Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, May 9, 2011

Di Dalam Dilema

Yep. Mmg aku dlm dilema. Entah. Cam aku ckp dulu la. Aku sebenarnya tak fokus ni.
Aku tau hari da makin dekat ni. Dari segi ke-cramp-man (hancus bahasa. Haha), mmg aku tau, best friend aku nak berkunjung tiba tak lama lagi. Mmg da  nak cukup time pun kan.
Bulan ni mmg aku tak mengharap la. Selain dari masih fobia akibat HSG retu, suhu badan aku mmg tak normal tul bln ni. Turun naik grafnya. Oh. Jgn salah anggap. Walo aku kata HSG tu tak sakit, tp fobia juga ada. Ye lah. Tetiba je org lain godek2 kat situ

Patut aku happy kan. Sbb bila shbt aku tu berkunjung, aku da leh call LPKKN. Aku da leh jumpa Dr. Ghaffar. Aku da leh tenang ati, sbb aku tau apa penyebab aku jadi se'istimewa' ini. Tp aku tetap dalam dilema.

Tau kenapa? Kena stori gak la sbb kat sini la ada nyer kengkawan yg berkongsi rasa, yg saling memahami. Sayang uols ketat ketat ya.. :)

Aku sebenarnya dilema samada nak buat bebetul treatment ni atau tidak. Ha...kan. 
Oke, sng citer camni la. In case aku dpt jumpa doktor bln ni, maka lps tu doktor mesti suruh buat pilihan samada aku nak teruskan treatment or go natural je. Kata lah aku opt utk treatment, maka utk cycle ni aku da buleh la buat IUI. Walo aku tau bkn semudah itu, ni aku andaikan ada rezeki itu lah kan. Lps tu bila da buat IUI kena rest secukupnya. Bln ni bermacam menda yg memerlukan aku agak 'lasak'. Ada wedding akak ipar aku on 4 Jun, lps tu kena gi majlis menghantar ke umah lelaki lak kat Melaka on 11 Jun. Ada promosi kat opis dari 26 Mei - 6 Jun. Mungkin juga kena outstation ke Kedah n Perlis-sengsorang-naik flight (tp yg ni takpe..leh je tukar or postpone).

Itu tak pe la lagi. Yg nyatanya trip ke HK on Okt. Katakan aku berjaya la IUI tu, bln 10 tu kurang lebih 4 bulan la kiranya. Mmg leh je naik flight. Tp selesa kah?

Tu tak masuk lagi kemungkinan aku berpindah rumah baru dlm waktu terdekat  ni sbb umah aku da siap. Mebi before raya or after raya. Gitu la.

Ini la antara menda yg buat aku dlm dilema. 

Aku igt nak 'go natural' je dulu. Pas raya baru buat IUI. Tp tu lagi lah. Lagi dah dekat nak gi HK kot. 

Napaknya mmg after Okt la kot. Ckp kat doktor aku terai berubat kg ke apa dulu lah. Tp dlm pada tu aku mintak ubat2 je. Lagipun aku pun tatau apa sebenarnya yg buat aku lambat pregnant ni kan. Tgk kat report HSG tu mmg leh wat andaian, tp kena gak tau apa penerangan doktor kan. Tp aku tau, bila da jumpa doktor mesti aku mcm nak nak sgt buat IUI tu. Tehehehe.
(psstt.. selain tu aku takut tgk korang citer inject2 perut tu..serius serammm....)

Entah ek? :) 
Bebetul dalam dilema tau. Kalo kata aku ni tak plan, tak jugak. Sbb aku baca seme org kata mcm lambat je prosedur kat LPPKN ni. Aku pun saja la call. Igt kut dia nak bagi appmt aku nun bulan 9 ke, 10 ke. Sekali dia kata 'dtg esuk je'. Tak ke aku tetiba mcm eh, laju la pulak. Huhu.

Tak.. jgn salah anggap kata aku tak bersyukur ke apa. Aku bersyukur sgt sgt. Cumanya tu lah. Dalam dilema. Hahaha. Mengada oh aku ni. Rasa nak sekeh je kepala sendiri. Tp aku rasa aku opt for natural dulu la kut.  Give me another 5 months oke. If dia dtg secara naturally..... itu mmg aku nanti natikan. Dan amat2 aku alu alu kan. If natural, burn air-tix pun aku sanggup :)

Hurmm.... dalam dilema la mummy....

6 comments:

su su said...

kekda...wat solat istikarah..mintak petunjuk dr ALLAH...insyaALLAH

E K A said...

eka rasa.go naturally la kekda.memandangkan akt kekda yg padat.ye la...once dah 'melekat' mesti kita nak jaga betul2 kan...apa2 pun discus dgn en somi dulu then wat solat istikhrah ok

papaYA said...

Kak, saya pun gitu.
Bila tetibe kene travel untuk pergi kerja ni, terfikir lain pulak.
Tapi kelakar kan, kita yang TTC ni macam boleh pilih2 masa pulak. hehehehe
Kalau bulan ni masih tak lekat, saya nak rest dulu daripada buat treatment. Try untuk biasa2kan supaya tidak stress nak pergi kerja di tempat baru yang jauh dari suami.. ;) (echeh, macam la jauh sangat kan :D

Lady Mira said...

kak - saya plak berpendapat, better akak jumpa jer doctor dulu and ikut suggestion dia n go for naturally if thats what u prefer. Atleast u can know whats the prob. Lagipun, buat treatment tu bkn senang n cepat, lain org, lain caranya. Mira dulu, ambik masa setahun utk buat first IUI sbb ubat2 yg diberi cam xmemberangsangkan. So, doc terpaksa buat experiment dgn mira. So i just hope, gunakannya peluang yg ada and jgn menyesal dikemudian hari cam mira sgt2 menyesal kenapa xwat treatment awal2 lagi... kenapa mesti tunggu 3 thn br nk sibuk wat treatment n so on... my 2 cents :)

eyza said...

Kak Reen..
betul tu.. cuba buat solat istiqarah dulu... tapi bagi eyza better pg jumpa dr dulu.. n bincang camne sebab dr ghaffar ni susah nak jumpa... InsyaAllah dia faham.. cuba la mintak tangguh jap buat iui...

LeLy said...

as salam, say pun ttc jugek...
mmg bnyk ujian yg dtg time kite tgh usaha sesuatu bende....harap reen trus kuat ye....
folo ur instinct....