Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, August 27, 2015

KL Fertility Treatment : 3rd Appointment

Assalamualaikum..
Hari ni CD berapa ya.. jappp..japp nak check kat apps - CD16.
Oh nak update kt apps segala apptmt dan vitamin kena makan nih.

Semalam - 26 Ogos 2015 - 3rd appointment with Dr Tasha.
Kali ni kena buat SA (sbb tu previous entry ada cerita pasal SA).
So, bawak "sample" dari rumah. Within 1 hour yerp.
Sebenar memang tak jauh rumah ke klinik. Kalau weekend tu rilek2 ja dalam 10 ke 15 minit. Tapi, weekday.. mmg masak lah. Dengan pembinaan MRT lagi kan.
Dalam 40 minutes jugak baru smpai klinik.
MyDH gi park keta, while me terus lari lari naik klinik. Hehe. Bukan lari la ekceli, cuma laju laju.
Lepas tu nurse tgk borang kuning, tak isi lagi plak.
Hai ya.. my bad..my bad.. tak tgk langsung apa isi kandungan borang kuning tu.

Dalam form tu husben kena sign.
So, turun balik. Sebelum tu dah tinggalkan sample sbb kalau bawak naik bawak turun kan tak accurate plak pembacaannya. Cewah.

Dah hantar form gi breakfast dulu since our appointment on 11am.
So, jalan kaki gi kedai mamak Ali Maju situ. Jauh tak jauh la. Tapi, tak sempat peluh tiak lah. Mungkin gak cuaca masa tu mendung sayu ja kan.
Urban gaya kedai mamak sini. 2,3 tingkat kedai nya. Maklum lah, dah memang area urban kan. Harga pun urban gak la. Roti telur satu, roti kosong satu, tea ais, teh panas RM7 lebih. Eh. Ke standard harga tu. Entah. Jarang breakfast mamak lah.

Dalam kul 10 lebih gerak balik ke klinik.
Gitau nurse kat kaunter, ada appointment. Dia pun ingat. Tapi kena gak gitau kang jadi cam tu ari.
Orang tak ramai pulak hari Rabu ni gaknya.
Jadi, cepat ja jumpa doctor.
Doctor pakai uniform bilik bedah. Agaknya ada procedure IVF/IUI kot dia kena buat.
Doktor bagitahu result blood test, result SA.
Cara penerangan doktor sangat lah best dan detail.
Memula dia go thro' dengan my result.

Alhamdulillah, 
Hepatitis semua clear. Hormon (FSH, LH, Prolactin etc) semua pun okay. Darah, platlet count semua pun okay. Ni masa kat LPPKN dulu pun mmg okay result hormon me.
Dan kt KL Fert ada buat test Vit D (which I mention on previous entry - test ini paling mahal). 

Test ini dinamakan 25-hydroxy vitamin D [simple explaination - link]
Yang ini tak berapa nak  bagus resultnya. Low Vitamin D. Sobss.. Kurang berjemur di panas matahari ni agaknya. Huhu.

A low vitamin D level can be diagnosed with a blood test called 25 hydroxyvitamin D or 25(OH)D (OH = hydroxy, D = vitamin D). Although there is no formal definition of vitamin D deficiency, some groups use the following values in adults:

A normal level of vitamin D is defined as a 25(OH)D concentration greater than 30 ng/mL (75 nmol/L).
Vitamin D insufficiency is defined as a 25(OH)D concentration of 20 to 30 ng/mL (50 to 75 nmol/L).
Vitamin D deficiency is defined as a 25(OH)D level less than 20 ng/mL (50 nmol/L).

[kredit : Link ]
Ai dah termasuk dalam deficiency. Sobbbss...

Tapi, being Dr Tasha ni kan, dia tak bagi kita stress langsung. As I mention before, dia semua takpe ja. Terus dia kata, "takpe, utk low Vit D ni kita bagi ubat titis bla bla bla"

Lepas tu Dr brief result husband pulak. Darah husband tak berapa cantik. 
"Tapi, takpe.. saya listkan vitamin nanti u beli ya"
See.. takpe lagi.. aduhaii..best betul Dr Tasha ni. 
Utk result SA - Nampak ada perubahan dari LPPKN 4 tahun lepas. Haha. Pitam lah lama nau dah. Volume, Motility, Count seem to ber normal. Cuma "form" tak berapa cantik. Takpe.. nanti cari vitamin bla bla bla. 
Oh. Sebelum treatment ni, my husband consume madu + habbatus sauda every morning (ini mmg dah bercampur. Mulanya ini utk saya, tapi saya buka je penutup botol dah tak lalu bau habbatus sauda tu. So, bagi myDH consume).

Lepas tu scan. Buat pap smear dulu (oh, my 1st time buat pap smear. Huhu. Teruk kan. Dah tua pun tak pernah buat pap smear). Then TVS. 
Tgk ketebalan dinding rahim, telur semua pun okay. Alhamdulillah. No more cyst. Tp ada fibroid dalam 2cm which is doctor Tasha kata tak mengganggu pun tiub. So, abaikan.
(buleh baca blog Dr Tasha - latest entry pasal fibroid n pregnancy ni - link ]

Ya Allah.. tak tahu nak kata la kan betapa rasa selesa bila dapat doktor gini. Takde la kita cam stress dengan fibroid tu. 
Terfikir jugak, apsal la buleh naik balik mendalah ni. Agaknya ada lagi akar2 dahulu ni. Kena teruskan dengan juicing nih agar dia tak merebak kembali. Cisss..

Pastu doc tanya cemana. IUI or IVF?
Then doc kata jumpa kaunselor dulu utk dgr briefing pasal IUI n IVF.
So, lepas tu sesi kaunseling lah. Nama je lah kaunseling kan. Nurse lah yang terangkan apa itu IUI, apa itu IVF. 
At least dapat la clear picture. So, nurse ni pun suggest buat IUI dulu lah since me tak pernah IUI lagi. Huhu. Almost 7 years, tapi tak pernah buat IUI. Betapa melengahkan masanya kami.. huhu.

Lepas dah settle bayar lah.
Vit D Emulsion - RM160.00
Caltrate (ubat kalsium) - RM39.30
Pap Smear - RM60
TVS - RM120.00
Kali ni murah ja. Total RM379.30

*Kos utk vitamin husband - beli sendiri kat farmasi
Pharmaton multivit - RM40.28
Surbex Vit E - RM40.17
Vit C - RM22.90
Total : RM103.35 (ni pun terus jadi ahli farmasi Healthlane dan dapat harga ahli )

Dah tengahari pun settle, terus la cuti ja. Dah half day pun kan. Cuti je lah.

Itu je lah untuk kali ni.
Lepas ni appointment on next cycle.
1st day period call utk appointment. Tak kesah lah nak start IUI or IVF. Memang laju betul prosedur sini. Within 1 cycle buleh terus proceed. Nak iui ka ivf ka.
Tak sempat dah nak fikir nak travel ke apa dah. Haha.
Memang bagus sangat untuk orang yg suka lengah lengah cam ai ni.
So, mungkin kami start with IUI dulu lah. Try tgk cemana. 
Mohon Allah permudahkan segalanya.


p/s : 
Terima kasih pada yang emel untuk sharing cerita2.
Sesapa nak share, nak tanya apa2 pasal KL Fert ni pun buleh emel saya - idaramli2011@gmail.com.
Then nanti saya bagi no w.app :)

Update :
Mostly my TTC'ian friend tanya "doc bagi clomid?"
The answer is "no"
Saya dah tanya pada nurse yang bagi kaunseling. Dia kata mmg KL Fert tak bagi clomid. Sebenar clomid tak sesuai utk org 'kita'.
So, for record, saya mmg tak pernah consume any clomid walau pun sebijik. And. Alhamdulillah for that.
Bukan kah sesuatu terjadi itu memang ada hikmahnya. Now, u now why.. :)