Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, March 7, 2016

Detail Scan

Alhamdulillah, settled detail scan pada 4.3.2016.
Baby 25minggu masa tu.

Kenapa kena buat detail scan?
This is the most important scan in your entire pregnancy as it will pick up structural problems in the baby. For most people, it will reassure you that the baby is normal. However, all ultrasound scans are optional. 

Appointment sebenar masa minggu 24. Tapi, masa tu doktor takde. Jadi, di postponed kan. Sbb lepas detail scan, nak terus jumpa doktor.
Oh. Yang buat scan bukan doktor ya. Itu kerja sonographer namanya.
Ibu buat di PPUKM lah. Dapat sonographer lelaki - Shahrul namanya. Tapi, nice person.

Dalam setgh jam jugak lah me-nyekodeng baby.
Dari kul 3.00 smpai 3.30. Huhu. Seronok betul ibu dapat tgk baby lama lama.

Memula letak je alat tu atas perut (doppler ke nama dia), sonographer dah baca Bismillah.
Lps tu dimulakan dengan tgk kepala baby. Otak dia.
Pastu gerak ke tulang belakang, tengkuk dan sampai lah semua bahagian.
Yang best bahagian muka.

Tup tup baby tutup mata. Haha.
Sonographer siap "adik...adik... buka tangan dik... amboi, malu ni"
Awal2 tu dia dah tgk dah..ha..tau kan baby apa dah kan.
Ye lah, tu ari kan ibu tak sesabar nak pergi tgk baby. Dah tahu lah baby apa kan.
"Apa ni memalu lak ni.." sonographer tu cakap.
Hiii... lawak betul tau. Abis seme dalam bilik tu ketawa termasuk nurse.

Lps tu pergi bahagian lain dulu. Check tmpt lain sementara dia nak alihkan tangan dia.
Lelama dia alihkan.
Baru nampak muka iyer... baru nampak muka R.I ibu ni.
Sono bagi tgk secara 3D dan 4D, nampak dia gerak2. 
Wah.. seronok.. rasa nak mengalir air mata. Hihi.
Dalam hati, tak putus2 mengucapkan syukur dan Alhamdulillah.
Terima kasih Allah kerana beri peluang ini.

Anak ibu, Alhamdulillah sihat. Jantung, usus semua pun Alhamdulillah.
Air ketuban pun okay, uri pun okay.
Syukur sangat.
Aktif juga. Bergerak gerak ke sana sini.

Masa nak print tu pun nurse kemain suka.
Dia tgk "eh, macam dah besar dah ha..."

Dapat gmbr print 3D, 2D dan sekeping CD yg ada semua perihal detail scan tu.
Lps tu baru naik jumpa doktor untuk check up seterusnya.

Sapa ada rezeki lebih, boleh lah buat detail scan ni.
Bagus sebenarnya.
Detail scan ni boleh buat antara minggu ke 18 hingga 24.
Kalau 3D biasa hingga buat 30pun boleh lagi rasanya.

Apa pun, ibu bersyukur sangat dengan anugerah tak terhingga ni.
Ibu doakan anak ibu membesar dengan sihat. 
Ibu, ayah tak sabar nak jumpa baby R.I.
Dah la nampak macam idung ayah tau....

Huhu.

Artikel berkaitan detail scan [link]