Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, October 18, 2011

Perlu Pandai Kawal Emosi

Retu ramai da baca blog Irtiyah pasal status kat FB tu kan.
Dan dia citer ada member dia yg trus tutup FB sbb hal2 mengandung ni.
Aku pun dulu ada rasa camtu.
Tp, lelama aku pikir, takkan pasal tu aku nak kena larikan diri seme menda aku suka.
Tak adil utk diri aku tu.
So, biar.

Tp ari ni, menda camtu kembali lagi.
Bukan aku yg nak tutup FB ke apa.
Aku lak kena remove friend.
Malas nak citer panjang pasal ni.
Bleh trus ke blog pnstoberi je. Sanun citer lebih panjang.
*saja malas nak link*

So, camtu lah.
Aku tatau apa puncanya org tu bleh sentap hanya kerana status aku.
Status aku pun. Bkn status dia.
Lps tu kawan2 aku back up aku.
Trus dia sentap dan remove aku.

Aku mcm eh.
Patut aku yg sentap, sbb dia trus berdesup komen ucap tahniah sbb aku mengandung.
Hilang akal ke hapa?
Selama hari ni, berapa tahun dah jadi friends dalam FB tu, bleh dibilang ngan jari tangan ni je dia drop komen, tup2 ucap tahniah.
Motip?? tolong la bagitau motip ko wahai sahabat?

Kita ni sama je. Ko pun takde anak lagi.
Aku pun sama.
Tp ko suka tak org buat assumption camtu?

Ko tulis entah pasal apa, tetiba ada org reply, tahniah, dah mengandung.
Aku rasa takde TTC yang akan rasa Yey! Yey suka, ada org komen kata aku mengandung *sambil lompat bintang segala*
Dan rasa nak peluk2, nak cium2 org komen camtu.

Hilang akal la kalo suka, rasa nak pelempang lagi ada.

Tapi...kalo tak suka kenapa buat juga?
That's why la kawan2 aku dtg mem back up.
Cakap baby pun ko anggap aku mengandung.
Baby tu barang aku baru beli - baju tu casing dia cheq oii.
Takkan aku nak p habaq camni - nak gi beli casing IPHONE 6S ai lah. Sayang ni baru je beli semalam, nati calar. Huk huk - itu poyo oii..poyo namanya. Mcm aku sorang je mampu bali IPhone 6S tu *sekadar contoh.... baby baru aku tu bkn IPhone yer. Ai tak mampu lagi nak ber Iphone bagai*

Oh. Aku rasa beliau dah ter malu sendiri.
Sbb tu dia trus me remove kan dirinya sendiri, supaya kendian hari tak malu begini.

Satu je aku pelik. Sgt pelik.

Apsal, kita yg berkongsi rasa, tak bleh nak memahami apa yg kawan senasib rasa?
Sengaja tak faham or rasa terancam?
Terancam sbb aku mengandung dulu sedangkan ko tak?

Kemon la sahabat. Kemon... don't be to childish.
Kemon...

Ko sendiri tulis situ aku dan ko sama, takde anak.
So, kenapa la ko buat camtu kat aku.
Kalo ikut kan aku sedih tau ko komen camtu. Tak beberapa minit pas aku publish terus ko komen.
Tp sbb aku sibuk nak beli 'baju baby' aku tu. Trus aku tak balas.

Selama ni tak pernah langsung ko reply status aku, kenapa hari ni ko terus ucap tahniah kat aku.
Ko sebenarnya rasa kecewa kan sbb aku mengandung dulu?
Bleh tak kalo ko berhemah, berlapik tanya apa maksud baby tu.
Ni takde apa2, terus ucap tahniah.
Mana la tak kuar kawan2 aku tu.
Jadi, tgk, bukan aku je geram kawan2 aku pun geram.
Bukan je yg TTC, yg da anak 3 org pun tumpang geram.

Aku malas tau nak panjang2 kan citer FB ni.
Mmg byk buruk dari baik.
Tp aku takmo kerana ini, hilang plak satu hiburan.

Susah kan kita ni. Samada aku terlebih emo *mmg aku tak emo la time tu. Aku update status, lps tu aku takde tulis apa2 dah. tetiba je dia marah kawan aku, lps tu dia remove la kut*, atau..ah, aku takmo cakap org emo. Aku tau dia remove pun ada sebabnya. Jadi, aku hormati hak dia utk remove aku.

Utk kawan tu, aku doakan dia pun cepat dikurniakan zuriat. Dan sekiranya Allah tentukan rezeki dia terdahulu, sikit pun aku tak rasa cemburu, itu rezeki dia. Cuma aku harap, pada masa depan - kalo ditakdirkan dia kena komen macam tu,  harap pandai lah mengawal emosi. Jgn duk remove orang saja. Dari remove remove camtu, better ko ttp trus FB tu. Lagipun bkn ko aktif sgt kan FB tu.

Aku lain citer la. Tmbh lagi skang ni. Solat, tido, makan, mandi ngan berak je tak ber FB. Lelain, pantang ada masa terluang. Huhu. Yes, I admit..I'm FB addicted tetambah da ada smartphone ni. Awww.... *poyo lah ko nih, remove ko kang dari list baru tau. Haha.



5 comments:

Mar said...

Saya terbaca jgk komen org tu kat fb akak. Mula2 ingat nak bagi sedas dua tapi kang jadi gaduh pulak dgn kengkawan akak.mcm tak baik pulak. Inilah kesudahannya ek. So ok la tu kak. Dia yg rasa malu dan bersalah sendiri.

::EIDA:: said...

Yela... orang ada iPhone.. *statement mintak diremove*

Wakakkakakakka...

Zana Adieyza said...

dear kekda,

sorry kalau sbb komen zana benda ni jadi.. kebetulan masa zana komen tu, zana mmg tgh sakit hati dpt msg dr sorang member tanya "ko ni bila nak ada baby?".. so perasaan sentap dgn member sendiri ditmbh dgn komen menyakitkan dr kawan akk buatkan zana makin marah..

sorry sebab zana komen kawan akk tu dgn cara agak kasar.. sbb sepatunta dia yg TTC lbh faham perasaan kita.. but y tetiba komen status akk mcm tu? cubalah msg ke, ym ke.. ni trs komen kat status mcm tu..

sorry sgt2 kekda..

chinta... said...

salam kekda sayang....

mmm...lambatnye la chinta ni kan...x tahu menda..sbb chinta x bukak fb...sakit ati lak dgr citer ni..sabar je la yang mampu chinta ucapkan...;)

~ JD said...

sebab tuh mls nk ada akaun FB. dulu masa zaman muda remaja, frenster mmg memberi tekanan yg sgt kuat. mmg xlogin sampai beberapa tahun. xkuat nk baca komen2 camnie..hhuhu

kekda saba byk2 yer :)