Blogger Backgrounds

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, July 6, 2011

Cycle Day 2009-2011

Ya. Saya bkn tidak bersyukur cycle saya tertib kehadirannya.
Sbb ada je org lain yg periodnya tak menentu.
Tp oleh krn period saya begini la saya asik tertanya tanya
'apa masalahnya ne?' 'dimanakah silapnya ne?'
Kalo saya takde masalah hormon, takde masalah ovulate, tp kenapa mengapa sperm itu tak penah bertemu pasangannya. Pelik. Jadi saya pun google

Question: Why Can't I Get Pregnant if I'm Healthy?

A reader asks, “Why can’t I get pregnant? I have regular periods, my husband and I have sex at the right time every month. We are healthy, and we eat right. Why am I having trouble getting pregnant?”

Answer:

When you can't get pregnant, and things look good from the outside, it can be extremely frustrating.

The first thing to consider is how long have you been trying. About 80% of couples will get pregnant after six months of trying, and about 90% will be pregnant after 12 months of trying to get pregnant. (And that’s with well-timed intercourse each and every month.)

If you haven’t been trying for at least six months, or you haven’t been timing sex for ovulation, then you should keep on trying.

If you have been trying for six months to a year, and you’re still not pregnant, something may be wrong. Having regular menstrual cycles doesn’t mean you’re in the clear. There are many possible reasons for infertility.

Bacaan seterusnya : Here

Period saya dari dulu smpai skang mmg regular.
Dan lps kawen lagi mengikut tertib.
Jarang terlewat.
Paling lewat pun 5 ari.
Sbb tu saya da gelabah kalo 3 ari makcik itu tak berkunjung.
Tp toksah dok gelabah la aih. Jap2 lagi mai la dia.
Sejak kawen sy mmg duk tanda cycle day saya.

Year 2009

Year 2010

 Year 2011

Mmg regular banget kan.
Mungkin hormon berkaitan 'makcik' ini agak teratur. Masa sy check dgn org yg jual madu kat MAHA dulu, dia pun kata hormon saya  balance tp hormon asben agak imbalance.

Hurm. Saya pun tatau nak kata apa dah. Selain perlu berusaha dan terus berusaha.
Lps pegi bercuti Oktober nati saya smbg semula treatment di LPPKN.
Tetiba rasa rindu plak nak ke sana. Hihi.

6 comments:

pnsusu said...

insyaallah kekda...hormone balance,,,smua ok......cuma may be belum lg rezeki untuk zuriat..akan sampi masanya nnt...ALLAH sudah aturkan yang terbik untuk hidup kita....Moga dipermudahkan urusan oleh ALLAH ya kekda.....amin...

PUANSTOBERI said...

SU :

Uhukss... sedey kan...?? tatau apa poblem. Lagi pening nak pikir. Kalo camtu tatau IUI berkesan ke tak.
Uhukssss.
Tp semuanya ditentukan Allah kan. Apa pun teruskan berdoa.. :)

eKa said...

wa...bagus ae kekda ada catat dr dulu2 lagi...eka sejak kawen je pun br buat...hm...eka nya piyed pun ikut tertib.tp bila eka mkn ubt apa2 mula la dia bt kacau.mula2 retu mkn EPO pastu mkn de folia...haru biru jadinya.lastly, eka decide takmo amik apa2 dah... so dia kembali spr biasa...tu en somi ckp...piyed eka majuk kot...dok tetap elok2, g telan ubt itu ubt ini.... haissyyyy

Bouncing and Cherubic said...

cunnya cycle..cycle saya juga yang tak berapa cun

eimma's said...

huhuh...cantik je priodmu kak

PUANSTOBERI said...

EKA :

Ha..akak ada tick pada kalendar kecik. Just transfer kan je la kat ketas ni. huhu.

BnC :

Sbb dia teratur camtu la jadi semakin pelik dan pelik. Ohh...

EIMMA :

Sbb elok camni la lagi makin pening Eimma. Huhu.