Sunday, July 10, 2011

# keratan akhbar

Usia Dan Kesuburan

Usia meningkat, kesuburan menurun

Oleh Rosmah Dain

KEBELAKANGAN ini perkara yang berjaya menarik perhatian masyarakat ialah mengenai isu serius berkaitan trend melewatkan perkahwinan, terutama di kalangan wanita yang berpendidikan tinggi.

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN), Dr. Anjli Doshi Gandhi berkata, fenomena itu boleh membawa implikasi kepada institusi kekeluargaan yang menunjukkan 30 peratus wanita berumur di antara 25 dan 29 tahun belum berkahwin berbanding 25 peratus lelaki berumur di antara 30 dan 34 tahun masih bujang.

Isu ini ditimbulkan pasti ada benarnya. Setiap pertambahan umur yang melibatkan golongan wanita maka faktor kesuburan mereka untuk melahirkan anak adalah semakin merosot.

Bukan itu sahaja, apabila semakin berumur seseorang wanita itu maka risiko keguguran ke atas kandungan mereka juga akan bertambah.

Namun, apabila berbicara mengenai faktor kesuburan, bukan hanya golongan wanita sahaja yang dikaitkan dengan faktor kemerosotan kesuburan, golongan lelaki juga turut dikaitkan dengan permasalahan ini.

Menurut Datuk Dr. Prashant Nadkarni, dari KL Fertility & Gynaecology Centre, sperma lelaki yang subur pasti akan mengalami penurunan satu peratus setiap tahun. Permasalahan ini sebenarnya bukan hanya berlaku di negara ini sahaja kerana ia bersifat global.

Menurut Dr. Prashant, faktor utama perkara ini terjadi adalah disebabkan oleh permasalahan yang diakibatkan oleh faktor-faktor sekeliling.

‘‘Dalam kajian yang telah dijalankan, kita dapati dalam tempoh lapan tahun iaitu dari tahun 1999 hingga 2007 sperma golongan lelaki berkurangan kesuburannya sebanyak 40 peratus,” katanya.

Selain itu katanya, stres akibat gaya hidup yang penuh dengan bebanan pada masa sekarang juga mengurangkan kemahuan pasangan untuk seks.

Kehidupan yang mencabar pada hari ini menyebabkan ramai di kalangan pasangan hanya melakukan seks seminggu sekali atau tiada dan ada juga yang tidak mempunyai mod langsung untuk bersama pasangan.

‘‘Namun, bagi golongan wanita antara faktor lain yang menyumbang kepada masalah kurangnya kesuburan ialah apabila wanita itu tidak dapat mengeluarkan telur untuk persenyawaan sebanyak sepuluh peratus akibat jangkitan kepada tiub, masalah hormon yang tidak seimbang dan tidak teratur,” katanya.

Dalam pada itu Dr. Prashant juga turut menyalahkan faktor obesiti menjadi punca masalah kesuburan wanita.

‘‘Kita sekarang mengalami masalah ke arah negara yang semakin ‘gemuk’. Apabila seseorang itu menjadi gemuk, hormon individu itu akan menjadi tidak teratur dan telur yang dikeluarkan juga pasti tidak bermutu dan memudahkan risiko keguguran menjadi lebih tinggi,” katanya.

Dalam pada itu Dr. Prashant berkata, wanita yang berumur lebih 35 tahun peluang untuk hamil telah merosot 35 hingga 65 peratus.

Bagi wanita yang ingin mengandung dan mengalami masalah ketidaksuburan terdapat pelbagai kaedah yang digunakan dalam usaha membantu golongan ini mendapatkan cahaya mata.

Antaranya ialah melalui kaedah IVF, GIFT dan sebagainya.

Sekiranya wanita berkenaan didapati normal dan sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk mengandung, mereka akan dicadangkan menggunakan kaedah suntikan kesuburan bagi memperbanyakkan telur.

Ujian kesuburan atau pengovulan boleh dilakukan di rumah. Ujian pengovulan bertindak dengan mengesan peningkatan hormon yang dipanggil Luteinising Hormon (LH) dalam air kencing.

Kenaikan LH terjadi lebih kurang 24 - 36 jam sebelum ovum dibebaskan dari ovari iaitu satu proses yang dikenali sebagai pengovulan. Wanita dikatakan berada pada tahap tersubur pada hari kenaikan LH wanita itu dikesan dan pada hari selepas itu.

Bagi penyelesai masalah mereka yang sudah lewat usia tetapi masih mahu mencuba untuk mengandung, Merck Serono baru-baru ini telah melancarkan Pergoveris, dalam usaha menambah kesuburan.

Ia mengandungi dua bahan penting yang aktif di dalamnya iaitu lutropin alfa iaitu versi sintetik LH dan follitropin alfa iaitu FSH. Bahan ini merangsang peringkat kesuburan wanita dengan memperbanyakkan telur (LH) agar dapat memudahkan wanita itu mengandung.

Sumber : Utusan

*owh...14hb Julai ni genap lagi 5bln umur ku menjejak 32 tahun. Sobssss :(

4 comments:

aDieyZa said...

sama2 kita doakan agar ada rezeki yg kita nanti tu..

eKa said...

takmo sedih2 kekda...nanti eka pun sedih... percaya pada miracle...kun fa ya kun...kalu DIA kata, iya... maka berlakulah iya...

*hugggggggg*

Ayien Azreen said...

dear... bile teringat hal umur... makin risau rasanye... :'(

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Mari kita berdoa dan terus berdoa.

EKA :

Sobss... hug Eka ketat2..

AYIEN :

Tu la pasal. Sgt risau.. tak dpt ramai, sorang pun jadi la kan..

MY RIZQ ISKANDAR

Lilypie Second Birthday tickers

Rezeki Untuk Rizq

Lilypie Breastfeeding tickers

My Dear

Daisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

My Birthday

Daisypath Happy Birthday tickers