Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Sunday, June 12, 2011

Pemakanan : Royal Jelly

Ever heard Royal Jelly can also help to enhance fertility?
Aku rasa mcm penah tau pasal Royal Jelly, tp aku tak penah plak dgr/baca memana org kata berjaya pregnant dgn mengamalkan makan Royal Jelly.
So, mari kita kaji dulu apakah sebenarnya Royal Jelly ini.

Royal jelly is a honey bee secretion that is used in the nutrition of larvae, as well as adult queens.[1] It is secreted from the glands in the hypopharynx of worker bees, and fed to all larvae in the colony.[2]
Source : Wikipedia
Wikipedia

Atau secara ringkasnya Royal Jelly ini adalah:
Royal Jelly ialah makanan khas hanya untuk Ratu Lebah, dihasilkan oleh lebah itu sendiri. Ianya dimakan sepanjang hayat Ratu Lebah tersebut.

Jadi apa kena mengena Royal Jelly dgn infertiliti dan TTC aku?

Citernya begini..... (pangg... sepak diri sendiri sbb cam poyo nak start citer camni).
Masa menganta romb pengantin ke Melaka, kiterang sempat singgah Muzium Lebah kat Ayer Keroh tu. Seumur idup aku, aku tak penah singgah sini walo aku duk blaja kat Melaka 5 thn kan. Tah, aku rasa cam amenda ada kat situ. Tayah pegi la. Lagipun igt berbayar masuk situ. Pree rupanya.
So, tadi smpat singgah. Sbb igt mmg nak carik madu utk makan ngan pollen kurma yg makcik aku bagi tu kan. Madu kat umah da abis.
Tp tah cemna, uncle yg jual madu tu panggil kiterang, terangkan pasal madu dan dia bagi rasa makan Royal Jelly (RJ).
Lps tu dia kata RJ ni sesuai utk hub suami isteri. Utk bagi kulit sihat, awet muda dan kalo takde anak pun boleh makan RJ ni.
Aku mcm eh, cemana lak apek ni tau kiterang takde anak lagi. Agaknya ada kot gaya mcm org da berkawen beberapa tahun tp takde anak. 
So, kami agak tertarik. Tp masa tu kiterang lum gi umah pengantin, so igt balik tu nak singgah.
Tp aku pikir2, aku nak google dulu lah pasal khasiat utk mudahkan dpt anak kalo consume RJ ni. Nak tgk pros n cons dulu. Ye lah, bkn murah RJ ni. Sebotol kecik tu RM110. Mmg menda camni mahal kan. Retu masa MAHA aku beli Madu dkt RM200. Pengsan. Tah cemna ter tarik. Mengong je rasa. Tp tak menjadi pun nak ada anak. Tp yg tu org tu ckp bkn utk ada anak je, tp memacam penyakit lain la. Aku mmg  amalkan consume madu ni. Samada tualang ke, Manuka Honey-Honey Mart tu ke.

So, balik umah google. Makanya betul la ada khasiat utk memudahkan hamil.

Memetik dari artikel ini.
Sangat subur – bertelur 2-3 ribu biji setiap hari dan ratu BERTELUR SEPANJANG HAYATNYA. – sebab itu jika seseorang mengalami masalah infertility sangat sesuai mengamalkan Royal Jelly.
(err..kang jadi Ratu Lebah aku ni kang.. hihik..)
Utk info lanjut leh baca web ni sbb dia agak detail.
Tp aku google lagi. Jumpa ini pula dkt web ini.

In the Infertility Cure, fertility expert Dr. Randine Lewis describes several studies that detail why royal jelly is beneficial to fertility: “Bogdan Tekavcic, M.D., a Yugoslavian gynecologist, conducted a study in which the majority of women who were given bee pollen with royal jelly showed improvement or disappearance of their menstrual problems, while there was no change in the placebo group. Another study showed bee pollen significantly improved sperm production in men. Bee pollen, which is worker bee food, is rich in vitamins, minerals, nucleic acids, and steroid hormones, and improves health, endurance, and immunity. Royal jelly is modified pollen fed only to the reproducing queen bee, whose job it is to produce more infant bees. This nutritive tonic might be considered the bee equivalent of fertility drugs. Rich in amino acids, vitamins, and enzymes, royal jelly helps the queen lay millions of eggs and live longer than the worker bee.”

Dan ini juga dari sini :
Royal Jelly is primarily sold as a dietary supplement that can be used for a variety of issues. Some of the things that Royal Jelly has been used for include:

• To increase libido
Support egg health
• Diminish and reduce the signs of aging
• To reduce inflammation caused by illness or injury
• To naturally boost the bodies immune system
• To help treat auto-immune problems like non-rheumatoid arthritis

Rasa tak salah kot mencuba kan. Jadi mari kita cuba Royal Jelly pula kawan2. (Kalo tak silap CNI pun ada jual Royal Jelly ini)
Sebagaimana firman Allah S.W.T. di dalam ayat 68-69 surah "An-Nahl" yang bermaksud:

Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warna. Di dalamnya terdapat ubat yang boleh menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkannya. 

kredit : here

4 comments:

honeylily said...

another useful knowledge for us..
thanx for your sharing cikstoberi..

Lady Mira said...

interesting

Bouncing and Cherubic said...

dah beli madu untuk wanita dan madu untuk lelaki dua bulan yang lalu, tapi belum makan pun..lepas ni, saya pasti akan makan madu tu..

PUANSTOBERI said...

HONEYLILY :

Yeah..sharing is caring :D

LADY MIRA :

Leh kita coba kan..:)

BnC :

Makan la..madu bagus. Bkn utk kita yg TTC je tp utk seme2 lah dia bagus.