Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, June 14, 2011

Pemakanan : Buah Zuriat

Rasanya seme TTC'ians familiar amat dgn buah zuriat ni. Atau dikenali juga dgn nama buah adam & hawa.
Rasa buah ni pun lately ni baru familiar kot. Mak aku n MIL pun mcm tak tau gak pasal buah ni. Aku pun tau bila da TTC ni la. Kut tak aku pun haram tatau gak la.
Baru dpt consume buah ni last year bila makcik belah asben gi Mekah. Lalu kirim. Dpt 3 bijik which sepasang tu kembar. Mmg tak buat air lagi la yg kembar tu.

And as aku citer on my previous entry, sorang lagi makcik asben ke Mekah utk buat umrah. Maka atas ingatan dia, kami dapat la lagi buah zuriat ni.
Kalo dulu, aku culas nak buat. Skang aku nekad nak minum smpai next cycle. Insyaallah. Kebetulan masa dpt buah ni, esuknya aku period. So, bleh start minum lah. Org kata lps abis period. Tp kali ni saja aku nak try start on 1st day cycle.
Tp bkn sng nak proses buah ni. Jenuh berpisau, berparang, ber lesung batu. Haha.
Abis pisau potong ayam aku. Lps tu katok pakai parang plak.

Ada baca kat porem (ratu hati kalo tak silap), nak makan seeloknya sepasang. Biar la ada adam dan hawa. Tp bagaimana mau kenal?? Haha. So, aku amik 1 agak besar, 1 lagi kecik sket. Yg besar tu kaler dia gelap sket. Dan yg kecik tu kebetulan kaler dia perang muda je. So, aku andai kan itu ada la adam dan hawa. Huhu.


Ketuk2, dptkan isi yg putih tu. Lps tu  buh air dan rebus. Air tu akan keluar kaler cam merah2 prune gitu. Aku rebus dlm cerek tanah ni. My FIL bagi. Katanya elok kalo nak rebus2 ubat ni dlm cerek tu. Maka aku rebus dlm tu je lah.

Lps tu sembang2 balik ngan makcik asben. Dia kata ada ustaz bagitau dia, buah tu kena rendam dulu, pehtu baru buang kulit dia dan dptkan isi yg putih tu. Aku pun mcm owhhh.... tp da langsaikan pun kan. Huhu.

Kulit tu kiterang tak buang, tp simpan.

Tak salah berusaha. Cuma jgn la ada yg kata, org mcm kami ni terlalu percaya kat buah ni. Tidak la begitu kan. Dah buah ni didatangkan sebagai ikhtiar, maka kita pun kena yakin dia boleh membantu. Apa pun kita mmg percaya dan yakin pada ketentuan Allah. Kalo menjadi pun, mmg Allah la yg tentukan. Kun Fa Ya Kun, rite. Bkn per, kang ada lak yg kata jgn percaya sgt kat buah tu la apa la. Yelah, buah ni sbg usaha je. Kalo camtu baik kita rendam buah anggur je kan. Huhu.

5 comments:

ILY said...

Kak Reen, first time Ily tengok isi buah zuriat. Takpe akak, usaha la selagi kita boleh kan? Allah pon suka orang yang berusaha :) Mana tau hasil usaha akak, dtg rezeki tuh :)

Irtiyah said...

salam

bagus awak ingatkan pembaca tentang kepercayaan tu. kita kena jelas benda2 ni. supaya akidah terpelihara. saya pun bimbang kalau ada yg tersilap percaya.

papaYA said...

Kita bukan percaya yang buah tu yang bagi zuriat, tapi khasiat buah tu dan ketentuan dari Allah, InsyaAllah.. :)

PUANSTOBERI said...

ILY :

2nd time usaha guna buah ni. Yg 1st dulu culas sgt usahanya. Kali ni nak buat bebtul. esp time 'peak' nati. ngeee :D

IRTIYAH :

Tp biasanya org bkn TTC yg igt kita terlalu percaya ngan menda2 ni. Padahal kita tak pun kan.
Apa pun, ikhtiar, Allah tentukan :)

YAYA :

Insyallah..doakan akak sama mcm Yaya nati yer :)

Aizul Iza said...

Hehe...Iza dulu pun ada sekali je cuba. Tu pun ada kawan yang bagi sebiji coz mak dia beli sikit je masa buat umrah...tapi Alhamdulillah dapat juga merasa & mencuba...

Tp memang sangatlah susahnya kan kak. Iza rebus ngan kulit yang lekat pada isi putih dia...betul ke tak, entahlah..