tambah juga setitik dua dalam minuman.


Boleh google saja utk khasiat habbatus sauda atau dari sini pun ada

Mari lah kita sesama mencuba dan berusaha utk mendapatkan anugerah yg tidak ternilai itu. Biarlah orang kata kita tak subur pun, asalkan kita yakin dan percaya - Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik utk kita :)

p/s: New cycle again... cam biasa.. on d dot.. 28hari - bermula 21 November. Ingat nak buat BBT semula bln ni, tp aktiviti yg padatttt bulan ni tidak memungkinkan aku nak ber BBT bagai. Minum susu kambing, madu n habbatus sauda saja lah nampaknya bulan ni.