Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, March 26, 2011

IVF : Keluar KWSP

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan mencadangkan supaya pasangan suami isteri yang masih gagal mendapatkan cahaya mata dibenar menggunakan wang caruman akaun kedua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi membiayai kos menjalani rawatan kesuburan, seperti Persenyawaan Luar Rahim (IVF).

Timbalan Menterinya, Datuk Rosnah Abd Rashid Shirlin berkata, cadangan itu dibuat bagi meringankan beban pasangan sukar memperoleh zuriat dan mempunyai masalah kewangan berikutan kos rawatan kesuburan sangat tinggi.

Bacaan lanjut : MyMetro-26Mac2011

What say you???
Bagus ni. Harap-harap cadangan ni segera diangkat dan diluluskan.
Sbb utk kakitangan kerajaan, rawatan ditanggung jika amik kat LPPKN, so, pada pekerja swasta, boleh amik option ini.
Cuma govt staff, kalo hingga IVF tak tanggung rasanya. Tp, at least rawatan pertama tu dah dibayar pun dah cukup bersyukur kan sbb ubat ubatan utk rawatan kesuburan ni mmg lah tinggi.

Atau pun, pada kakitangan kerajaan, yg sebelum di sahkan jawatan kan guna KWSP, bila kita da opt utk amik pencen, maka kita leh kuar duit KWSP kan. So, boleh la guna utk tujuan ini gak. Aku retu da kuarkan masa awal thn 2008. Dah selamat pun utk persiapan kenduri kahwin aku. Huhu.

Apa pun, masalah kesukaran mendapatkan zuriat ni telah diambil berat oleh banyak pihak. Jadi marilah kita ambil peluang yg ada ni utk merealisasikan impian kita...... :)

2 comments:

E K A said...

bagus bagus.tp bila ye nak mula...kekda eka nak follow tp tak dpt nape....
;(

PUANSTOBERI said...

Eka :
Apsal eh tak buleh follow. akak tak restricted kan apa2 pun. cuba terai skali lagi. sbb aitotyati buleh folo..