Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, May 23, 2011

Rawatan LPPKN : 3rd Visit

23 Mei 2011

As per appoinment yg da dibuat on my 1st day 'makcik' itu dtg, maka kami somi isteri berpergian la skali lagi ke Tingkat 6 tu. Igt kut nak la smpai sana dlm kul 7.30pg. Tp tak berjaya jugak. Kul 7.30 baru hegeh2 nak kuar umah. Tetgk org ramai nak naik lif sbb da dkt kul 8am. Oh. 3 trip lif dibiarkan. Segan plak rasa dgn bawak sampul besau ni. Org sure tau nyer mesti xray. Lagi plak turun tgkt 6. Tp apa nak buat, at least kita usaha.

Ari ni dpt jumpa doktor. For the 1st time la kiranya jumpa Doktor Ghaffar ni. Masuk je tekan no cam biasa dpt no 004. Menunjukkan aku yg ke4 utk bertemu doktor.

So, tunggu je lah. Mujur. Org tak berapa ramai reni. Ada yg aku dgr buat IUI. Ada gak baru pertama kali dtg. Ada yg baru nak call buat appmt.

Dlm kul 9 lebih baru dpt jumpa doktor. Tu pun b4 tu aku dgr nama aku disebut2. Rupanya result aku retu derang tak print. Doktor pun tak jumpa.

Masuk jumpa doktor terus dia kata 'sori sbb menunggu, carik result ni. Itu la..ssh skang ni suma da depends on system, technology ni'. Ya..saya paham doktor, saya pun jaga memcam sistem kat opis tu. Salah satunya Sistem Pengurusan Aset. Eh. Idak la aku ckp camtu kan. Apa kes??

Seterusnya dpt penerangan dari doktor. Aku siap kuar buku 'saya nak tulis2 ye doktor' aku kata.
'Hui, mcm reporter' kata doktor tu. Hahah.
Tu pun seb bek saya bawak kuar buku je doktor. If saya bawak kuar kamera, pehtu kata 'saya nak amik gmbr la doktor'. Ha....lagi sebijik mcm reporter. Teheheheh.

Lps tu dpt penerangan mengenai result HSG. Yep. As result tu, takde apa yg perlu dirisaukan. Takde any sumbatan atau apa. Cuma aku ada sedikit 'pelvic adhension'. Tp doktor kata itu tak jejaskan any peluang. Lagipun aku  nyer result dari ujian darah ari tu (FSH, LH dan apa lagi satu PH ke apa eh) semenya melepasi tahap yg dikehendaki. Lulus la pendek kata walo tak dpt A++.

Yg paling aku bersyukur bila doktor kata 'telur ada, takde masalah, cuma tatau bila dia pecah'.

Sebelum tu dgr dulu penerangan ttg SA my asben. 

Jadi, kiterang pun paham la apa yg doktor katakan dan dlm 70% aku da clear ttg permasalahan kiterang ni. 30% tu kena tggu scan. Kut ada cyst ke PCOS ke. Doktor kata if nak tau seme tu mmg kena scan sbb HSG ni nak tgk cemna keadaan dlm ovari kita je. Oke. Noted.
So, doktor kata skang ni buleh truskan dgn IUI sekiranya bersedia.
Dan.
Aku pun berterus terang nak buat after Okt sbb aku nak travel dulu.
Doktor kata oke, takde masalah. Sbb dulu katanya ada gak patient dia, eluk da buat IUI, pehtu menjadi and pregnant. Tup2 dia kata 'alamak, camna ni doktor, saya nak mengandung ujung thn'. 

Abis... cena? awat tak pikir memasak kan. Aku pun tau if aku buat utk next cycle pun tak tentu menjadi. Tah bila telur pecah, besa kecik dsbnya kan.

Jadi, setakat ini keputusannya saya mungkin buat IUI dlm ujung thn la. Da dkt2 anniv kiterang yg ke3 nati kut. Dlm pada tu, 5 bln ni kiterang try la usaha sendiri dan kalo buleh nak try Biodex tu. Tp tgk dulu cena lah yg Biodex tu. Mebi nak pegi Darus Syifa, amik air. Dulu pun penah pegi, tp masa tu baru berapa bln je kawen.

Kalo dulu mmg aku tak serius utk TTC ni tp dlm tempoh 5 bln ni aku harap, aku boleh serius.

Dlm pada nak serius tu pun sebuk gak aku menyelit nak beli tiket katebang sekupang tu tadi. Hampir dpt dah. Ciss... tp pikir nak travel je. Bila time nak bebetul conceive?

Oh. Kali ni hanya bayar consultant fee shj iaitu RM10.00. Ceh. Bayar duit paking pun lebih kurang sama. Cam biasa, paking kat Maju Junction - RM8.50 utk 3jam. Hohohoho.

Dan selepas jumpa doktor ni, aku mmg harapkan keajaiban akan berlaku. Dan aku tahu, Allah itu Maha Berkuasa.
“Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia.” (Surah Yassin : 82)
kredit : here
Kredit : Here

15 comments:

AniE said...

Bile baca post kak reen ni,
terdetik dihati...
"bersedia ke Aku nak melalui proses-proses ni??"
..
semoga segala urusan kita dipermudahkan....Aminn

chinta... said...

semoga kita semua tabah menghadapi ujian ni...

honeylily said...

memang kan...bile dah jumpa Dr harapan tu makin membuak2 kan..
lebih2 lagi bile tau result sume ok..
sama2 lah kita berdoa..

AkUiStInI3 said...

Kdg2 terdetik dihati "adakah aku akan melalui smua ini dan adakah aku tabah untuk melalui smua ni.. Mudah2an dipermudahkan smuanya Amin...

kekda, chaiyok2,,pasti ada jalanNYA..InsyaAllah..

Salmi Khairil said...

AMIN....

bettyshah said...

semoga Allah SWT mempermudahkan segala urusan...Insyaallah

Irtiyah said...

Salam

Semoga dipermudahkan...


sooo cute 'macam reporter' hehhe

travel pun boleh menyumbang ke arah positif tau.. pergi bercuti kan.. mood baik... kira persediaan la tu..

E K A said...

aiseyman sempat lg grab yerk...takpe la kekda...kita eenjoy dulu...syukur alhamdulilah...tak de yg sumbat2...eka ada tak tau la selagi tak gi bt HSG tu

PUANSTOBERI said...

ANIE :

Insyaallah..kalo kita ada kekuatan tu makna mmg Allah da gerakkan utk kita usaha yg tu :)

PUANSTOBERI said...

CHINTA :

Insyaallah... :)

PUANSTOBERI said...

HONEYLILY :

yeps.. nak sgt dia dtg dgn 'natural' nyer. tak buleh ker?? apsal tak buleh??

Ah sudahh...da kelain da ni....

PUANSTOBERI said...

TINIE :

Insyaallah, jika kita da buat pilihan pasti kita tabah sbb tu Allah da lorongkan jalan usaha utk kita tu.

Insyallah..thanks yunk :)

PUANSTOBERI said...

SALMI KHAIRIL :

Amin...mekasih :)

PUANSTOBERI said...

IRTIYAH :

Salam,

Insyaallah...
teheheh. tu pun mmg mujo je tak kuar kan kamera. kut tak pelik la doktor tu. hahaha
Mmg tetiap bulan thn ni gi bercuti. tp nan hado gak.. sobbbsss :(

PUANSTOBERI said...

EKA:

Grab apa yunk?? huhu.
HSG tu tau ada sumbat ke apa je. Kalo nak tau ada PCOS ke Cyst ke kena scan gak.
Tp for d 1st step ni mmg Alhamdulillah :)