Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, August 12, 2015

KL Fertility Treatment : Beli Vitamin

Masa jumpa Dr Natasha dia dah prescribed kan beberapa jenis vitamin.
Dia suruh beli sendiri ja. Bagus juga camni.
At least kita tak rasa lah keluar duit banyak masa kat klinik kan.
Ye lah, klinik pun mmg bagi ubat2 macam ni gak. Lepas tu depa tampal ja nama klinik.
Beli sendiri pun okay jugak. Lebih sesuai dengan bajet kita. Kan?
Tapi, bila dah beli tu makan lah.
Jangan beli lepas tu peram lepas tu dah expired langsung.
Antara yang di suggest oleh doktor adalah multivitamin, fish oil and co enzyme.

Yang agak menjadi masalah is - mostly farmasi jual vitamin in twin pack, atau lebih dari satu botol.
Masalah lah. Sbb saya tahu diri saya.
Berbotol vitamin dah saya pernah buang.
Jangan nak buat hal.
Sudah la vitamin sekarang siap ber GST.
So, mari kita carik yang satu botol, satu botol dulu.

Saya beli - multivitamin - brand Provite. 
Doc suggest Pharmaton. Takpe. Habis yang ni kita try Pharmaton plak.
Tapi, yang ni pun pelbagai juga kandungan multivitamin nya.
Heharap, kesihatan badan makin baik.
Lama dah tak consume vitamin nih.

Fish oil - Black More.

Kedua dua ni kat Watson. Buleh tambah point.
Beside, sblm ke Watson pergi satu farmasi ni.
Cam menyampah ja ngan dia punya SA. Kita yang nak makan, bukan dia nak makan, jadi, tak perlu nak suruh orang beli sampai lima nam botol walau pun mendalah tu tgh promosi. Sumbat vitamin tu dalam mulut kau nak?
Eh. Garang. Haha.
Co enyzme tu tak berapa nak ada kat Watson.
So, carik kat farmasi lain.
Ada.
Konon nak carik brand Vita-Health.
Tapi, satu botol dah mahal giler.
Jadi, beli yang brand lain. Yang tgh ada promo. 4 botol skali.
Eh. Tadi kata tak nak beli banyak banyak.
Haha.
Sbb SA dia baik. Takde macam nak push2.
Tu yang terbeli skali 4 botol (promo - buy 2, free 2 gitu).
Co enzyme brand Bio Life.


Masa kat Dr Hamid dulu pun dia bagi Fish Oil (FO). 
Persoalannya, kenapa mesti consume FO nih. Udah la besar bagak. Tsssk. Me very very dun like. Sbb tu la selalu tak abis. Besar sgt tau. Sangkut kat tekak rasanya! Huhu.
Tapi sebenarnya FO mmg bagus untuk TTC. Boleh google lah kaitan FO dengan fertility.

Then, multivitamin (MV).
MV ni bagi orang tak TTC pun elok consume.
Esp, wanita yang dah melepasi umur 30an nih kan.
Tu hari masa kat Doc Hamid dia bagi Vit C.

Co enzyme (Q10). Ha, yang ni memang tak pernah makan consume lagi.
Tanya kat Dr Tasha, utk apa Q10 ni. Dia kata buleh bantu banyakkan telur. Ooo.. okay okay.
1st time lah beli. Agak mahal di situ.
Tapi, bila google oh, mmg byk benefit dia.
Termasuk bagus juga untuk lelaki.
Jadi, share Q10 ni dgn husband.

Itu lah antaranya.
Harapan saya moga saya istiqamah

Kos :
Fish Oil : RM20.97 (promo kat Watson)
Multivitamin : RM24.70
Co Enzyme : RM99.00 (4 botol).